onsdag 3 december 2014

adventstid och Filten.

Advent betyder ankomst. Tiden i väntan på ankomsten. Det känns ju passande, för här sitter jag och väntar på bebis ankomst. Dock inte ett Jesus-barn utan en Bomble-bebis. Idag blev det nämligen klart att jag nu är sjukskriven fram tills dess.

Så det är lite speciell adventstid i år. Mer speciell än annars. Jag har nästan varje år skrivit något om vad advent är för mig och hur det blivit lite min personliga högtid. Nu delar jag den självklart med Tobbe och så, men det är fortfarande en tid då jag funderar mycket, minns mycket och försöker ladda energi i vintermörkret. I år blir det inte lika mycket tid för minnen som för planering framåt... för vad man nu kan planera. Det är mycket man inte kan planera och såna tankar behöver jag också processa.

Så här sitter jag och tänker. Och stickar en del.

Så jag tänkte presentera Projektens Projekt som jag planerat större delen av det här året:
Filten.

Jag har haft tanken på en dubbelstickad filt länge och i februari när jag var på Unravel visste jag vilket garn jag ville använda. Jag skulle sticka dubbelstickning i Easyknits Deeply Wicked DK. Det blev fluffigt. Som ett stoppat täcke.

Efter många turer och en hel del tvekan om färgval fick jag 8 härvor i brevlådan. Jon har färgat fyra härvor härligt lila och så fick jag fyra ofärgade vita härvor. Och jag lade upp...


Mönstret då? Jag surfade och surfade och bläddrade och bläddrade bland flerfärgsmönster. Sen ritade och ritade jag tills jag insåg att filten jag ville sticka redan fanns, men enkelstickad. Jag hittade Pinneguris filt-variant av vantmönstret Perianth som finns hos Twist Collective. Man köper vantmönstret och får då tillgång även till det förstorade filt-diagrammet.


Sen räknade jag lite och planerade detaljer och kanter. Filten är 162m bred per sida (så jag har 324m/ varv) och mönsterdiagrammet har en 52m bred rapport. Det är inget mönster man memorerar, så det kräver koncentration samtidigt som jag har vansinnigt roligt och det är precis vad mitt huvud behöver i lagom doser.

Jag lade upp med en variant på tubular cast on och såg till att byta färg precis på kanten, så uppläggningen är helt osynlig.

Jag sparar en enfärgad kant om fem varv/ fem maskor runt om i en ram. I kanterna lyfter jag sista paret maskor med trådarna korsade mellan dem i den snyggaste kantmaskan jag känner till/ har provat för dubbelstickning.

Jag har kommit en bit på upprepning två av diagrammet i höjdled och filten kommer att bli nära kvadratisk. Nu är den lite som en adventskalender. Tre varv om dagen behöver jag komma framåt om den ska vara klar lagom till bebis beräknade ankomst. Vissa dagar blir det två varv, vissa dagar sju... Det är min finaste "adventskalender". 

11 kommentarer:

 1. En helt fantastisk adventskalender!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Anonym10:11 em

  Den är så otroligt fin. Och ta hand om dig och din mage finaste Lisa.

  SvaraRadera
 3. Filten är magiskt vacker. Och när du skriver om sjukskrivning och väntan / advent så kommer jag ihåg en egen sjukskrivning på slutet av en graviditet för 18 år sedan. Då varje dag kunde kännas som en evighet. Kommer ihåg att jag försökte få perspektiv genom att tänka på en vardaglig händelse, som tex att få lön och nästa gång det hände så skulle jag vara förälder, även om väntan varje dag kändes som ett månvarv. Nu är det 18 år sedan och jag kan inte förstå var alla dagarna tog vägen. Nu är det nästan så att jag vill att varje dag ska vara länge så att det tar lite tid innan ungen är helt vuxen och flyttar ut. Och jag är exakt en sådan där patetisk tonårsmorsa när jag drunknar i bebisbilder och suckar längansfullt. Tänk så perspektiven kan förskjutas!

  Jag önskar dig en fin advent och hoppas att allt går exakt så fint som vi vill att det ska göra. Och att din vackra filt blir klar alldeles lagom i tiden.

  SvaraRadera
 4. För mig har det nästan varit något lite heligt att vara gravid i juletid, ka ske för att jag är troende, kanske för att det ÄR något heligt, magiskt, fantastiskt att få vara gravid. Hoppas du också kan och får njuta av den känslan. Bra att få vara hemma och vila och ladda för vad som komma ska. Kroppen är fantastisk men man måste lyssna på den :)
  Vilken alldeles magnifik filt, så otroligt vacker. Lyllos bebis-B
  Många kramar och lycka till

  SvaraRadera
 5. Åh så jag känner igen mig i funderingen kring planering som inte går att göra, för det är ju så mycket en faktiskt inte vet om den lilla personen där inne! Det är en längtan och en väntan av ett helt annat slag än jag tidigare upplevt, spännande, roligt och lite läskigt på samma gång.

  Vi väntar vårt första barn mot slutet av januari och filt funderingarna är i full gång. Vi jobbar på något med inspiration från vikingamönster och keltiska flätor men som ska bli dubbelstickat. Jag tackar ödmjukast för förklaringen jag fick på instagram till hur kanterna skulle stickas så fina, det kommer att bli kalas!

  Och än en gång stort grattis!

  SvaraRadera
 6. Fantastisk filt!

  Jag har också varit gravid under jul (fast sen var det inte dags med barn förrän i mars).

  SvaraRadera
 7. Lyckliga lilla Humla som får den filten. Krama hundar och katter i adventstid lite extra nu när du inte jobbar.

  SvaraRadera
 8. Så fantastiskt fin filt du stickar, önskar att jag hade tålamod och tid att göra sådana till mina kommande barnbarn.

  SvaraRadera