torsdag 19 september 2013

kallprat


- Nejmen hej! Länge sen! Allt väl!
- Hej! Ja, det var ett tag sen. Tack det är bra. Själv?
- Jodå, bara bra.

Kallprat. Hur många sådana här små samtal har vi per dag, när vi kommer till våra arbetsplatser där vi inte har varit på ett tag? Jag har inte varit på kontoret mer än ett par gånger efter semestern, och jag har lagt mina möten på andra platser när jag kunnat. Jag har jobbat, hemifrån och från annanstans, men jag har inte velat sitta på kontoret. Det är mycket kallprat på kontoret.

För egentligen går det där lilla samtalet till så här:

- Nejmen hej! Länge sen! Allt väl!
- Hej! Ja, det var ett tag sen. (Jagärkasspåattljuga. Jagkaninteljuga.) Jo, jag har nästippen över vattenytan än, men det har varit segt ett tag nu. Jag hoppas på bättring. Själv?
- Ojdå... (Obekväm tystnad) Jodå, bara bra.

Jag hatar att vi har "Hur mår du?" eller "Hur är det?" som hälsningsfras. Eller att folk säger det utan att vilja veta svaret... om svaret är något annat än "bra tack". Fråga mig inte hur det är om ni inte vill att jag ska svara. Jag svarar som det är. Om ni vill veta hur det är, så fråga. Men det är inte bara bra.

Jag var nog på väg mot den, men jag undvek väggen. Jag tar hand om mig. Jag gör så gott jag kan. Tyck inte synd om mig. Jag har landat i mina skyddsnät och jag kommer framåt. Men jag är lite tystare, håller mig lite mer hemma, tar det lite lugnare, säger nej lite oftare och är inte med på allt. Det är alldeles nyttigt för mig faktiskt. Det är inte bara bra. Men det blir bättre. Det blir bra.

DET ska jag börja svara.
Det blir bättre. Det blir bra. 

21 kommentarer:

 1. Åh, älskade vännen!! Visst är det jobbigt med DEN frågan ibland, och jag håller med dig, fråga inte om du inte vill veta.
  Jag är glad för din skull att det blir bättre! <3 Och hoppas att det blir "jotack, det är bra!" så småningom, även om det kan ta tid.
  Värmande styrkekramar <3

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt fina Lisa, jag blir glad och höra att du mår bättre och slapp dundra in i väggen med full fart. Håller med dig när det kommer till hälsninsgfraserna vi använder. Kramar till dig!

  SvaraRadera
 3. Visst är det dumt med hälsningsfraser där man inte tänkt på vad man egentligen frågar. Tur att du var uppmärksam och varvade ner i tid. Ta hand om dig och sticka lugnt. Kramar

  SvaraRadera
 4. Ja, nog är det så att man aldrig ska ställa en fråga om man inte är beredd att lyssna på svaret vad det nu än är.

  SvaraRadera
 5. Igenkänningsfakorn är snorhög! Brukar säga "Det knallar och går" alternativt "Det hänger och dinglar" (tuttarna dras ju obönhörligt neråt) och så folk tolka resten själva. Kram å puss och hejja hejja!

  SvaraRadera
 6. Ville bara skicka ett litet ps. Det finns nu små och mellanstora skålar med pip färdiga -så om du fortfarande är sugen så är det bara att skicka iväg ett mejl så har du första tjing :)

  kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag mailade genast! Förresten lade jag upp till mössan Grantham idag... Den hamnade i min lista tack vare dig :D

   Radera
 7. Mitt autosvar är jooo.. Det kan betyda lite vad som helst. Men det där kallpratet är väldigt ofta människor som bryr sig om och som inte riktigt vågar fråga de stora frågorna. De där som för den delen kan kännas alldeles för privat för att besvara för vem som helst. Också.

  SvaraRadera
 8. Älskade Lisa! Känner så väl igen mig. Men jag har turen att ha jobba på ett ställe där vi verkligen pratar och lyssnar på varandra. Utan mina arbetskamrater har jag nog varit sjukskriven igen. Skickar en massa styrkekramar. <3

  SvaraRadera
 9. Och jag brukar svara -vill du faktiskt veta...

  Så sant vad du skriver! Har märkt det flera gånger under tiden jag varit sjukskriven.. Över 3 år och arbetskompisar kan vara jätte nyfikna hur jag mår, men då jag svarar så får de bråttom.. ;)

  SvaraRadera
 10. Jag hatar verkligen kallprat. Det är så meningslöst och oäkta.
  Bra att du liksom stannade upp innan det var försent. Älskade du!

  SvaraRadera