lördag 7 december 2013

STOR

Ibland blir hantverk bara till nästan utan tankeprocess. Det bara blir. Och den här gången blev det bra.

Min vän Josefin ville ha en STOR tubsjal. Två varv runt hela överkroppen. Tre varv som sjal. STOR. Fluffig. Luftig. Hon visade mig bilder från etsy och frågade "Skulle jag kunna sticka en sån här?". "Nja", sa jag, "den där är virkad."
Så i torsdags kväll åkte vi upp till svärmor och hennes garnbod, valde garn och så virkade vi. Igår satt jag hemma och virkade klart. Och nu är jag kär i min variant av STOR.

Vi använde dubbelt Hobbygarn från Viking och då gick det åt nästan 7 nystan. Alltså 525 m. Jag använde virknål 8mm och virkade löst, men jag hade kunnat göra den på en 10mm lika gärna. Jag är inte alls världsbäst på att virka och virkbeskrivningar är i ganska stora delar mystiska, så jag skriver hur jag gjorde utifrån hur jag förstår virkning. Är det ett konstigt sätt att skriva på, så är det för att jag virkar konstigt.

Så här gjorde vi: Virka en 2m lång luftmaskkedja.
Fäst ihop kedjan till en stor ögla, utan att vrida den, med en smygmaska.
Gör fyra luftmaskor som låtsas vara första stolpen. Virka sedan (dubbelstolpe i varannan maska, luftmaska) varvet runt. Fäst ihop varvet med en smygmaska i tredje luftmaskan i fuskstolpen.
Virka åtta sådana här dubbelstolpevarv. I varv 2-8 plockade jag dubbelstolparna i bakre maskbågen.
Klart.

Ibland behöver det inte vara krångligare än så.

9 kommentarer:

  1. Du är så himla fin i din STOR :)

    SvaraRadera