tisdag 1 oktober 2013

vantar för alla årstider

Ingen kan ha missat årets i mina ögon häftigaste handarbetsboks-släpp. Vantar för alla årstider kom ut för ett par veckor sedan och presenterades bland annat på Bokmässan i helgen som gick... Ja, och så har förstås nätet liksom surrat av förväntan och sedan glädje över boken. Ingen blev besviken!

Vad jag försöker säga är att om du missat att boken finns måste du sluta bo under en sten, alternativt börja intressera dig för stickning. Vilken lösning som än applicerar på dig så kommer det att förbättra ditt liv avsevärt.

Kamilla och Clara har designat fantastiska vantar och den här recensionen rekommenderar boken varmt. Jag är nu väldigt sugen på vantar och jag höll på att bli överkörd av en buss på väg från bokreleasen förra veckan, för att jag inte kunde vänta med att bläddra och titta tills jag kommit över gatan...

Jag har redan läst två bra recensioner av boken, och jag håller med om bådas reflektioner. Först var det Dödergök som på ett sakligt och bra sätt förklarade alla anledningar att älska den, men att hon saknade lite mer detaljerad garnåtgång samt herrstorlekar. Sen var det Maria Carlander, som blev lika glad som jag över de många varianterna på bröllopsparsdiagram till bröllopsvantarna.

Men jag har en del eget att säga också, så jag börjar med att jag älskar den också.

Många har redan sagt att den känns modern, och det gör den, men den är samtidigt precis så härligt tidlös som hantverk är. Det är lite retrokänsla i boken och man refererar enkelt till modeller och mönster som redan hållit i många decennier. Men i uppdatering av detaljer, mönsterskrivartradition och tydlighet kommer de nu också att hålla i många decennier till. Tidlöst är liksom extra bra i ett tankfullt, långsamt hantverk... tycker jag. Till och med namnen känns retro från rätt tid och så himla idag. Det är liksom precis samma generationsglapp för den klassiska tvåfärgade retrovanten, som för namn som Kerstin, Märta och Gunnel.

För det andra är fotona fenomenala, men jag visste ju redan att Ewa på Andina var bra på sånt. Men de känns så genomtänkta. Alla vantar är "in action" i rätt årstid, men också på ett sätt så att alla vantar håller ihop i någon slags kulörstyrka och färgskala, trots att vantarna i sig är stickade i allt från blekgrönt till knallrött. Det krävs ett tränat bildöga för att hålla ihop det så här snyggt. Och i samma veva vill jag hylla bokens grafiska formgivare och illustratör Sofia, för boken har ett väldigt tydligt, snyggt och sammanhållet bildspråk även runt själva fotona som jag tror hon ska ha en hel väldans massa cred för.

Men så till själva vantarna.
Det börjar med ett litet teknikkapitel. Det är bra. Välgjort. Men som fler har sagt är det ingen nybörjarbok för det. Du behöver kunna lite grunder för att förstå det här, men det är väldigt bra instruktioner för bokens nivå i övrigt. Lagom. Insatt och intresserat utan att vara supertekniskt och utan att vara en lärobok i stickningens grunder. Det här kapitlet hade kunnat vara ännu längre. Jag vet att både Clara och Kamilla kan fler varianter och detaljer man kunde ha använt, men jag tror det hamnade i en lagom avvägning av "det som behövs".

Jag blir alltid extra glad i ett mönster när det finns omtanke om detaljerna. När någon suttit och provat och trixat i möten och övergångar så att det blir så där på allra bästa sätt. Nu har jag inte hunnit lägga upp någon vante ännu (för jag kan inte välja!) men jag har suttit och nörd-läst i mönstren. På att bara skumläsa lite här och lite där i förklaringar av tumkilar och övergångar i mönsterdiagrammen så är jag imponerad. Det här är inte Vantar Modell 1A, rinse and repeat som någon bara klistrat nya geometriska mönster på. Det här är genomtänkt och välgjort i det jag sett hittills. Stickar du igenom den här boken vågar jag påstå att du har en repertoar detaljer, modeller, lösningar och finurligheter för att du sedan ska kunna sticka snygga vantar från eget huvud resten av livet utan att det blir långtråkigt. Bravo!
Dessutom kan ingen säga att det inte är vant-väder längre. Det finns vantar för alla årstider...

Men jag vill välja ett par att börja med och det är svårt. För de första jag verkligen föll i trans för... tänkte jag till Tobbe. Och då får jag som sagt räkna om mönstret. (Ni skulle lätt kunna ge ut en bilaga med några av modellerna som herrvantar om ni vill sälja mer brudar!)

De andra är halvvantar. Lotta. Och jag måste nog sticka flera par. Det är snygga sådana här vantar jag ALLTID vill ha på mig, och två av de tre par jag själv stickat har jag slarvat bort den ena av. (Det tredje halvvanteparet var till Tobbe). Så det lutar mer och mer åt de här...

Men det är höst. Och jag har en del brunt i skåpet. Och de här är så vansinnigt snygga...

Om man vill titta på bilder på alla vantarna så finns de här eller här.

Om ni vill hjälpa mig välja vilka jag ska börja med så... gör inte det. Jag bestämde mig just för att göra ett par Lotta först.

Och till sist: Grattis Kamilla och Clara till en fantastisk debut!

7 kommentarer:

 1. Jag fick tag på boken idag. Jag måste ju självklart göra ett par Kerstin först...

  SvaraRadera
 2. ..och jag köpte boken av Kamilla på bokmässan. Helt underbar bok! Det blir ett par Doris här, för det heter mitt lilla barnbarn på 1,5 år. :-)

  SvaraRadera
 3. Anonym4:23 em

  Har börjat på ett par Elsa som är så vackra :) Saknar dock närmare instruktioner för förkortningar (sid 15) som tex llr och 1 till 3. Visst förstår jag på ett ungefär, men vill gärna att det ska bli rätt och snyggt på en gång. Kan någon hjälpa mej?
  Sonja i Norr

  SvaraRadera
 4. Sök på youtube efter beskrivningar av "ssk" - det är den engelska versionen av minskningen som i den här boken heter LLR. :D

  SvaraRadera
 5. Congratulations on your blog ! And most importantly, thank you for that content which always makes me happy !!

  SvaraRadera
 6. This blog is so nice to me. I will continue to come here again and again. Visit my link as well. Good luck
  jual obat aborsi
  cytotec obat penggugur kandungan

  SvaraRadera