tisdag 7 januari 2014

vårens kurser

Nu har jag äntligen uppdaterat listan i högerspalten på bloggen med kommande stickhappenings där jag dyker upp och har kurs. Det kan komma till något under våren, men hittills är detta klart.

Jag håller kurser på Vuxenskolan som vanligt. Kurserna i dubbelstickning är redan fulla, men man kan sätta upp sig som reserv. Och kolla - Det blir en Fortsättningskurs i Dubbelstickning! Det här ser jag fram emot!
Jag håller även kursen i att sticka efter engelska mönster som vanligt och så "årets nykomling": Att utveckla din slätstickning. Den här kursen har växt i mitt bakhuvud de två senaste åren. Jag kommer även att hålla den även på en stickfestival i Höganäs i maj och på Stickfest i Väst (där jag även har fortsättningskursen i dubbelstickning), och så här har jag beskrivit den:

"All stickning består av aviga och räta. Alla andra maskor är varianter av eller står i relation till hur vi gör en rät eller hur vi gör en avig. Men det finns olika sätt att göra även det mest grundläggande! Stickar du aviga lösare än räta? Hur mycket garn behövs per maska? Vad är en maska? I två timmar undersöker vi den stickade maskans möjligheter. Vi vrider och vänder på den. Håller stickorna lite annorlunda och funderar på om någon av varianterna faktiskt är riktigt fiffig för just Ditt sätt att sticka!"

Japp. Vanlig slätstickning, med alla dess ovanligt fiffiga och fantastiska egenskaper. Vi utforskar den stickade maskan och funderar på vad den är egentligen. Vart tar tråden vägen och hur är mitt grepp i förhållande till maskan? Sånt här tänker jag på och experimenterar jag med i all min stickning. Vad är grejen med vridna maskor? Vad händer om jag håller som engelsmännen på avigan, men som vanligt på rätan? Stickfasthet, utseende och stickval ändras faktiskt beroende på min inställning till projektets räta maskor... Blir du nyfiken på vad jag menar? Kom och lek med maskan på nåt av kurstillfällena! Kanske ses vi? 

4 kommentarer: