måndag 30 december 2013

silverskatten

Jag gav en hint om att jag skulle blogga mitt ärvda silver. Farmors silverbestick som nästan bara kommer fram till jul och nyår. Men hjärtat slår ett extra slag varje gång jag har anledning att ta fram dem. Kuverten är gulnade till en märklig beige som är svår att fotografera och broderade i brunt. Titta!

Vi går lite närmare... Japp, broderade kuvert fyllda med silverbestick. Japp, jag har 12 dessertgafflar, dessertknivar och dessertskedar. Och två sorters kaffeskedar.

Inuti är kuverten fodrade i gul flanell att bädda in silvret i.

I vissa kuvert i dubbla rader...

Och överallt den fina Vasakärven i motivet.

Och jag är helt fascinerad av broderiet. Det andas tidigt 1900-tal och skulle platsa utmärkt bland rekvisitan till Downton Abbey.

Varje gång jag tar fram det är det nåt nytt som behöver putsas, så det känns som en silverskatt som jag får pyssla med och ta hand om på ett sätt som också bidrar till att göra det här arvet lite extra värdefullt. 

26 kommentarer:

 1. Vad heter mönstret på besticken? Tycke att jag känner igen det. Vilken skatt du har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste faktiskt ta och kolla upp det, men motivet med kärven är klassiskt...

   Radera
 2. Gudars skymning, vilka fina kuvert! Jag älskar den där omsorgen med saker som fanns förr.

  SvaraRadera
 3. Anonym5:19 em

  Vårda din silverskatt! Vad det är fint. Både besticken och kuverten. Det är ovärderligt att kunna duka så fint på jul. Har själv ärvt nysilver i liknande lindor efter min farmor (f 1880) och hade riktigt silver efter mina föräldrar i självsydda lindor. Tyvärr låg silverbesticken i en byrålåda där tjuvar hittade dem för 2 år sedan. Allt borta och modellen finns inte längre. Förvara dina fina bestick väl så att inte någon obehörig får tag på dem! Det blir aldrig detsamma med nytt.
  Hälsningar från Kristina i Sollefteå

  SvaraRadera
 4. Men jösses, vilka bestick! Jag skulle aldrig ha tålamodet att putsa och sånt, som du, men dom är sjukt vackra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Putsa"... Man lägger aluminiumfolie i botten på vasken och så häller man på en hel del salt MED jod i. Sen varmt vatten på det så att saltet löser sig. I med besticken och se oxiden lösas upp... Inget skrubbande här inte! (Måste dock göras oftare än puts, så man lägger alltid nåt i vasken när man tar fram dem)

   Radera