måndag 8 februari 2016

Lopapeysa till maken

Den initiala flammande förälskelsen i min tröja som blev klar i höstas har vuxit till en djup och innerlig kärleksrelation. Jag har den Jämt. Den är mitt ytterplagg sedan den blev klar. Jag bara varierar ett par lager under den. Och när jag ser alla prassliga jackor gå omkring mig tänker jag hur mycket bekvämare min tysta, mjuka, lilla privata ullsfär måste vara... (och så bekräftar jag den känslan när jag då och då drar på mig en skaljacka ändå!)

Nu var ju min tröja Kate Davies tolkning av islandströjor (och det är inte fy skam!), men när nu maken skulle invigas i min ulliga lopapeysa-kärlek, så valde jag ett mönster av G. Dagbjört Guðmundsdóttir och mer isländskt än så blir inte ett namn. Eller jo, mönstret i sig heter Veðurfræðingurinn och det är ju snäppet värre. Det finns även på engelska och då heter det Weatherman. Jag döper härmed om min till Forestman, för det passar maken och färgkombinationen. 
Ordet Lopapeysa som används för de här traditionella islandströjorna betyder kort och gott "ulltröja". Jag gillar den sortens enkelhet. Och så gillar jag småkrångliga fiffigheter också... Så för att tröjan skulle passa just Tobbe perfekt, så gjorde jag några små ändringar. Bland annat så höjde jag den lite precis i nacken - i mönstret! För det där sista motivet var så tacksamt att lägga till två par med korta varv i. Räkna de små tvärsgående linjerna i översta motivet så ser du hur fiffigt jag fick till det där! Jag är mycket nöjd! 
Maken är också nöjd och det syns faktiskt hur det där trixet gjorde den ännu bättre. 
Och så valde jag att lägga lite extra grått och en liten tagg-kant längst ner på kropp och ärmar också. Mest för att vi tyckte det blev snyggt. Och så är den längre bak än fram... 
Nu måste Alve också få en islandströja. Jag har redan valt mönster... 

Men först ska jag sticka på en tröja till ett hantverksbyte! Har ni hört så fantastiskt!? Och så har jag lite provlappande kvar inför mina programpunkter på Stickfesten... Kärt besvär! 


20 kommentarer:

 1. Vrålfin!
  Blir lite inspirerad.

  SvaraRadera
 2. Den blev verkligen fin! Passar Tobbe perfekt!

  SvaraRadera
 3. Men gudars vilken stilig karl!
  Och tröjan var minsann också snygg. :-)

  SvaraRadera
 4. Men gudars vilken stilig karl!
  Och tröjan var minsann också snygg. :-)

  SvaraRadera

 5. The year cleaning apartement in riyadh
  in which his home cleaning pools in riyadh
  by his school cleaning home in riyadh
  and learn the science useful wirring sewage in riyadh
  0-1 and health hygiene pests control company in riyadh
  closely linked closely, anti white terminate in riyadh
  keeps him in any way of conditions Control cockroaches company in Riyadh
  From this perspective, Anti- bee company in Riyadh
  one must be careful all the cleaning Move furniture company in Riyadh
  because it is a manifestation of progress Transfer and relocation company in Riyadh
  and Company detecting leaks in Riyadh
  prosperity in the known ((cleanliness of the faith)) to each member of this community to work on the cleanliness of everything that goes on around 0 In order to emphasize the interest of hygiene in the life of every Muslim will be set up in a week in which the cleanliness of the place, awareness so importance of hygiene and applicability in the home and outside, and participate in activities this week, various government agencies concerned in the State justices schools and the media such as radio, television, newspapers, 0-1, to a better environment 0

  SvaraRadera
 6. Cleaning is an essential swimming pool maintenance company
  part of the life anti rats in riyadh
  of the Muslim religion anti white terminate in riyadh
  because some things pests control company in riyadh
  not only on upright cleaner body cleaning villa in riyadh
  and clothing, moving furniture in riyadh
  place 0-1 therefore is responsible cleaning sewages in riyadh
  for the cleanliness of his body, pests control in dammam home and street, cleaning pools in dammam

  SvaraRadera
 7. Hej
  Vilken fin tröja... En fråga - Över hur många m gjorde du "höjningen" i nacken?
  Har du korta varven enbart över ryggstycket, eller går det från ärmar och framsida också?

  Alla instruktioner jag hittar, gör korta varven ända från framsidan, om du förstår hur jag menar.

  Hoppas på svar
  Mvh Anki

  SvaraRadera