söndag 1 december 2013

qiviut

Det finns ull. Och så finns det fin ull. Och så finns det fantastisk ull. Och så finns det kashmir. Och så finns det qiviut - som är ull av myskoxe.

(Bild från http://www.alaskaone.com/wildlife)

Det är inte helt konstigt att det är en mycket dyr och ovanlig sorts ull. Kan du tänka dig någon slänga en myskoxe över knät och klippa ullen av den? Inte jag heller. På en del ställen samlar man ullen myskoxen fäller, men nu finns det också ställen som kammar myskoxar. På Grönland till exempel. Och i Alaska.

Min far har varit på semester i Alaska och idag fick jag äntligen hämtat ut min födelsedagspresent som han köpte åt mig där - på myskoxfarmen. Jag hade fått förvarning om att vänta mig garn, men han gav mig en än värre utmaning också... Kardad ull. Jag har fått qiviut att spinna av!

Jag är fortfarande nybörjare vid min spinnrock. Jag lär mig nya saker med varje drag i fibern och jag låter det "bli som det blir" en hel del. Så den här fibern kommer att få ligga till sig ett tag. Jag kommer inte att våga. Inte innan jag har lite mer självförtroende som spinnerska. Men wow... vilken ull.

Och jag fick garn också. I ren qiviut. Jag har fått 50 gram av det inte allra tunnaste, utan 380 m på drygt 50 gram (2oz). Perfekt för en mellanstor sjal. Garnet är mörkt skogsgrönt och det var inte direkt lätt att fånga på fotografi, men direkt under lampan på hallmattan anar man dess gröna färg, även en afton i december.

Nu återstår det angenäma problemet att välja Precis Rätt sjalmönster för den varmaste sjal jag någonsin kommer att sticka. Det kanske blir en lösstickad cowl av nåt slag för såna använder jag mycket nu... Det blir nog en del surfande på Ravelry framöver, för mina fingrar vill prova att sticka i qiviut!

13 kommentarer:

 1. Wow! Som guld då...
  Vilken härlig grön färg!

  SvaraRadera
 2. Anonym9:49 em

  För många år sedan kom en kompis hem från Grönland med myskoxull som han själv plockat. Han ville gärna ha en mössa så jag spann och stickade av denna mjuka, varma ull. En märklig, nästan högtidlig känsla...

  SvaraRadera
 3. Hade ingen aning om att man samlade ullen från myskoxar. Så häftigt. Snacka om lyx

  SvaraRadera
 4. Wow, hade aldrig hört talas om att det fanns garn som är gjort på myskox-ull. Vad coolt! :D

  SvaraRadera
 5. Andäktigt!
  Förstår din respekt för att inte spinna förrän du "kan".

  (Undrar om cowl är smart. Om det är ruskigt varm ull ska det nog gå lätt att "knäppa upp".)

  SvaraRadera
 6. Vad underbart! För 5 år sedan var jag på äventyr uppe på Svalbard, i minus 45-50 grader. Där fick jag veta att om man ville vara extra varm om händerna så skulle man sticka sig ett par vantar av myskoxull, jag blev i eld och lågar, detta måste jag bara få tag i! Men till min besvikelse var man tvungen att handla det garnet på Grönland.... det blev aldrig något myskoxgarn för min del, men drömmen att få sticka mig ett par vantar i just ett så "exotiskt" garn har inte slocknat! En dag kommer jag sitta där med det efterlängtade garnet!

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

 8. نقل عفش من الدمام الى مكة نقل عفش من الدمام الى مكة
  نقل عفش من الرياض الى الدمام نقل عفش من الرياض الى الدمام

  نقل عفش من الرياض الى جدة نقل عفش من الرياض الى جدة
  نقل عفش بحفر الباطن نقل عفش بحفر الباطن
  نقل عفش الجبيل نقل عفش الجبيل
  نقل عفش بالخبر نقل عفش بالخبر

  SvaraRadera