onsdag 21 augusti 2013

nytt objektiv

Det är minst ett par år sedan nu, som jag skaffade en systemkamera. Jag har både försökt bli tillräckligt intresserad för att lära mig allt kameran kan göra, och jag har förbannat allt som varit fel på den. Det har varit en del fel på den och det har gjort att jag fortfarande inte vet allt den kan göra... Men nu. Nu har jag äntligen köpt ett objektiv, som är mer anpassat efter hur jag fotograferar just nu. Mest närbilder. Mest hemma. För er som kan sånt här har jag en Nikon D3000 och jag har köpt ett AS-F Nikkor 50mm f/1.8G.

Så nu kan jag visa lite av trädgården... Nej, den är inte så rolig i alla hörn längre. Men man kan ju välja sina vinklar. Jag lär mig mer och mer om min trädgård, lite på samma sätt som med foto. Lite i taget. Så jag tog en runda och knäppte lite bilder och testade lite inställningar.

I år står en tomatplanta direkt innanför den ruta som saknas i växthuset. Direktsol tänkte jag, men det tänkte både tomatplantan och vinrankan också, så fönstret utan ruta har liksom blivit ett grönt hav. Lite fint på nåt vis, men nej, så här ska jag inte låta det bli nästa år.

Ett av sommarens projekt var att bygga min parkbänk. Jag köpte de fantastiska gjutjärnsgavlarna på HusTillHus i Alingsås. Men det tog en del passande och grejande och anpassande innan det blev så här täta ribbor i bänken. Fin är den i alla fall. Jättefin om jag får säga det själv.

Ett bortglömt hörn av trädgården är ladans bortre gavel. Den behöver målas om och just nu ligger här en del bråte så där som det brukar göra på baksidor. Det här är fönstret i vedboden. Det är himla fint det också.

Ett annat projekt i sommar var att ta bort en plantering och ersätta med en annan. Vi byggde en minigärdesgård, som det är tänkt att det ska klättra bärbuskar på. Vi har börjat med en liten björnbärsplanta som ska få ett par kompisar och med tre amerikanska blåbär. Nästa år måste jag dock förfula det här lite, för rådjuren har just snattat alla blåbären...

"Vad pysslar du med? Går och knäpper kort i trädgården när vi skulle kunna leka med bollen! Va!?" 

"Sparka då! Sparka då! Sparka då! Sparka då!..."

...så jag och Rolff sparkade boll ett tag.

Igen...

...och igen. Medan jag försökte komma på hur jag bestämde var kameran skulle lägga fokus.

Äppelträdet kan ni också få se. Det är... överfullt.

Helt galet överfullt. Jag funderar på en råsaftcentrifug för att bl a göra äppelmust. Har ni erfarenheter av sådana? Vilken ska man ha?

Och det här hörnet är också värt ett foto. De här stolarna köpte jag på loppis i början av sommaren och renoverade lite. De blev fina. I år har vi tittat lite på den sidan av huset som vetter mot vägen. Det ska bli spännande att se hur vi tänker vidare här.

Rolff är sur. Han tycker vi borde ha lekt mer med bollen.

Men jag vill gå in. Fotomodell Q hjälper mig förstå det nya objektivet genom att posera snällt i trappan.

Rolff är dock mycket tydlig med vad han vill. Han hämtar bollen och lägger den vid mina fötter.

Men jag fotograferar Qs vackra blåa ögon i stället.

...och testar skärpedjup och olika inställningar nerför trappan.

Jag kommer fortsätta ta massor med bilder nu, för äntligen svarar kameran med vad jag vill att den ska göra åt mig - Ta fina bilder medan jag lär mig att ta ännu finare bilder.


7 kommentarer:

 1. Anonym6:20 em

  Rolffen är ju bara för gosig där han kommer ångande med bollen i munnen (den andra bilden)

  SvaraRadera
 2. Och fint blir'e!

  Älsk!!

  SvaraRadera
 3. Och den där trädgårdsväxten Rolf, han blommar fint han ,-)

  SvaraRadera
 4. Åh, vilken fina bilder!

  SvaraRadera
 5. Silja i Floda10:34 em

  Hej! Vi råkar faktiskt ha en juicepress hemma som vi har tänkt sälja. En sån här är det: http://www.elgiganten.se/product/hem-hushall/koksapparater/HR1861DVD/philips-juicepress-hr1861-20
  Den är använd ett fåtal gånger bara.

  Ni kan koka äppelmos också. Vi tillsätter vatten bara, inget socker, och det funkar jättebra att frysa in. Ett tips är att ni investerar i en sån där äppelmojäng man vevar på som skalar, skivar och tar ut kärnhuset på samma gång, då går det fort :)

  SvaraRadera
 6. cool, please guidance so that I can create a blog like yours

  SvaraRadera