torsdag 26 juni 2014

Ett svårt inlägg om oändlig glädje

Det mest efterlängtade av små troll är på väg! Vi ska få en ny liten Bomble i familjen lagom till nyår. Jag är gravid. Det är nytt och konstigt och fantastiskt och det är klart jag vill ropa det lyckligt över hela världen, visa upp det, fira det…

Men jag klarar inte riktigt att fira i blogg, på Facebook, på Instagram... För jag vet hur det drabbar. Jag är så klart överlycklig, stolt och förundrad över vårt mirakel och att min kropp plötsligt vet hur den ska göra, och i vilken ordning, för att bygga en helt ny människa! Jag hoppas att jag verkligen hinner med att försöka uppleva och ta in vad som händer på vägen. Men det dåliga samvetet hos den jag nyss var, som sörjde och längtade, finns kvar. Jag vill inte glädja mig på andras bekostnad. Jag vill inte slänga ultraljudsbilder på den som inte vill se.

I flera år nu har längtan efter ett barn varit ständigt närvarande för mig. Det är inget som jag har pratat med många om och ofrivillig barnlöshet är inget man gärna pratar om alls när man är mitt i det. Men jag ska försöka skriva några rader om hur den här längtan känns. Inte för att ni ska tycka synd om mig, inte heller för att döma andra, utan för att jag vill att fler ska förstå längtan… och skammen.


Om jag gått en promenad i staden så har jag efteråt kunnat svara på hur många putande magar och barnvagnar jag mött, även om jag inte medvetet räknat. Jag har försökt hålla leendet på plats i varje ”Grattis!” när andra berättat om kommande bebisar, för att sedan, så fort jag kunnat, har stängt en dörr om mig och gråtit. Jag har verkligen försökt att hitta den där glädjen för andra i maggropen, men allt jag hittat har varit avund, missunnsamhet… och dåligt samvete för att jag känner så.

Ja, mycket har handlat om dåligt samvete, för tankar och känslor som legat alltför nära. Sorg. Avund. Inte den glädje som ska finnas… Ska finnas? Hur i hela friden? När hela kroppen skriker orättvisa? Nej, när man själv längtar så är det riktigt svårt att hitta glädjen för andra, hur mycket man än vill. Och ingen har dömt mig för den missunnsamheten värre än jag själv. Den här sortens längtan hittade en hel del mörker i mig.  Bitterhet kan vara det mest destruktiva som finns och i längtan, misslyckanden, hopp och förtvivlan så har mycket kraft gått åt till att försöka acceptera utan att låta just bitterhet ta över.

Jag trivs på sociala medier. Jag gillar att se vänner och bekanta berätta om sin vardag på Facebook eller visa sina vyer på Instagram. Men i längtan efter barn är sociala medier ett minfält att navigera. Ultraljudsbilder och hurrarop. Knall-lila uppdateringar från ”gravidappen” med beräknad ankomst. ”Titta på min mage!”-bilder... Och visst förstår jag de som gläder sig, mer än åt något annat åt detta livets allra största. Men jag har suttit där och klickat ”göm inlägg” och gråtit av skam för att jag inte har kunnat glädja mig. Jag har bara varit avundsjuk. Det är den enda känslan som får plats där just då. .

Jag kommer att blogga om stickade barnkläder. Och att vara gravid är nu en del av min vardag, så visst kommer det att nämnas. Men jag tror inte att jag kommer att blogga och uppdatera om graviditeten i sig. Det kan jag glädjas åt i verkliga verkligheten. Utanför internet. 

Så det här blogginlägget är märkligt dubbelt. Det berättar de största nyheter jag någonsin haft, samtidigt som det berättar att det är svårt att berätta. För jag vet fler som längtar. Och jag vill glädjas utan att trampa dem på tårna. Och jag kan glädjas och fira utan bilder och uppdateringar på internet. Jag vill säga att jag längtar åt dem också. Och jag hoppas att de också får sina mirakel en dag. För det är du som längtar värd. Det var jag värd och jag gläder mig nu till att få träffa denna efterlängtade lilla människa om några månader.

61 kommentarer:

 1. Lycka till! EvaL8

  SvaraRadera
 2. Stort grattis Lisa!
  Du skriver så fint om något som många är drabbade av, nu är det din tur att glädja dig.

  SvaraRadera
 3. Stort grattis och all lycka önskar jag er!

  SvaraRadera
 4. Åh vad jag känner igen det! Hur man är så glad att man kan gå sönder men nästan inte tror att man äntligen kan och får för att man vet hur ont det kan göra hos andra.

  Världens största grattis, du är så himla värd all glädje. Glädjen är din egen precis som sorgen en gång var och måste också få ta plats!

  SvaraRadera
 5. Jag är så oändligt glad för er skull! Stort grattis!!

  SvaraRadera
 6. Om jag kunde göra ett litet hjärta (det kanske jag ... <3), så skulle jag göra det.

  SvaraRadera
 7. Nej, det kunde jag inte ,-)

  SvaraRadera
 8. Anonym5:46 em

  Grattis och ett stort Lycka till!
  Man behöver inte dela allt på nätet 😜
  Kram från Elin i nrkp

  SvaraRadera
 9. Grattis! All lycka till er!

  SvaraRadera
 10. Varmt Grattis och stor omfamning!!!

  SvaraRadera
 11. Åh, stort, stort grattis! Vi är nog rätt många som känner igen delar av det du skriver och livet är så fullt av sorg och glädje som vandrar hand i hand men jag önskar dig odelad glädje och njutning i detta!

  SvaraRadera
 12. Attans vad glad jag blir för din/er skull! Så himla härligt! Njut av din graviditet! Varmaste kramen!

  SvaraRadera
 13. Vilket fint och omsorgsfullt inlägg. Jag gratulerar till just din fina nyhet och tänker att din omtanke om andra är fantastisk. Du skriver ofta oerhört kloka inlägg på din blogg, vilket är en av anledningarna till att jag återkommer. Den där lilla krabaten i just din mage kommer att vara glad att hen föds in din familj. Hoppas att du tar hand om dig.

  SvaraRadera
 14. Stort grattis!
  Jag har själv varit där, vi väntade i 7 långa år innan första sonen kom. Han följdes sen av tre till.

  SvaraRadera
 15. Å så underbart! Stort grattis och massa lycka till kramar! ♥♥
  Ps. Jag om någon kan känna igen mig i avundsjukan, tårarna och att räkna magar på stan. Sex år kämpade vi innan E kom till.....

  SvaraRadera
 16. Grattis ! Hade inte så lång väntan och längtan som du, men känner igen mig på att jag inte ville dela min graviditet med alla, utan ville ha den 'lite för mig själv'. Njut av magen, och av det fantastiska att kroppen vet precis hur man gör en ny lite människa. Jag ser fram emot alla fina barnkläder som kommer dyka upp på bloggen

  SvaraRadera
 17. Du skriver så ärligt och fint om det här. Jag är så enormt glad för dig och Tobbe att ni ska få en liten en!

  SvaraRadera
 18. Stort grattis till er!

  SvaraRadera
 19. Stort grattis till er och jag gläds ärligt med dig (även om jag är fruktansvärt avundsjuk också)!

  SvaraRadera
 20. Varma kramar till er! Önskar Liisa

  SvaraRadera
 21. Grattis till er båda! Ulrica =o)

  SvaraRadera
 22. Stort stort grattis! Säger jag som av en ren slump kikade in här idag och vet ganska precis vad du skriver om (som för tio år sedan fick veta att sannolikheten var mycket liten, som senare fått "ofrivillgt barnlösa" på papper och som igår passerade 100% på den knallila appen).

  SvaraRadera
 23. Anonym8:30 em

  Vilken härlig nyhet ❤️
  Livet, med fina toppar och djupa dalar, lever vi varje dag. Visst vill vi helst bara ha det bra, men då hade vi inte varit de vi är idag. Alla har vi något som skaver, och det är så bra att få läsa om någon annans perspektiv. Då har vi möjlighet att bli mer ödmjuka mot varandra.
  Stort stort grattis och hoppas du mår bra (och att det akut trötta släppt)
  Stor bamsekram

  SvaraRadera
 24. Stort, stort grattis!! Hoppas tiden fram till miraklet ligger i dina armar blir fin och njutningsfull!

  SvaraRadera
 25. Lena I Sundsvall9:43 em

  Underbart skrivet Lisa, njut av den tid som kommer.

  SvaraRadera
 26. Stort grattis Lisa! Jag blev så glad för din skull att jag just fällde en liten tår!

  SvaraRadera
 27. Anonym9:47 em

  Finaste Lisa, jag vet precis vad du menar för jag har gjort den resan precis som du. Och samtidigt har du all rätt i världen att få glädjas över detta mirakel som växer i dig. Jag är så glad för er skull. Massa kärlek. /Karin

  SvaraRadera
 28. Stort grattis Lisa! Jag blev så glad för din skull att jag just fällde en liten tår!

  SvaraRadera
 29. Ett stort GRATTIS och lycka till på er resa. Jag förstår precis din känsla av avund för att andra kan men inta "jag". Idag är jag otroligt glad och lycklig över min tre provrörsbarn. Jag fick hjälp att lyckas och önska att alla som behöver får den hjälpen dom behöver. Kram Sytanten

  SvaraRadera
 30. Så roligt för er! Grattis! :)

  SvaraRadera
 31. Ni är så värda detta underbara troll, jag gläds så med er! <3 Varmaste gratulationer!

  SvaraRadera
 32. Vilken fin och glädjande nyhet! Stort grattis och varmt lycka till på resan. Kramar från Garnfröken.

  SvaraRadera
 33. Anonym6:48 em

  Stora varma gratulationer! Vilken fantastisk nyhet och så skönt att du resonerar så klokt och genomtänkt! Jag unnar du och din make all lycka på den här resan!

  SvaraRadera
 34. Så glad jag blir för din skull! :D

  SvaraRadera
 35. Anonym9:10 em

  Som vanligt är du väldigt klok. Tack för ett ärligt inlägg!

  SvaraRadera
 36. Åh, jag blev så glad för er skull att jag fällde en glädjetår när jag läste ditt fina inlägg. Jag anade att ni längtade och försökte efter att du kommenterat mitt inlägg om vår IVF. Så när jag läste det här idag väcktes många känslor till liv, jag satt mitt i lunchrummet med tårar i ögonen inför förvånade kollegor :)

  Vad fint du skriver om alla motsägelsefulla känslor under försök och längtan när "alla andra" lyckas och sedan står man själv där på andra sidan en dag och vill skrika ut sin glädje, men samtidigt skydda alla som fortfarande längtar.

  SvaraRadera
 37. Å vilken fantastisk nyhet! Grattis! :)

  Njut, fira och gläds åt det precis som ni själva finner är bäst för just ER <3

  SvaraRadera
 38. Du vet redan hur glad jag är för er skull! Och helvete vad jag ska skämma bort det där trollet!

  SvaraRadera
 39. Förresten ska man inte skämmas över sin lycka och ha dåligt samvete när det äntligen går bra för en själv. Njut för tusan av allt som ni har längtat efter! Kraaaam!

  SvaraRadera
 40. stort stort grattis till er bägge! jag är tokglad för er skull och unnar er all lycka i världen =) kram eddy

  SvaraRadera
 41. Grattis! Och tack för ett klokt inlägg. Stor igenkänning på det!

  SvaraRadera
 42. Vet du, jag är en ofrivilligt barnlös, som nog aldrig får uppleva det i att bli mamma. Men varje gång jag läser eller hör om någon som lyckats, blir jag glad och hoppfull. För kan du kanske jag också kan, i alla fall. Så skäms inte. Var bara glad och lycklig. För er skull, för bebins skull och för min skull. För jag gläds med dig och alla andra som lyckas! Stort stort grattis!

  SvaraRadera
 43. Anonym4:02 em

  <3! Kram!!! Ulrika N

  SvaraRadera
 44. Varma lyckönskningar till er! Kram!

  SvaraRadera
 45. kikkan9:21 fm

  Varmt grattis till trollet och lycka till... Njut av varje dag, idag, imorgon och alla dagar <3

  SvaraRadera
 46. Stort grattis till er💗💗💗

  SvaraRadera
 47. Gro Lilja alias Moods of Colors9:53 em

  Stort grattis! Det är lika härligt att höra om såna mirakel varenda gång tycker jag som själv fått beskedet att jag förmodligen inte kan bli gravid och om jag skulle bli det så skulle sannolikheten för att det skulle bära hela vägen vara ytterst små, men som plötsligt och rätt mirakulöst fick först en och sen ytterligare en. Skäms inte för din glädje, mirakel kan ske alla och jag ångrar inte mycket i mitt liv förutom det att jag inte vågade njuta ich glädjas åt min första graviditet. Lycka till!! Stor kram!

  SvaraRadera
 48. Jag är nybliven mormor. Nåt som jag aldrig trodde skulle ske eftersom min dotter fick beskedet att hon inte skulle kunna bli gravid utan läkares hjälp. Men se..han är här och har fyllt 1 år. Jag gläds med dej och önskar av hela mitt hjärta att alla som vill ska få uppleva den lycka som du känner just nu. Kram Anette i Ystad

  SvaraRadera
 49. Lisa så kloka ord. Men du är bara människa. Skrik ut din glädje och förväntan. Under sker och denna gång till er i er fantastiska lilla familj. Nästa gång till nästa fantastiska lilla familj. Våga glädjas, våga dela din glädje. Vi som har fått äran att krama små efterlängtade knyten VET hur resan har varit. Så mycket känslor Så mycket glädje som man mer än gärna delade med sig. Under sker varje dag och din berättelse i detta inlägg ger många i din dåvarande sits ett litet hopp. Under sker, idag till er underbara Bomblare med all den kärlek ni ger till omvärlden. I morgon är det någon annan som välsignas. Men känn inte sorg för dom så mycket att det kväver er med all er kärlek till det som nu växer och gror. GRATTIS till ER.
  Ser fram emot alla vackra små ting som du nu kommer att ha på stickorna.
  Jag gläds så år ert lilla underverk som växer och gror inuti dig. Ta hand om varandra Du, Tobbe och era fantastiska fyrbenta.
  Kram // Susanne

  SvaraRadera
 50. Stort grattis och fina ord! Jag arbetar på ett företag som tillverkar ivf-produkter och jag kan säga att vi har fullt upp, så otroligt många ofrivilligt barnlösa det finns i hela världen! Önskar att man kunde prata lika öppet om det i övriga samhället som på vårt jobb. Här pratas det ägg- och spermiekvalite på lunchrasterna ;)

  SvaraRadera
 51. Grattis! Oavsett hur du väljer att göra så skriv nåt för dig själv och ta mycket foton. Det är guld att ha för sin egen del att läsa sen. För man glömmer snabbt. Kram å grattis igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå. Det blir såklart album och berättelser av alla de slag, på samma sätt som föräldrar alltid har gjort - även innan internet.

   Radera
 52. Grattis underbara Lisa! Jag vet precis, för jag var en gång där du varit under nio långa år. Den bebben vi väntade så länge på är nu 14 och nu känns de nio åren lika långa längre. Men de kommer alltid att finnas där som en påminnelse.
  Jag önskar av hela mitt hjärta lycka till med er graviditet och barnet som är på väg ❤️

  SvaraRadera
 53. Grattis Lisa! Jag förstår precis hur du tänker och jag är också en av de som mår dåligt av att läsa om andras lycka och samtidig mår dåligt över de känslorna. Jag är tacksam över ditt fina inlägg! Det är nog många som inte förstår hur ont det gör. Jag önskar er all lycka! Det är ni värda efter all väntan!

  SvaraRadera
 54. Stoooort grattis från två som oxå vet vad barnlängtan är. Från familjen D

  SvaraRadera
 55. Sanna Söderling8:10 em

  Ett stort Grattis! Läste först nu och hoppas att allt går bra för er. Jag har också stått där med tårarna, ilskan, längtan, drömmarna och föraktet. Jag känner så väl igen den omedvetna registreringen av barnvagnar! I mitt liv blev det så att jag gick från ofrivilligt barnlös till att inse att det var dags att bli frivilligt barnlös. Men känslorna då glömmer jag aldrig, och de kan fortfarande poppa upp. Att inte glömma känslan, utan komma ihåg den och nu vara sådan som jag då önskade att andra hade varit mot mig, är så viktigt för mig. All lycka till er!

  SvaraRadera