tisdag 7 april 2020

Sticka på engelska - videokonferens på gång!

Hej! Det var länge sedan. Jag har haft mycket för mig, men inte så mycket kursverksamhet eller designjobb på ett tag...
Nu sitter jag som så många andra och jobbar hemifrån och så slog det mig att jag har ju material jag kan använda på nya sätt i detta och på köpet försöka hjälpa till lite i dessa isolerings-tider!
Jag planerar att köra min kurs
"Sticka efter engelska mönster" via ZOOM! GRATIS!
- men med uppmaning att skänka en slant till Stadsmissionen eller Räddningsmissionen som arbetar med att hjälpa de mest utsatta...

Det är en kurs jag hållit med fullsatta grupper under flera år via Vuxenskolan, men nu tänker jag mig att jag gör det som en videokonferens.
Det kommer att gå till så att jag delar en länk till ett zoom-möte. Om intresset är stort får jag göra nån form av föranmälan/ begränsning av gruppen. Man klickar på länken och är med via telefon, dator eller platta.

Väl inne i mötet får man länk till ett kursmaterial. Sen håller jag lite prat och visar bilder en stund (viss interaktivitet utlovas även här) och sen blir det lite övning och frågestund...
Låter det intressant? Det tar några dagar att förbereda materialet och så, men jag berättar här och i sociala medier när det blir av!

Blir intresset stort får jag väl köra flera grupper, eller ta nån liten obligatorisk avgift (som jag planerar skänka!)

söndag 29 april 2018

Rolff

Har inte använt bloggen på länge, men jag behövde skriva ur mig och dela med mig av det här, för tårarna rinner inte fort nog och jag vågar inte stänga det inne, för då går jag sönder ordentligt.

Min älskade gamla farbror Rolff blev sämre. Det blev dags att säga hejdå.

Året var 2008 och jag behövde räddas. Jag var på väg mot ett par stora och därför läskiga livsbeslut och jag har aldrig varit bra på att hantera det okända. Då träffade vi dig och vi fick rädda varandra. På riktigt. Du gav mig en fast punkt och ett ansvar som gjorde att de stora besluten krympte och blev hanterliga. Du fick ett liv som var på väg att tas ifrån dig, för du var så besvärlig… Du hade gjorts besvärlig. Av människor som såg dig som leksak snarare än som den trygghetssökande personlighet du var. Du ville bara göra rätt och det blir så fel om vi som leder dig visar dig fel vägar…
Men så hade vi hittat varandra och vi varvade cirkuskonster med koppelträning. Det första gick bättre än det sistnämnda. Men vilken tur att vi då bodde i stan? Det fanns träning i allt. I miljön omkring oss och i mängden andra hundägare vi kämpade hårt för att kunna ignorera… Vi kom långt, men visst tyckte andra att du var besvärlig ännu. Jag såg inte längre besvärligheten utan längtade bara till nästa stund jag fick ligga sked med dig, med näsan bakom ditt öra. Perfekt kramstorlek. Perfekt famnstorlek. 
Din blick och dina bekymmersrynkor i pannan har charmat inte bara mig, utan det har räckt att se en bild på dig så har människor från hela landet reagerat med hjärtan och kommentarer om hur speciell du måste vara. Det är tydligt att en del av din magi strålar. Jag har kallat dig min Patronus, min Daemon och även om fler hundar kommer att leva vid min sida, kommer du alltid att vara det där hjärtat som sprang omkring på fyra ben utanför kroppen och ändå var en del av mig.  Du lade nosen där det gjorde ont. Du var nära där det känns ensamt. Du kollade av så noga – Var något viktigt för mig, så blev det viktigt för dig. För vi är teamet. 
När du så småningom fick en bror i Grimm var det lättare att säga att Tobbe hade sin hund och jag hade dig. För det kan inte ha varit helt lätt att ha varit husse åt ”vår” hund, när du så tydligt var min. 
När Lill-Husse kom var du så försiktig, så försiktig och så förstående. Visst har du visat att du vill vara nära mer än vad som varit möjligt ibland. Men bara mjuk mot vår lille. Då han är viktig för oss blev han viktig för dig. 
Mellan dina ögon, på rynkorna, fanns en nedsänkning där min haka vilade när jag pussade dig på huvudet. Din nos var precis lagom lång att lägga hela min kind emot i en kram. Du var en pusselbit som passade ihop med mig. 

Livet på landet, i torpet, känns som en present vi kunde ge dig. Här har du kunnat gå lös i skogen med oss och sola på gräsmattans varmaste fläckar. Här har du fungerat nästan helt utan spår av det där besvärliga vi jobbade så hårt med. En viftande svans och klorna klickande mot golvet. Jag tror du kommer att bo här för alltid, även nu när du är borta. Jag tror jag kommer ana dig i ögonvrån eller plötsligt höra eller minnas ljudet av när du till hälften trippar, hälften snubblar nedför trappan. För om jag inte minns ljuden kommer tystnaden bli outhärdlig. Du snarkar och smaskar och pratar i sömnen och klickar omkring. Nu på äldre dar har du snubblat och stått i vägen och inte hört oss och bufflat runt. Jag inser redan nu att det kommer att göra saknaden så påtaglig att din närhet alltid märkts. Att sitta i soffan utan din kroppsvärme längs ena benet. Att gå ut utan att du trippar efter så att jag får dröja några sekunder extra i dörren, så jag kan hålla upp den för dig. Jag kommer att hålla upp den där dörren för ingenting länge, länge framöver är jag rädd. 
Jag kommer att berätta minnen om dig i hela mitt liv, för visst har du hittat på mycket dumt och varit med om mycket tokigt. Chokladförgiftning som kunde ha gått illa. Att rymma ihop med brorsan. Rymningen då du sprang så långt att jag fick hämta dig hos polisen. Hunden som följde med på tältsemestrar och stickläger. Hunden som kunde säga sitt namn själv när han nyser… 
Vi fick lång tid tillsammans, trots att jag missade dina första år. Jag är så innerligt tacksam för dig och mig. Jag kommer alltid att ha det. Nu får jag gråta med famnen tom, för där fanns du så fort jag behövde tröst. Tack Rolff. Och hejdå. Du ska få vila nu. Det är du värd.

söndag 18 december 2016

A royal gift...

Den har varit färdig länge, flättröjan. Men först igår lyckades jag äntligen sy i de två knapparna för att kunna stänga till i halsen. Nu blev den ännu bättre!
Mönstret heter Petit Cassiope, men i beskrivningen finns ingen krage alls... Avslutningen på flätorna uppåt fick mig dock att vilja leka dem vidare upp i en krage och så lade jag till en sjalkrage, med ett par knapphål, som går att stänga diagonalt över urringningen, som blev rätt vid. 
Det var en rolig och lite annorlunda konstruktion, så jag har njutit från första maskan av den här stickningen måste jag säga! 
Med ullunderställ och en bomullströja, är en sån här ulltröja det enda som behövs om det inte är alltför blött eller snålblåst.  
Och så måste jag säga en massa fina ord om garnet. Garnet!  Det heter Mithril (Därav mitt fyndiga namn "A Royal Gift" när jag stickar en tröja till min lille hob... ) och kommer från Stansborough. Det är en nyazeeländsk gård med egna får, som startade sitt spinneri som nu säljer stick-garn för fullt, med beställning av garn till kostymerna i Sagan Om Ringen-filmerna... Så lite extra nördfaktor där. Deras fårras är en korsning med våra gutefår och garnet har gott om äkta ullkänsla med fibrer som klänger fast vid varandra. Det upplevdes aningen stickigt för de som är känsliga medan jag stickade, men som med all kvalitetsull, så blir det mjukare och mjukare när det används. 
Nu har dessutom Paulina och hennes butik Garn & Mera tagit in Mithril i sitt sortiment, så nu behöver du inte åka jorden runt för att prova det.
Min bortskämda ullunge har ju flera stickade plagg att välja på när han ska ut och nu är det den här han sträcker sig efter oftast när han väljer. Det värmer lika gott som ullen att han gillar plaggen. På de här bilderna har han dessutom på sig sina gröna ull-kläder från Katarina och Hagenhuset.se, som jag tänker skriva mer om i ett eget inlägg snart. Tills dess vill jag bara säga att vi älskar dem. Varenda unge som bor med höst-vinterklimat som vårt borde få ha ett par såna här byxor... 
tisdag 18 oktober 2016

Pörkenäs-tuben

Jag var på Pörkenäs lägergård i Finland i september. Ett kärt återseende av en vacker plats och ett stickläger som gav mig vila i själen. Ahh...  Jag fick tag på ett garn som Ann-Britt färgat och jag improviserade mig en halstub. Den blir nu använd varje dag och jag tänker på Pörkenäs barrträd vid havet varje gång jag drar den över huvudet.

Jag skrev upp hur jag gjorde den och tänkte att det kan jag ju bjuda på. Så varsågoda!

Garnet Merino 2ply har 375m/ 100g och är ljuvligt mjukt!

lördag 24 september 2016

regnbågskoftan


Den här bloggen kommer nog att genomgå en del gradvisa förändringar. Framför allt kommer den nog bli en mer renodlad stickblogg... Så låt mig få presentera Regnbågskoftan, som förvisso varit klar ett tag.

Den används numera JÄMT. Jag är så vansinnigt nöjd med den. Den största stjärnan är såklart regnbågskitet jag köpte av Manduzana. Ljuuuuvligt garn och en underbart mättad men lugn regnbåge tycker jag.Jag gjorde ett gäng provlappar till den här, för det var noga vilken slätstickning jag ville ha. Det är ett sockgarn, men jag ville ha ett så löst stickat tyg som möjligt utan att det upplevdes som glest.

