torsdag 15 augusti 2013

the one salad

Det är lätt att fastna i en bra maträtt och nu har vi fastnat i en sallad.

Det började med att vi blev bjudna på en liknande sallad hemma hos vänner, och nu har mango och avokado tagit över vår mat-inspiration. På olika sätt har vi varierat den med allt vår älskade trädgård erbjuder allt eftersom saker mognar. Men vi har också haft olika tillbehör och andra delar av måltiden för att komplettera vår sallad...

Till saken hör också den fantastiska lilla grönsakshandeln Floda Frukt&Grönt. Ett litet enmansföretag vid det lilla torget i Floda, som trots att det ligger intill en ICA-butik lyckats skapa sig en egen nisch i grönsakshandeln. Dels finns här lite udda frukter och grönsaker, dels följer det säsong så mycket mer än vad ICA gör. Det är här vi upptäckt honungsmango. Det finns bara ibland, men det är magi att använda en honungsmango i den här salladen. Faktiskt. Men "vanlig" mango är också fantastiskt! (Fairtrade så klart!)

Så den Perfekta Salladen Som Funkar Till Allt görs så här:

Tärna mango, avokado och halloumi (om stek- eller grillmöjligheter saknas - t ex när man är på tältsemester - använd mozzarella) i lika stora bitar. Lite olivolja och lite peppar är alltid trevligt att ha på.

Blanda i lite till vad du vill. I versionen vi blev bjudna på fanns bitar av serrano-skinka. Det har vi också skurit i ibland. Vi har haft tärnat rökt kött i, eller grillat kött/ korv/ kycklingfilé till. Vi har blandat i grönsallad och körsbärstomater, sockerärta och rädisa... allt eftersom det har mognat ute i trädgården. Nu har vi börjat hälla rostade solroskärnor i salladen också. Jag kommer även att prova papaya som jag redan vet går bra med avokado.

Ibland är det bara sallad till middag. Ibland är det sallad som tillbehör till en köttbit. En kväll var salladen en av många smårätter på ett plockmatsbord. Godast av allt var när vi åt den till varmrökt lax.


1 kommentar: