söndag 27 september 2015

anti-reklam

Jag fick en paket-avi om att jag hade ett paket att hämta från Innocent. Jag känner ingen Innocent... så jag googlade och listade ut att jag skulle hämta ett paket från ett juice-företag. Jag hade ingen aning om varför. Än större blev min förvåning när det visade sig att de hade skickat mig en ENORM låda. En låda som inte vägde något alls. "Jag tror de har skickat dig en reklampenna inslagen i vadd" skämtade killen på paketutlämningsstället. Han hade inte helt fel, men sanningen var, i mina ögon, ännu dummare.
När jag öppnade lådan hittade jag inte vadd, utan träull. Samt två nystan garn, en tom smoothie-flaska och fyra papper med olika reklaminnehåll. Ett av papperen var formulerat och utformat som ett brev. I brevet får jag reda på att jag fått lådan som del av en kampanj för att äldre ska slippa sitta ensamma här och var i landet. De ska sticka tillsammans i stället. Kampanjen kallas "Den Stora Stickningen"... 
Till att börja med - Om ni hade brytt er om stickning och garn alls, så hade ni inte packat garn i träull... Ni hade inte heller givit bort det utan banderoll, då jag som stickerska är noga med både ursprung och kvalitet för mitt material. Och har ni bemödat er med att ta reda på att jag är stickerska och var jag bor, så kan ni ta reda på nåt om hur mitt intresse fungerar också. Men jag tycker det är långt ifrån det dummaste med denna "kampanj". Ett juiceföretag samarbetar med Röda Korset kring stickning och de vill att jag ska sticka MÖSSOR TILL SMOOTHIEFLASKOR för denna kampanj? Jag citerar:

"Innocent bjuder nu in till Den Stora Stickningen där alla kan vara med och bidra till att fler äldre, föräldrar, mor- och farföräldrar får en meningsfullare vardag. De pyttesmå stickade mössorna, som inte behöver vara större än 4cm höga, och ca 5-7 cm i diameter, samlas in och sätts på toppen av innocents smoothies för att sedan säljas i butik. För varje såld smoothie med mössa donerar innocent 2 kronor till Röda Korset, med start i februari."

Det pratas också om ett event i oktober då folk ska inspireras till att sticka...

Kampanjen kommer tydligen till Sverige nu efter att ha genomförts i flera andra länder och jag har bara en sak att säga: VAFAN?
Om jag ska utveckla min ilska och oförståelse så har jag dock lite mer att säga. Mest frågor.

Jag är inte ensam eller gammal, så varför får jag det här materialet? Ska jag alltså dra ihop en grupp ensamma gamlingar för att de ska sticka smoothiemössor tillsammans? Hur får ni ihop orden "meningsfull vardag" med "smoothiemössa"? Vem har gjort er research i den här kampanjen egentligen, för den har så många märkliga jättefel? Det finns mängder av BRA kampanjer i Sverige som både hjälper behövande, samlar människor kring stickningen som intresse samt tar hantverket på allvar tillräckligt för att sticka saker som är till hjälp för någon (Värmande sockor och Hjälpstickan till exempel...). Vad sägs om mössor till människor på flykt i stället för till smoothieflaskor? Bara en tanke? Dessutom samlar ju Röda Korset själva stickerskor som stickar meningsfulla saker som både skänks direkt till behövande eller som säljs i Kupan-butikerna?

Nej, hörni innocent. Jag kommer härmed kalla ert företag för ignorant (med liten bokstav i början eftersom det verkar viktigt för er). Garnet jag fått skänker jag till Hjälpstickan. Då vet jag att det kommer att värma behövande i stället för smoothieflaskor.

Nu swishar jag 100kr till Röda Korset. Detta motsvarar alltså vad de skulle ha fått av ignorant om jag först stickat 50st minimössor, fraktat dem så att de kunde distribueras i butik där de så småningom sålts till människor som antagligen slängt bort dem när de skruvat av korken på sin plastflaska... Känns enklare på nåt vis.

Förresten swishar jag 100kr till UNHCR också. Det täcker inte materialkostnaden för garn, stickor, emballage, tomflaska och porto för den löjligt stora och innehållslösa låda jag fått skickat mig. Det täcker heller inte timpenningen för de anställda på juiceföretaget som letat upp mig, att jag stickar och min adress. Eller kostanden för de två smoothies jag fått kupong för i lådan. (Bara den kostanden mer än "2kr per flaska till Röda Korset" förresten!) Men det kanske hjälper någon – på riktigt.

Snälla juiceföretag. Håll er till att sälja juice. Men gör det inte genom att idiotförklara stickerskor eller genom att slösa med moder jords resurser för att tigga gratisarbete i en idiotiskt utformad kampanj. Ni ville ha reklam, men det här blev jag bara arg av.