tisdag 20 januari 2015

#Filten

Den. Är. Färdig.
(Och jag är inte helt nöjd med bilderna. Men jag är nöjd med Filten!)
Jag planerade det här projektet i nästan ett år innan det kom igång och nu är det nästan det enda jag stickat på sedan början av november. Första veckan med det här projektet tog ett varv ca 40 minuter. På slutet tog ett likadant varv ungefär en kvart. Jag vågar nog påstå att jag fick lite flyt...

Nej Q. Den är inte till dig.

Nej Grimm. Den är verkligen inte till dig. Särskilt inte efter att du visat vad du kan göra med handstickade sockar.

Ja, den kan vara lite för virkade figurer. Okej då.

Men mest är den förstås till Alve.

Jag inser att jag nästan bara fotograferat den lila sidan, men den är liksom framsidan för mig.

Filten är alltså stickad med dubbelstickning i DK-garn och den är kanske mer ett täcke än en filt. Stunsigt tjock och mysig. Garnet är Deeply Wicked DK från Easyknits. Det vita är ofärgat och det lila kallas "Rajesh". Mönstret på filten var från början ett vantmönster i Twist Collective som heter Perianth. Sen gjorde Pinneguri en filt med mönstret på och om man köper vantmönstret får man nu tillgång till det förstorade diagrammet också. Rapporten är 52 maskor bred och 64 varv hög.

Idag var filten på premiärpromenad i snövirvlande väder. Och Alve är klädd även i annat hemstickat förstås. Och så ligger han på en fårfäll. Det här barnet ska läras älska ull!

Jag räknade och gjorde provlapp och testade upplägg, avmaskningar och kanter för att få till filten i dubbelstickning precis som jag ville ha den. Min filt är till slut 162 maskor bred på var sida med en enfärgad kant som är 5 maskor bred. Jag startade och avslutade  med 5 enfärgade varv.

Kanterna bör få ett eget kapitel: Jag lade upp 162 maskor med tillfällig uppläggning, stickade tre varv slätstickning i ena färgen, sedan tre i den andra färgen. Sedan vek jag det lilla stycket på mitten och plockade upp min uppläggning som de aviga i dubbelstickningen. Då blir det ingen kant utan tyget liksom viker sig runt kanten. När det var dags att maska av tänkte jag ett varv extra, för jag ville inte sy ihop  kanten utan jag ville att mötet mellan färgerna skulle bli som i uppläggningen. Så sista varvet så plockade jag av de räta på en ny sticka och stickade de aviga. Sedan sydde jag ihop de räta med de aviga med kitchener stitch och de sydda maskorna blev då det sista varvet på ena sidan så att säga. Bra blev det i alla fall.

I sidorna lyfte jag sista paret maskor för att få en fin kant. Så här: Lyft varvets sista räta med garnerna bakom arbetet. Lyft fram mönsterfärgen över bottenfärgen att ligga framför arbetet och lyft sedan den sista aviga. Vänd. Nu sticker garnerna ut på varsin sida mellan första och andra maskan. Sticka den första räta i bakre maskbågen och fortsätt sedan med dubbelstickningen som vanligt.

Den vita sidan är också himla fin. Kanske tar jag fler bilder på den... en annan dag.

Nej Q. Den är inte till dig! 

43 kommentarer:

 1. Helt underbar. Trevligt med dina förklaringar

  SvaraRadera
 2. Men galenskap, vilken fantastisk filt!
  ...och kille förståss!

  SvaraRadera
 3. Jag blir så ödmjuk av det här projektet. Du.Är. Så. Grym!

  SvaraRadera
 4. Så fin! Blir riktigt sugen på att sticka dubbelstickning och börjar tänka på lilla, lilla provlappen vi gjorde en gång på Grötö...

  SvaraRadera
 5. Anonym7:35 em

  Otroligt vacker! Drops har bra filmer som beskriver osynliga uppläggningar och avmaskningar för dubbelstickat. De funkar jättebra när jag gör grytlappar i alla fall. Det enda som jag måste tänka på är att använda ett helt nummer mindre sticka till uppläggningen, annars blir det inte rätt bredd på sticket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog koll på många varianter vid det här laget och valde helt enkelt precis hur jag ville ha det med färgmöten och kanter :)

   Radera
 6. Fantastisk! Helt magisk! Och så stor! Den kommer att användas länge, älskas i åratal och gosas med. Om ett par år kommer Alve att bjuda in djuren under filten och då kommer de att titta på dig och tänka "den var visst till oss också".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det säkert bli... Men det blir en liten koja ;)

   Radera
 7. Helt enastående! Så otroligt fin och vilket arbete du lagt ner. Superlativen räcker inte till.

  SvaraRadera
 8. Helt fantastisk, och det ser verkligen mysigt ut i vagnen med all ull!

  SvaraRadera
 9. Sanslöst, galet fin. Din filt där.

  SvaraRadera
 10. Anonym9:34 em

  Helt underbar och härlig bild på Alve i vagnen med fårskinn och filt och "livvakten" bredvid. Kram Lena

  SvaraRadera
 11. Men asså. Det kan inte vara på riktigt! Å så ÄR det det!
  Underbar knasighet att sticka sånt mönster för hand. Helimpad!
  Och söta unge på första barnvagnsbilden!

  SvaraRadera
 12. Anonym11:07 em

  Underbar♡♡♡♡♡

  SvaraRadera
 13. Den är alldeles fantastisk!

  SvaraRadera
 14. Wow så himla fin!

  SvaraRadera
 15. Vilket fantastiskt hantverk! Den är verkligen helt magisk.

  SvaraRadera
 16. Superfin, vilket fantastiskt handarbete!

  SvaraRadera
 17. Filten är verkligen ett mästerverk!

  SvaraRadera
 18. Så vacker, ett riktigt konstverk!

  SvaraRadera
 19. För mig är detta inget annat än trolleri. Magi.

  SvaraRadera
 20. Alltså, den är ju så fin att man kan dö! Lyllos lillkille som har en sån fantastisk stickare till mor!

  SvaraRadera
 21. Anonym4:11 em

  Helt sjuuukt fin, jag har verkligen sett fram emot att den skall bli klar och att få se bilderna!
  Det är inlägget kommer jag att komma tillbaka till, och tanka inspiration och mod till att ge mig på något liknande.
  Kudos till dig Lisa för väl genomfört projekt!!!!

  SvaraRadera
 22. Vilket mästerverk, otroligt genomtänkt.

  SvaraRadera
 23. Jag kan bara instämma i ovanstående kommentarer. Jag är verkligen imponerad över den här filten. Inte bara att den är stickad med dubbelstickning (som jag inte vågat mig på än), men med ett sådant mönster också. Det är ju helt otroligt. Ett riktigt mästerverk! Du är otroligt skicklig!

  SvaraRadera
 24. Så snygg!!! Efter att ha provat på dubbelstickning ( och ska ge mig på det igen - har inte gett upp) så vet jag vilket jobb det är. Verkligen imponerad :-)

  SvaraRadera
 25. TACK alla för era snälla kommentarer! Jag är både stolt och nöjd att jag tog det här projektet i mål och suger i mig av era komplimanger! <3 <3 <3

  SvaraRadera
 26. Alltså... uj uj uj, vilket fint hantverk! Så mycket kunskap och så fint utförande. Jag är grymt imponerad.

  SvaraRadera
 27. Jag sällar mig till hyllningskören! Så fint och gud vad duktig du är!

  SvaraRadera
 28. Vilken FANTASTISK filt!!

  SvaraRadera
 29. Anita Sköld6:01 em

  HELT FANTASTISK FILT, LISA!!! Så snygg att jag har svårt att hitta ord för detta hantverk! Att säga att jag är imponerad är bara förnamnet! :)

  SvaraRadera