söndag 27 september 2015

anti-reklam

Jag fick en paket-avi om att jag hade ett paket att hämta från Innocent. Jag känner ingen Innocent... så jag googlade och listade ut att jag skulle hämta ett paket från ett juice-företag. Jag hade ingen aning om varför. Än större blev min förvåning när det visade sig att de hade skickat mig en ENORM låda. En låda som inte vägde något alls. "Jag tror de har skickat dig en reklampenna inslagen i vadd" skämtade killen på paketutlämningsstället. Han hade inte helt fel, men sanningen var, i mina ögon, ännu dummare.
När jag öppnade lådan hittade jag inte vadd, utan träull. Samt två nystan garn, en tom smoothie-flaska och fyra papper med olika reklaminnehåll. Ett av papperen var formulerat och utformat som ett brev. I brevet får jag reda på att jag fått lådan som del av en kampanj för att äldre ska slippa sitta ensamma här och var i landet. De ska sticka tillsammans i stället. Kampanjen kallas "Den Stora Stickningen"... 
Till att börja med - Om ni hade brytt er om stickning och garn alls, så hade ni inte packat garn i träull... Ni hade inte heller givit bort det utan banderoll, då jag som stickerska är noga med både ursprung och kvalitet för mitt material. Och har ni bemödat er med att ta reda på att jag är stickerska och var jag bor, så kan ni ta reda på nåt om hur mitt intresse fungerar också. Men jag tycker det är långt ifrån det dummaste med denna "kampanj". Ett juiceföretag samarbetar med Röda Korset kring stickning och de vill att jag ska sticka MÖSSOR TILL SMOOTHIEFLASKOR för denna kampanj? Jag citerar:

"Innocent bjuder nu in till Den Stora Stickningen där alla kan vara med och bidra till att fler äldre, föräldrar, mor- och farföräldrar får en meningsfullare vardag. De pyttesmå stickade mössorna, som inte behöver vara större än 4cm höga, och ca 5-7 cm i diameter, samlas in och sätts på toppen av innocents smoothies för att sedan säljas i butik. För varje såld smoothie med mössa donerar innocent 2 kronor till Röda Korset, med start i februari."

Det pratas också om ett event i oktober då folk ska inspireras till att sticka...

Kampanjen kommer tydligen till Sverige nu efter att ha genomförts i flera andra länder och jag har bara en sak att säga: VAFAN?
Om jag ska utveckla min ilska och oförståelse så har jag dock lite mer att säga. Mest frågor.

Jag är inte ensam eller gammal, så varför får jag det här materialet? Ska jag alltså dra ihop en grupp ensamma gamlingar för att de ska sticka smoothiemössor tillsammans? Hur får ni ihop orden "meningsfull vardag" med "smoothiemössa"? Vem har gjort er research i den här kampanjen egentligen, för den har så många märkliga jättefel? Det finns mängder av BRA kampanjer i Sverige som både hjälper behövande, samlar människor kring stickningen som intresse samt tar hantverket på allvar tillräckligt för att sticka saker som är till hjälp för någon (Värmande sockor och Hjälpstickan till exempel...). Vad sägs om mössor till människor på flykt i stället för till smoothieflaskor? Bara en tanke? Dessutom samlar ju Röda Korset själva stickerskor som stickar meningsfulla saker som både skänks direkt till behövande eller som säljs i Kupan-butikerna?

Nej, hörni innocent. Jag kommer härmed kalla ert företag för ignorant (med liten bokstav i början eftersom det verkar viktigt för er). Garnet jag fått skänker jag till Hjälpstickan. Då vet jag att det kommer att värma behövande i stället för smoothieflaskor.

Nu swishar jag 100kr till Röda Korset. Detta motsvarar alltså vad de skulle ha fått av ignorant om jag först stickat 50st minimössor, fraktat dem så att de kunde distribueras i butik där de så småningom sålts till människor som antagligen slängt bort dem när de skruvat av korken på sin plastflaska... Känns enklare på nåt vis.

Förresten swishar jag 100kr till UNHCR också. Det täcker inte materialkostnaden för garn, stickor, emballage, tomflaska och porto för den löjligt stora och innehållslösa låda jag fått skickat mig. Det täcker heller inte timpenningen för de anställda på juiceföretaget som letat upp mig, att jag stickar och min adress. Eller kostanden för de två smoothies jag fått kupong för i lådan. (Bara den kostanden mer än "2kr per flaska till Röda Korset" förresten!) Men det kanske hjälper någon – på riktigt.

Snälla juiceföretag. Håll er till att sälja juice. Men gör det inte genom att idiotförklara stickerskor eller genom att slösa med moder jords resurser för att tigga gratisarbete i en idiotiskt utformad kampanj. Ni ville ha reklam, men det här blev jag bara arg av.


60 kommentarer:

 1. Det damp ner en likadan låda hos mig i fredags. Först tänkte jag "åh, de vill göra något för andra, fint, bra!" men sen "eeh, va, ni vill alltså att jag ska sticka till en flaska, inte till någon som behöver värmas!?" Kommer också skänka garn och stickor vidare, hämta ut smoothisarna och ge dem till någon som behöver dem bättre och skicka skämstankar till Innocent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att fler reagerar som jag i det här fallet...

   Radera
 2. Anonym9:46 em

  Men vad otroligt fånigt.

  SvaraRadera
 3. Anonym9:46 em

  Men vad otroligt fånigt.

  SvaraRadera
 4. Anonym9:46 em

  Men vad otroligt fånigt.

  SvaraRadera
 5. Men oj, vad otroligt klantigt och märkligt och helt himla onödigt av dom? 2 kronor för smoothiemössor, så himla dumt! Det är bra att du säger ifrån, har du skickat det till innocent också? Känns som att de kan behöva se över sin marknadsavdelning lite?

  SvaraRadera
 6. Korkat... är väl en kommentar som passar.
  😖

  SvaraRadera
 7. Nån stackare på en marknadsavdelning har tänkt vansinnigt fel.

  SvaraRadera
 8. Så fånigt när det finns massor med behövande i världen

  SvaraRadera
 9. Jag har inte fått någon sån försändelse, och jag hoppas slippa se nån i min låda.
  Kan tycka att det sitter nån icke stickkunnig bakom detta med tanke på att man tydligen förväntas sticka minimini-mössor med 2 stickor.
  Det skulle inte jag klara, ens om jag verkligen ville göra nån present till nån flasktokig.

  Det här fick verkligen omvänd effekt för ignorant.
  Jag tror faktiskt inte att jag nånsin kommer att testa en smoothie från dom, heller.

  Bra skrivet av dej!

  SvaraRadera
 10. Här är en till som har fått en paketavi -- fast en bekant hade redan skickat pressmeddelandet vidare till mig, så jag blev inte så överraskad. Kampanjen har möjligen gjort succé i England (där jag stötte på den för ett par år sedan), men den är riktigt fånig redan från början, och ett sådant otroligt slöseri med tid och resurser. Resultatet må väcka uppmärksamhet i butikerna, men vad händer sedan med alla små oanvändbara garnskapelser? Vad bra att du skrev detta och att du har skickat det till företaget.

  SvaraRadera
 11. Vilken onödig kampanj! Jag läste dock någonstans att många gamla fryser ihjäl i UK, därav mössorna. Men då vode det bättre att sticka något på riktigt.

  SvaraRadera
 12. Ja, hela den här kampanjen är så konstig! Det hade säkert gått att göra den bra, men inget känns logiskt i den. Minst av allt kopplingen till juice. Vi skrev om den på Rätt avigt förra veckan: https://rattavigt.wordpress.com/2015/09/23/den-stora-stickningen-det-stora-feltanket/

  SvaraRadera
 13. Anonym4:48 em

  Alltså - den här kampanjen har ju pågått årligen ganska länge, googla på innocent big knit. De samlar väl oftast till Age UK tror jag, som ser till att äldre har gas och el så de håller sig varma i sina dragits hus! ☺ Kanske inte funkar så bra i Sverige eftersom behoven inte är desamma här.

  SvaraRadera
 14. Anonym8:33 em

  http://www.thebigknit.co.uk/about

  Här tex ☺ Men det är ju korkat att tro att det ska funka i Sverige som sagt - Britterna har ju en helt annan vana att ge till olika charities och det förväntas ju att det är nåt jippo runt... Går inte hem hos svenskarna som hellre ger EN mössa till EN person ☺ Man får väl välja själv helt enkelt, men hur man än ger så kan det väl inte vara av ondo tycker jag?

  Hälsningar Sara

  SvaraRadera
 15. Hej.

  Syftet med Den Stora Stickningen i Sverige är framför allt att göra folk medvetna om ensamhet bland äldre, och dessutom att samla in pengar till Röda Korset. Sedan starten i Storbritannien för över tio år sedan har Den Stora Stickningen (eller The Big Knit) samlat in mer än 35 miljoner kronor till olika organisationer som hjälper äldre över hela Europa. Utöver det skänker innocent 10% av vinsten varje år till välgörenhet.

  De små mössorna på våra smoothies har blivit en symbol för kampanjen, och engagerat både erfarna stickare och nybörjare. Många använder garnstumpar som blivit över från andra projekt, men alstren blir inte mindre imponerande för det. Mössorna väcker uppmärksamhet och belyser ett verkligt problem, samtidigt som det synliggör Röda Korsets besöksverksamhet för äldre. Det är ett enkelt sätt att bidra, och samtidigt lära sig sticka om man aldrig gjort det förut.

  Alla är välkomna att vara med och engagera sig. Vi värdesätter alla stickare och har bland annat, på olika sätt, uppmärksammat erfarna stickare på kampanjen just för att vi tycker att det finns så mycket kreativitet och kunskap som kan inspirera och engagera andra.

  Om ni har frågor kring kampanjen, maila oss gärna på: hej@innocentdrinks.se

  Gå också gärna in på vår sida och läs mer om hur det går till:
  http://www.denstorastickningen.se/

  Hälsningar,
  innocent

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni drog in mig i detta oombedd. Det är möjligt att det finns en massa bra delar av kampanjen, men de syns inte i mitt paket, där respektlösheten för kostnader, material, stickares tid, stickares kunskap och stickares engagemang är tydligast. (Mina vänner har skrattat högt åt att jag fick två långa raka stickor att sticka små runda mössor på... Vem gör er research?!) Jag står fast vid min åsikt om hur kampanjen är skött.

   "...vi tycker att det finns så mycket kreativitet och kunskap som kan inspirera och engagera andra" - Pff! Det är verkligen fantastiskt med stickare som inspirerar varandra, så varför kunde vi inte inspirera ER till att åtminstone ta reda på hur stickning funkar? Kontakta oss för hjälp med att förankra kampanjen? Eller till att ta reda på vilka kampanjer med stickning för behövande som redan pågår? Stick-Sverige ska alltså ta paus i sitt stickande till flyktingar i krisen vi är mitt uppe i för att sticka smoothiemössor? Jag tycker det är dålig tajming och dålig respekt för denna kreativitet och kunskap ni säger är så inspirerande!

   Jag har varken tid eller ork att bry mig mer om er kampanj och hänvisar nu till vad andra skrivit där jag bara kan hålla med till 100%
   Anna Nilsson - Playsweetmusic säger det bra i hennes inlägg om det hela (som ni läst för hon har fått samma kommentar från er. Hennes svar på det är också mycket bra.) och Ulrica på Hjälpstickan sammanfattar också mycket.

   Radera
 16. Du säger det så klokt, Lisa!

  SvaraRadera
 17. Såå bra skrivet, 😄

  SvaraRadera
 18. Såg detta i måndags på tv. Jag kunde inte släppa det ur tankarna. Det var så dumt. Nu har jag inte fått nåt hemsänt, men reagerar ändå. Kände också att det är nåt som är ihopsatt av nån som inte har kunskaper o insikt i stickvärlden.
  Och
  Vad har UK för användning av 3 milj mössor, oanvändbara! .?
  Och
  Hur tänker RK?

  SvaraRadera
 19. Fnissar, nu retar ignorant dig bara... ;)

  SvaraRadera
 20. Här finns ett motdrag: https://www.facebook.com/events/532687196886231/

  SvaraRadera
 21. https://afu.ac.ae/ar finance&admin/duties
  https://afu.ac.ae/ar finance&admin/staff
  https://afu.ac.ae/ar finance&admin/vision-and-mission
  https://afu.ac.ae/ar hr/contact-us
  https://afu.ac.ae/ar hr/duties
  https://afu.ac.ae/ar hr/employment
  https://afu.ac.ae/ar hr/goals
  https://afu.ac.ae/ar hr/staff
  https://afu.ac.ae/ar hr/vision-and-mission
  https://afu.ac.ae/ar sau/vision-and-mission
  https://afu.ac.ae/ar sau/goals
  https://afu.ac.ae/ar sau/duties
  https://afu.ac.ae/ar sau/community-engagement
  https://afu.ac.ae/ar sau/contact-us
  https://afu.ac.ae/ar sau/staff
  https://afu.ac.ae/ar sru/goals
  https://afu.ac.ae/ar sru/duties-and-responsibilities
  https://afu.ac.ae/ar sru/contact-us
  https://afu.ac.ae/ar sru/community-engagement
  https://afu.ac.ae/ar sru-staff
  https://afu.ac.ae/ar afu/admission-form/
  https://afu.ac.ae/ar afu-online-admission-form
  https://afu.ac.ae/ar college-council
  https://afu.ac.ae/ar goals
  https://afu.ac.ae/ar Bs-overview
  https://afu.ac.ae/ar vision
  https://afu.ac.ae/ar performance-evaluation