Det har gjort det till en lätt och tunn kofta som verkligen är det perfekta mellanlagret i vinter och det perfekta "men nånting måste han ha på sig" i detta märkliga indian-sommar-väder.


Det grå är rester av Hjertegarns strumpgarn och knapparna är från svärmors bod. Allt går att förlänga och bygga ut för nästa storlek.

Och när vi hittade den prickiga solhatten i somras... Så blev kombinationen verkligen magiskt gullig.

måndag 8 februari 2016

Lopapeysa till maken

Den initiala flammande förälskelsen i min tröja som blev klar i höstas har vuxit till en djup och innerlig kärleksrelation. Jag har den Jämt. Den är mitt ytterplagg sedan den blev klar. Jag bara varierar ett par lager under den. Och när jag ser alla prassliga jackor gå omkring mig tänker jag hur mycket bekvämare min tysta, mjuka, lilla privata ullsfär måste vara... (och så bekräftar jag den känslan när jag då och då drar på mig en skaljacka ändå!)

Nu var ju min tröja Kate Davies tolkning av islandströjor (och det är inte fy skam!), men när nu maken skulle invigas i min ulliga lopapeysa-kärlek, så valde jag ett mönster av G. Dagbjört Guðmundsdóttir och mer isländskt än så blir inte ett namn. Eller jo, mönstret i sig heter Veðurfræðingurinn och det är ju snäppet värre. Det finns även på engelska och då heter det Weatherman. Jag döper härmed om min till Forestman, för det passar maken och färgkombinationen. 
Ordet Lopapeysa som används för de här traditionella islandströjorna betyder kort och gott "ulltröja". Jag gillar den sortens enkelhet. Och så gillar jag småkrångliga fiffigheter också... Så för att tröjan skulle passa just Tobbe perfekt, så gjorde jag några små ändringar. Bland annat så höjde jag den lite precis i nacken - i mönstret! För det där sista motivet var så tacksamt att lägga till två par med korta varv i. Räkna de små tvärsgående linjerna i översta motivet så ser du hur fiffigt jag fick till det där! Jag är mycket nöjd! 
Maken är också nöjd och det syns faktiskt hur det där trixet gjorde den ännu bättre. 
Och så valde jag att lägga lite extra grått och en liten tagg-kant längst ner på kropp och ärmar också. Mest för att vi tyckte det blev snyggt. Och så är den längre bak än fram... 
Nu måste Alve också få en islandströja. Jag har redan valt mönster... 

Men först ska jag sticka på en tröja till ett hantverksbyte! Har ni hört så fantastiskt!? Och så har jag lite provlappande kvar inför mina programpunkter på Stickfesten... Kärt besvär! 


söndag 10 januari 2016

Stickfesten

I mars är det dags igen! Stickfest i Väst!

I år är det ett jätteprogram av utställare och workshopledare (som vanligt) och jag kommer att hålla ett litet föredrag om "stitch definition" och hålla en workshop i "tubular"... Ja, jag använder ännu de engelska orden som jag börjat grubbla utifrån. Kanske kommer jag på vad mina programpunkter borde heta på svenska så småningom...

Så här står det på SiVs sida om föredraget:

 Stitch definition används för att beskriva den enskilda maskans utseende i det stickade. Det går liksom att beskriva hur stickfasthet tillsammans med garnkvalitet fungerar genom att beskriva hur maskan ser ut. För samma stickfasthet ser helt olika ut i olika kvaliteter! Föredraget handlar om valen vi gör i vår stickning och hur vi åstadkommer resultatet vi är ute efter, maska för maska, i lite olika knep och tankevurpor. Vilka verktyg har vi egentligen att tillgå när vi bestämmer hela plaggets uttryck utifrån vår stickade maska. Det blir lite materialkunskap blandat med muskelminne och matematik. (Ha gärna med en stickning med en del slätstickning i, för att ha att göra medan ni lyssnar och för att kanske prova om jag säger nåt vettigt…) 

Jag arbetar som bäst på såväl provlappar som bilder för att hjälpa min lilla publik med tankevurpor, experimentlusta och aha-upplevelser...

Angående workshoppen i "Tubular" så handlar det om olika sätt att göra kanter där stickningen verkar "smyga över kanten". I resår eller i dubbelstickning kryper maskorna över varannan avig. Men man kan använda kanten på olika sätt och den går också att åstadkomma med olika tekniker. Workshoppen kommer att visa ett par olika sätt att lägga upp och maska av så att det blir en sådan här "magisk" kant. Det här är en fortsättning på min fortsatta fascination med vändbarhet... Från sjalen Rotor, via dubbelstickning till nuvarande projekt i patentstickning... Nu har jag hamnat i kanten!

Ses vi?