måndag 9 november 2015

ROTOR 2.0

Ibland har man tur och råkar lära känna en Sara. Hon var hemma hos mig på en stick-fika och fick syn på sjalen Rotor, blev förälskad och ville genast sticka den. Hon fick även Rotors lilla historia (se nedan) berättad för sig... Nu har Sara stickat sin Rotor. Hon är nöjd OCH hon korrekturläste mönstret en gång till på det där sättet som jag bara inte orkat ta tag i...

Därför släpper jag nu ROTOR 2.0.

Det blir "bara" som en uppdatering av mönstret på Ravelry (och jag öppnar för försäljning där igen i och med detta), men för mig är det så mycket mer än en uppdatering som hänt.

ROTOR startade i en formidé jag fått, efter att ha sett en bult på Bärebergs skrot, med fyrkantigt hål i mitten. Sedan blandades den inspirationen med min fascination för maskans vändbarhet, hur avig och rät är samma sak sedd från olika håll...

Sjalen släpptes på garnevent nere i Höganäs ihop med Lenas Garn och man kunde köpa kit och allt kändes Fantastiskt precis vid släppet. Men det var hektiskt precis innan. Min teststickerska hade upptäckt att garnkvaliteten jag använt och som specialfärgats till kiten hade ändrat antal meter/ härva sedan jag stickade upp min. Hon fick slut på garn (!). Då sjalen växer inifrån och ut och varje ökningsvarv behövs för att räcka till spetsen, så var det ett pyssel att räkna ner den en storlek. Eller, en halv storlek räknade jag egentligen ner den - en halv mönsterrapport. Och det var nära på eventet...

I brådskan gjorde jag ett räknefel. Förståeligt kanske, så även om erratan kändes bitter, så kunde jag svälja det.

Men något litet fel hängde kvar. Tre vänner som stickat den har uttryckt detta lilla fel på olika sätt och jag har, med annat som hänt i livet, inte lyckats ta mig in i mönstret igen. Inte så noggrant som behövts för att hitta förbättringen. Och Rotor, som jag egentligen var så stolt över, skavde lite i hjärtat.

Under tiden har andra lyckats sticka den och fått den så fin, så fin, så jag visste ju att felet måste vara litet. Till slut träffades alltså Rotor och Sara och jag kan återigen vara riktigt glad åt allt det BRA i mönstret! En kvadrat som blir en rund cape-aktig sjal. Vändbara mittmaskor som ser ut som ett trolleritrick, tills man förstår deras enkla finess. Och aviga och räta sidor som spelar mot varandra och gör sjalen vändbar, vridbar, lika fin från båda sidor...

TACK Sara, för fenomenal korrekturläsning och hur vi tillsammans kunde lista ut hur vi kunde göra mönstret mer lättläst.

För det är den stora skillnaden. Små små ändringar som helt enkelt förbättrar läsbarheten. Och så fann hon det lilla, lilla felet. Ett omslag som fanns i diagrammet hade hoppat ur texten. I den nya versionen överlappar inte diagram och text varandra på samma sätt där och omslaget är på plats där det ska, både i sjal och mönster.

Så jag hoppas fler ska våga sig på att sticka ROTOR 2.0 (och ni som redan har mönstret får alltså uppdatering via Ravelry automatiskt.) för den är värd att fler upptäcker dess små finesser...

Jag kommer att försöka uppdatera min instagram de närmaste dagarna med lite bilder på min Rotor, lite för att försöka förmedla detaljer jag är nöjd med. Har du stickat, eller vill du sticka Rotor, så får du jättegärna tagga den med #visalisasrotor

9 kommentarer:

 1. Den är så fin och så värd att träffa Sara och bli en 2.0!

  SvaraRadera
 2. Tusen tack! Min sjal blev bara halvklar eftersom jag inte orkade ta tag i felet jag stickat och trodde berodde på något litet mönsterfel. Nu med 2.0 ska jag ta tag i den igen till våren.
  Garnet är från Lenas garn och det förtjänar att bli en Rotor!

  SvaraRadera
 3. نقل عفش الكويت رخيص نقل عفش الكويت رخيص
  نقل عفش حولي نقل عفش حولي
  نقل عفش المنطقة العاشرة نقل عفش المنطقة العاشرة
  نقل عفش الجهراء نقل عفش الجهراء
  نقل عفش الفروانية نقل عفش الفروانية
  نقل عفش الكويت نقل عفش الكويت


  SvaraRadera