  SvaraRadera
 22. لاشك ان شركه الحورس تعد افضل شركه خدمات منزليه التي منها (التنظيف/رش مبيدات/مكافحه حشرات/تسليك مجاري/كشف تسربات المياه/تنظيف خزانات..)وعديد من الخدمات التي تلزم البيت او الفله نحن بخدمتك عزيزي العميل.
  شركه رش مبيدات بالطائف
  شركه نقل اثاث وعفش بالطائف
  شركه تنظيف بالطائف
  شركه مكافحة حشرات بالطائف
  شركه كشف تسربات المياه بالطائف
  شركه تنظيف خزانات بالطائف
  نحن افضل شركة خدمات وصيانه منزليه

  SvaraRadera
 23. عملائنا الاعزاء شركة الحورس تقدم خدمات متنوعة فى جميع مدن المملكة العربية السعودية على أعلى جودة وبمستوى عالى من الخبرة و العناية الكاملة بجميع ممتلكات العملاء حيث نوفر لكم جميع مطالبكم وتحقيق اهداف مثالية تفتخر بها امام ضيوفك واصدقائك للابد .
  شركة تنظيف خزانات بمحايل عسير
  شركة تركيب طارد حمام بحائل
  شركة تنظيف مكيفات بحائل
  شركة تسليك مجارى بجازان

  SvaraRadera
 24. بموقع مؤسسة الحرمــين فخدماتنا ليس لها بديل واسعارنا ليس لها مثيل ،ولدينا فريق عمل يتصل مع العملاء على جسور الثقه

  والصدق والامانه فى العمل ، وهدفنا هو ارضاؤك وراحتك ، لا تقلق ونحن معك

  شركه عزل فوم بالجبيل
  لا تجهد نفسك ونحن تحت امرك ورهن اشارتك .
  أبرز خدمات مؤسسة الحرمــين للمقاولات العامة بالدمام والرياض

  شركه عزل فوم بالدمام


  شركه كشف تسربات المياه بالاحساء

  SvaraRadera

 25. تركيب مطابخ بالمدينة المنورة
  يوجد شركه تركيب مطابخ بالمدينة المنورة تقدم افضل خدمه ممكنه التي تناسب جميع العملاء التي تقوم تقديم افضل خدمه ممكنه لجميع العملاء لتركيب المطابخ الاخشاب والالومنتال والخشم ونئوم وغيرها من جميع الاعمال التي تتعلق بالمطابخ في يكون على احدث كلاسيك ومودرن لدي الشركة وتقدم افضل الخدمة ممكنه لجميع العملاء التي يوجد لديه خبره عالية في تركيب المطابخ مع وجود تصميمات حديثة تناسب جميع العملاء

  SvaraRadera
 26. خدمات فني ستلايت بجميع محافظات وضواحيها محترف فني ستلايت اكثر من 15 عام خبرة في مجال الستلايت, من تركيب ستلايت وبرمجة رسيفر والصيانة وكل الخدمات التي تطلبونها نقوم بتوفيرها لكم فني ستلايت على مدار 24 ساعة بجميع مناطق وعلي مدار أيام الأسبوع 24 ساعه, نصل لبابكم بأسرع وقت ونقدم أفضل الخدمات بدقة وخبرة ومهارة عالية مع الكفالة, وبزمن بسيط.

  SvaraRadera
 27. فني ستلايت فى الكويت نحن نقدم افضل خدمة فى دولة الكويت يمكنكم التواصل معنا من خلال رقم فني ستلايت ونقدم العديد من الخدمات مثل تجديد اشتراك بي ان سبورت بالاضافة الى هنالك تخفيضات هائلة على اسعار تجديد اشتراك بي ان سبورت

  SvaraRadera
 28. تعتبر شركة الدرع المثالي من افضل الشركات التى تقدم خدمة التعقيم فى السعودية ومن اهم الخدمات

  شركة تعقيم بالرياض

  شركة تعقيم بجدة

  شركة تعقيم ببريدة

  شركة تعقيم بالقصيم

  شركة تعقيم بالدمام

  شركة تعقيم بمكة

  SvaraRadera
 29. تعتبر شركة الدرع المثالي من افضل الشركات التى تقدم خدمة التعقيم فى السعودية ومن اهم الخدمات

  شركة تعقيم بالرياض

  شركة تعقيم بجدة

  شركة تعقيم ببريدة

  شركة تعقيم بالقصيم

  شركة تعقيم بالدمام

  شركة تعقيم بمكة

  SvaraRadera