onsdag 24 september 2014

en liten recension...

Det har blivit lite kulet ute de senaste dagarna. Vänner lägger upp bilder på hur de skrapar rutor på bilarna och vänner ännu längre norrut visar snöfall... Är det vinter snart alltså? Jag vet inte om jag är beredd!

En del av vintern har jag dock varit beredd på länge, för redan innan sommaren fick jag händerna på en ny stickbok och nu har jag äntligen tittat mer i den i jakt på nästa stickprojekt till den kommande Bomblebebisen. Boken heter Stickad Vinterfröjd med barnplagg designade av Sanna Mård Castman och den har helt enkelt känts lite vintrig... tills nu.

Jag tog fram kameran och tänkte visa såna där riktigt fina bilder på den fina boken... Men självklart var det idag jag hade glömt att ladda ett kamerabatteri i förväg. Så eftersom jag redan tänt ljuset och laddat för att skriva det här inlägget, så blir det tyvärr mobilbilder. Jag ber om ursäkt.

Till att börja med gillar jag bilderna i boken. De två modellande barnen får vara som de är, grimaserande och rörliga, och bilderna är fina. Att man valt att göra alla plaggen i grått och vitt gör det till en väldigt snygg bok, men det får mig genast att fundera på andra, färgglada garner. Det skulle vara en helt annan bok i fler färger och jag är inte säker på om det är ett plus eller minus. Jag väljer att se det som ett plus att den väcker min egen inspiration. Men vissa små varma, grå plagg ser himla mysiga ut i just grått...

Här är mitt favoritplagg i boken: En ganska enkel modell, men med lite extra detaljer. Fint! Jag tänker dock genast att jag nog skulle vilja förlänga den lite... Det är möjligt att det är den här jag ska lägga upp till härnäst!

Eller den här: En mössa med lååånga öronlappar. Men kanske vill jag sticka den för att bilden är så söt!

Alla plaggen är designade i Baby Ecoull och det här garnet finns ju faktiskt i en massa glada färger, så till och med i originalgarnet skulle det här kunna vara en färgglad kollektion. Jag gillar det monokroma som layout i boken, men tänker verkligen att det finns dolda möjligheter för den i en massa färg! Att alla modeller är stickade i samma garn är både en fördel och en nackdel. Medan boken visar en variation i vad ett enda garn kan åstadkomma, så känns några av plaggen lite stabbiga. Kanske lite väl vintriga. Men det beror då på garnvalet snarare än designen.

Nu har jag ju inte lagt upp till något av plaggen ännu, så hur mönstren är skrivna kan jag inte riktigt recensera på ett bra sätt ännu. Men en genomläsning ger mig några tankar:
Jag är jätteglad att det börjar dyka upp fler nya svenska stickböcker, men jag tycker det är synd att vår svenska mönsterkultur inte riktigt känns som att den håller samma detaljeringsnivå i olika mönster. I den här boken är mönstren inte jättedetaljerade. Jag skulle gärna se beskrivet hur designern har tänkt att man ska minska 1, avmaska eller öka... Inte bara att man ska göra det på något sätt. Det här gör att boken kräver lite förkunskaper, som så många svenska mönster. Så även om jag tror att jag kan sticka fina plagg enligt mönster från den här boken, så saknar jag en nivå detaljering i den. Å andra sidan följer den svensk praxis för hur de flesta skriver mönster, så den kritiken gäller kanske mönsterskrivande i stort, inte den här boken i synnerhet.

onsdag 3 september 2014

Vi.

Har haft så många texter på g och har velat skriva av mig en del av den frustration jag känner inför valet, inför världsläget, inför debattläget...
Men sammanfattningen av alla pratiga försök som aldrig blev färdiga är enkel:

Det finns bara VI. 

(Kanske blir nåt färdigt nån gång, eller så har jag börjat jobba politiskt i ren frustration och i behovet av att göra NÅNTING åt saken innan jag lyckats formulera mig färdigt... )