tisdag 5 augusti 2014

tältsemester -14

Vi lastade två hundburar, ett tält, madrass, bäddmaterial, kläder för en vecka, två stolar och en kylväska bak i en volvo (Hur gick det till?) och bara drog.

Värmen ställde till det en del för våra gosgrisar och en del stopp fick vi helt enkelt ställa in för att de hade det bättre i en sval bil med AC än ute i 30 grader plus... Men i övrigt gick det alldeles utmärkt.

Vår semester bestäms några mil i taget. Vi åkte norrut genom Dalsland och sen upp genom Värmland... sen hit och dit mellan Västmanland och Dalarna i en vecka. Jag Älskar det här sättet att bara ta beslut en bit i taget och bara fokusera på att umgås och ha det bra.

Ett sätt att ha det bra på är med ett riktigt bra kokkaffe och det hade vi verkligen! Jag kan verkligen rekommendera Lemmelkaffe - helst kokad över öppen eld dock, men är det eldningsförbud så är det.

Vi älskar alla att tälta. Många tycker vi är galna, men kommer ni ihåg den där känslan när du hade byggt en koja när du var liten och kröp in i Ditt Eget Mysiga Krypin! Så är det. Ihop med den jag älskar och två mysvovvar som kryper ihop intill dig hela natten. Jag klagar då inte.

Ett spontanbeslut var att stanna i Dala-Floda och äntligen besöka Wålstedts textilverkstad. Vi hade tur och kom en lugn dag, så vi fick till och med en egen liten visning i verkstaden! Och wow... Morfar Wålsteds uppfinningar gör den här unika textilverkstaden till något värdigt Wallace och Gromit i sin fantastiskhet!

En spinnmaskin byggd delvis av en gammal svarv "för morfar fick inte tag på nån ny maskin från Tyskland på 30talet"... Vi hade hakorna i golvet.

Cykelkedjor, kärlek, kunskap och magi ger oss Wålstedts garner. Bara så du vet.

För övrigt har Dala-Floda en av Sveriges coolaste broar. Knak, knak men wow så fin.

Andra stopp man får göra när man semestrar med Tobbe är diverse vildmarks- och jaktbutiker. Till exempel var vi på Lundhags Outlet i Insjön. Tobbe shoppade och jag tittade... tills jag hittade mina skor! Jag som är så kräsen och kinkig med skor hittade ett par lime-gröna Mojito som bara måste bli mina! Nu är de mina. Sen hälsade vi på hos Maria en fika och det var trevligt, men där glömde jag ta bilder, så den här bilden är från två dagar senare... (Vovven heter Vera.)

Den kvällens camping hittade vi efter lite kringelikrokar i skogen i Johannislund. Det var fint, förutom mängden knott. Men i kampen mot knotten blev Tobbe alldeles extra söt.

Dagen därpå blev märklig. Siljan runt liksom utan att det var meningen. För nu började Rättvik Classic Car Week och även om vi tyckte vi höll oss på behörigt avstånd så var alla campingar inom ca 10 mils radie runt Rättvik fullbelagda. När klockan började bli mycket och alternativen som fanns kvar kändes alltför hopplösa ringde vi en vän. Vännen kunde rätt svar och vi fick slå upp tältet i Dödergöks trädgård! Hurra! Bästa campingen hittills! Så det blev allt lite stickningar, prat och ostkrokar innan läggdags också.


Morgonen därpå tog jag kortet på Vera och mina skor ovan och sen åkte vi till vackra besöksmål efter tips från vännerna. Stjärnsund är ett fantastiskt ställe där en liten by verkligen lever upp om somrarna kring den gamla herrgården. Här kikade jag i antikboden och i en liten klädaffär hemma i en dams vardagsrum. Där köpte jag en hampa-kjol i turkos som jag blir glad av att bara tänka på!

Här är min lilla familj utanför herrgården.

Sen åkte vi vidare till Silfhytteå. Vilket ställe! Som en liten ö mellan två sjöar med slussar i ån som rinner mellan dem. Själva hyttan är det bara ruiner kvar av, men vi läste skyltarna och gick och häpnade över att det här varit ett helt litet samhälle för "bara" 130 år sedan...

De två lite undanskymda besöksorterna fick oss att titta med lite nya ögon på kartan när vi åkte från Dödergöks "camping". Det tog oss till de mystiska gruv- och sevärdhets-symbolerna ute i de nästan väglösa vildmarkerna på kartan. På små grusvägar hittade vi till Tuna-Hästbergs Gruva och det här är ett ställe vi lade på minnet! Här kan man boka gruvklättring med guide (och även gruvdykning!) i en jättestor gruva som stått övergiven sedan 60-talet!

På väg till ytterligare vänner att bo hos hamnade vi på glasspaus i Torsång. Kyrkan där är fin och jag krävde att få gå in. Jag tände ett ljus i sidokapellet och log åt de fiffiga, skojiga figurerna som målats och skulpterats in i valvkonstruktionen! Tänk så många detaljer att fascineras över vi svischar förbi och missar... Såna här platser vi besökte de här dagarna får mig att vilja stanna upp inför detaljer även på andra platser.

Vännerna vi hälsade på härnäst bor på landet nära Runn och kvällsdoppet de tog med oss på var verkligen en underbar idé.

Och så åkte vi vidare igen. Nu västerut för att så småningom lämna av mig på stickläger. Vi valde små, på kartan nästan obefintliga grusvägar och snirklade oss fram i såna där riktiga vykortsvyer av röda stugor i skogsbryn, vid sjöar...

Och när Dalarna inte kunde bli mer idylliskt så svängde vi in på en liten gårdsloppis. Väl inne på gården hälsade vi på en liten farbror som satt under ett trä och täljde på en dalahäst! Kära nån, det var så puttinuttigt pittoreskt att man trodde vi klivit in i nåt sommarspel. Men både han och den söta lilla loppisen var på riktigt. Jag köpte några knappar av den täljande mannens fru.

Sista tältnatten var vi på bekant mark. Den lilla campingen i Yttermalung med holländska ägare har vi bott på förr och det var lika bra den här gången. Enkelt, men trevligt och fräscht. Vi har inte höga krav alls, men föredrar lugn och enkelhet framför tusen aktiviteter och mest säsongsgäster, så små campingplatser lite i skymundan passar oss. Här har vi just bäddat klart vårt fina Fjällräven-tält, som jag såklart döpte om till Bombles hobbithåla.

Yttermalung om sommaren rekommenderas. Inte så mycket att göra kanske, men idylliskt att njuta av. En liten lantlig by med såna här vyer att njuta av i sommarkvällen...
Dagen därpå släpptes jag av i Fattigskogen, men det får ett eget blogginlägg snart. 

12 kommentarer:

  1. Härligt sätt att semestra!

    SvaraRadera
  2. Jag inser att ni varit nästan i mina trakter och att jag faktiskt missat flera av de ställen ni besökt, trots att jag bott i Falun i snart tio år... Tack för utflyktstipsen!

    SvaraRadera
  3. Vilken ljuvlig semester! =) Själv får jag lite hemlängtan till Dalarna när jag ser fina bilder från trakterna =)

    SvaraRadera