tisdag 25 november 2014

provlapp

Steg två i Stickameras KoftKAL släpptes igår morse och föga förvånande handlar det om provlappar. För att få ett plagg som passar perfekt är det liksom A och O att man har koll på sin stickfasthet och på sina detaljer. Så igår testade jag mina idéer för min kofta på en provlapp.

Den lapp jag till slut tvättade och blockade är lapp nummer två, som jag rivit upp och stickat om kanterna på ett antal gånger. Och nu när den är färdig vet jag vad jag vill ändra i den färdiga koftan.

Jag kommer att sticka min kofta i Cascade Eco+ på stickor 4mm. Jag kommer att göra detaljer i den mörka färgen och större delen av koftan i den ljusa.

Det blir lite stelt och tätt på 4mm och i en lång kofta kommer det nästan bli som en stickad jacka. Jag får en stickfasthet på 18 maskor och 27,5 varv på 10x10 cm. Mitt första försök var på 4,5mm och det såg fint ut, men var för sladdrigt för uttrycket jag vill ha i mitt plagg. Faktum är att skillnaden i stickfasthet och när jag vägt min lapp gör att jag beställer en härva garn till för att säkert kunna göra koftan så lång som jag vill ha den (Edit: Aaargh! Färgerna jag har valt är slut hos Garnkorgen, så  jag kan inte beställa mer... Nu stickar jag så långt jag kommer och sen kommer jag att efterlysa garn över världen är jag rädd!). Jag stickar min slätstickning med vridna aviga som jag vrider upp genom att sticka i bakre maskbågen på rätsidan (Combination knitting). För mig blir det jämnare, men också tätare. Jag provade också att inte göra så och skillnaden var stor! Så som jag stickar den nu blir maskorna lite kortare och bredare och jag gillar hur det ser ut och känns.

Jag håller mig till skissen jag gjorde och kommer att göra en skorstenskrage i den mörka färgen och jag börjar med sex rillor (12 varv) rätstickning för att få en stadig kant. Rätstickningen överst kommer jag också att låta gå ut över knappkanten som jag plockar upp med det mörkare garnet och rätstickar. Alla kanter kommer att ha den mörka rätstickningen och jag har provat uppläggningar och avmaskningar under provlappsstickandet för att få den hårda kant jag vill ha. Sen har jag ett par idéer som jag kommer att prova direkt i koftan, men precis som med provlappen så gäller regeln att "blir det inte bra, så gör jag om". Men tack vare provlappen blir det väldigt mycket mindre repande och ångrade beslut än det hade blivit utan den. Jag var länge en av dem som aldrig gjorde provlappar, utan snarare började om ett par gånger. Nu vet jag bättre och provlapps-stickandet är en stor del av hur jag väljer detaljerna, inte bara vilken sticka jag ska använda.

Jag provade även en ny knapphålslösning i min provlapp, men jag tror jag gör knapphålen som jag gjort dem förut snarare än den här varianten då jag inte blev helt nöjd. Eller så blir det inga knapphål i knappkanten alls och jag använder hyskor i stället. Den detaljen har jag inte bestämt. Något jag också såg till att lära mig på provlappen är hur mycket den rätstickade knappkanten drar uppåt i slätstickningen. Jag kommer att behöva öka några ynka maskor i den för att hålla ut den till koftans mått.

Medan jag stickar kommer jag också att göra små experiment för att göra min runda, knasiga ficka så snygg som möjligt. Detaljerna är viktiga där, så blir det inte bra som jag har tänkt mig, så får jag göra den annorlunda.

Den här gången bekräftade min tvättade provlapp allt jag redan trodde. Vid tvätt ruggades ytan en aning och det blev ännu viktigare att hörn och möten mellan rätstickning och slätstickning var så rena och snygga som möjligt för att inte bli alltför uppmjukade i tvätten. Efter tvätt gör det att jag tänker experimentera lite till med vilken minskning jag använder där knappkanten möter den övre rätstickade kanten, för där blev det lite suddigt och utdraget. 

4 kommentarer: