tisdag 27 augusti 2013

mönstersläpp för Hjälpstickan!

Jag gissar att ni känner till Hjälpstickan? Om ni inte gör det - ta reda på vad det är ni missat! Hjälpstickan är fantastiskt och det har snart filialer där du kan lämna in handstickat till behövande över hela landet.

De som får kläderna som lämnas in till Hjälpstickan är Sveriges hemlösa. En del av mig känner ett sånt där sorgset motstånd mot hela grejen, eftersom det här landet skulle kunna vara så bra att vi tog hand om alla och ingen skulle behöva vara hemlös. Men verkligheten har inte skötts riktigt så och det finns människor som behöver hjälp. Då hjälper man i den mån man kan.

Jag har designat två kragar, vars mönster kommer att säljas via Hjälpstickan och till förmån för Hjälpstickan från och med... NU!
MÖNSTERSLÄPP! Och det är DUBBELSTICKAT!

De här kragarna har varit färdiga ett tag och de som har gått mina kurser i dubbelstickning senaste året har fått känna och klämma på dem. Låt mig presentera: VALG och TAGG.

Det är inte jättekonstigt att det ganska omgående blir ett underskott på saker till män i de här insamlingarna. Precis som i stickvärlden i övrigt finns ett överskott på det kvinnliga och en av de första saker jag tänkte var att jag skulle göra något unisex, något en man tycker är användbart.

En dubbelstickad krage är varm och flexibel. Den gör en tunn jacka okej i några grader kallare väder än annars. Den kan användas som sittdyna och som kudde om det behövs och då den är vändbar finns säkert flera situationer då man kan ha nytta av att skilja mellan den renare och den smutsigare sidan...

Båda mönstren är på svenska och består av skrivna instruktioner på vad du ska göra, ett diagram över flerfärgsmönstret samt ett teknikkapitel som kortfattat förklarar dubbelsticknings-tekniken.


Valg har ett vågmönster och man kan välja om vågorna ska peka upp eller ner... Den här är ett "rakt rör" och exemplet på bilderna är stickat av mig i Alfa från Sandnes. Det gick åt ett nystan av varje färg. Man kan såklart sticka kragen i vilket garn man vill, men jag rekommenderar då en liknande tjocklek och att du har minst 75m av vardera färgen. Jag har valt att maska av på ett sätt som ger avmaskningskanten något av en avigsida och i en avvikande färg.

Tagg var den första jag skissade på och i en tanke om att jag önskar att den här hjälpen inte behövdes valde jag taggtråd som motiv på kragen. En slags kommentar till att jag tycker de här människorna utsätts för hårda förhållanden av ett samhälle som borde ha möjlighet att hjälpa dem bättre, men att de samtidigt är värda all mjuk omtanke vi andra åtnjuter, de också... Den här kragen är utsvängd och lägger sig mer nere på axlarna. Exemplet på bilderna är stickat av underbara Ann-Louise Sörman (TACK för hjälpen!) och hon har använt en härva av vardera färg från Hjelholts. I mönstret finns alltså också beskrivet hur man gör ökningar i dubbelstickningen.

Tagg är stor nog att vika dubbel neråt och ställa utanpå en vanlig jack-krage. Det här tycker jag själv är ursnyggt. Kanske även för att det är min älskade Tobbe som modellar på alla bilderna...

Köp ett mönster för 20kr eller 30kr för båda! Snacka om kap!
OM du köper BÅDA mönstren via ravelry - ange koden "kragar" för att priset för två ska bli nedsatt!

TACK för att DU stödjer Hjälpstickan!
Och lycka till med DUBBELSTICKNINGEN!

4 kommentarer:

 1. TACK LISA! För att du designar så snyggt och stöttar Hjälpstickan.
  Kan tillägga att har man aldrig stickat dubbelstickning tidigare, så lär man sig det enkelt av Lisas förklaring!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Vilket bra initiativ! Jag känner samma som du, att man verkligen inte vill att det ska finnas människor som är hemlösa. Men nu är det ju så, jag borde verkligen också ta mig tid att sticka något till hjälpstickan. Jag tycker båda kragarna är jättefina och är verkligen bra unisex :)

  SvaraRadera
 3. Vilket bra initiativ!
  Hemlösa är bland de mest utsatta i vårt samhälle idag, och deras situation är svår att bryta för dem själva utan mycket stöd och hjälp från samhället. Tyvärr är samhället tämligen ovilligt att hjälpa och stötta hemlösa. När jag arbetade i som gymnasielärare i Kalmar hävdade kommunen till och med att det inte fanns några hemlösa i kommunen (vilket det givetvis gjorde, och givetvis ställde mina elever kommunpolitikerna mot väggen och frågade hur politikerna skulle lösa situationen med hemlösheten, men givetvis fanns det ingen lösning...).
  Fantastiskt fina mönster är det hursom, det ska bli kul att ge sig på lite dubbelstickning igen, det blir himla varmt och mysigt

  SvaraRadera
 4. Du är så himla bäst, Lisa!

  SvaraRadera