tisdag 23 juli 2013

handväska eller EDC...

Vi packar för semester. Jag tänker "en väska tältsemester med kläder och grejs och en väska specifikt stickläger med stickningar och sånt". Klart.

 Tobbe har värre problem. Han provar ryggsäckar och lägger pannan i veck och försöker välja... Vilka (taktiska) handväskor ska han packa? Vilken ryggsäck är den optimala för vilken funktion? Tältning/ basecamp, trava i väg och fiska... och så handväskan (Ja han kallar den EDC, som står för Every Day Carry. Det heter handväska på svenska.)

 "Den här har ju sina fördelar den med liksom..." muttrar han. Mäter med fiskespöna om de passar i höjd. "Den är ju större..." säger han till ingen alls.
Jag fnissar och tänker att det inte är jag som samlar på handväskor här i huset. 

stenhäll


Jag fick ull. En påse med merino och silke blandat och i en färgkombination som någon döpt till Stenhäll. Mycket passande namn. I ullen fanns alla grå, blå och gröna nyanser hos stenens yta och skuggor, men också lite gröngult som av lav. Jag har spunnit den ullen.

Det är första gången jag spinner den här blandningen och det var annorlunda. Man fick spinna långsamt och längre, taktfast men smygande.

Jag tvinnade det lite fortare och först tänkte jag att jag borde tvinnat annorlunda, hårdare... men nu är jag nöjd. Garnet är mjukt, mjukt, mjukt och följsamt. Och det är fortfarande en stenhäll, men med skiftningarna i så små fläckar liksom stenhäll mer på avstånd. Så ni får en liten stuga på bilderna... för perspektivets skull.måndag 22 juli 2013

Nyt löytyy Offe-ohje myös suomeksi!

Moi suomalaiset neulojat! Nyt löytyy Offe-ohje myös suomeksi!

Hej finska stickerskor! Nu finns Offe-mönstret på finska också! 

Det är så häftigt att kunna meddela att nu kan man köpa Offe-mönstret även på finska! Finaste Mikaela har hjälpt mig med översättningen. När du köper mönstret via Ravelry kan du nu välja mellan svensk, engelsk eller finsk version.

Mönstret säljs också i några utvalda butiker. Bland annat via Mikaelas Garnstugan som också kommer att sälja den finska versionen!

fredag 19 juli 2013

om utmaningar...

Nej, det var inte riktigt planerat så här. Jag letade inte efter henne. Alls. Men så stod hon där på loppisen. Komplett. Snurrade rakt och tyst. Kostade en struntsumma. Och vips så var jag med gamm-rock. Välkommen vackra dam!

Hon har bomärke både bränt och stansat, på fyra ställen! Någon har varit noga med var hon hör hemma. IESC säger märket. Jag försöker ta reda på vad det står för... Och så står det inristat med kniv: R 1855, D 16/3 också. Kanske datumet den flyttade dit? Var färdig? Gavs bort i gåva? Någon som vet?

Det enda som störde mig lite vid köpet var att "drivpinnen" (heter det så?) mellan trampa och hjul var utbytt. Antagligen har den gått sönder nån gång, men pinnen som satt där när jag köpte den var en tillhacka planka med skarpa kanter och bläcklinjer för borrhålen. Skitful och utan omtanke. Så jag gav den till Tobbe, som täljde, hyvlade, slipade, putsade, oljade... och nu är den FIN! Fortfarande tydligt en utbytt del och inte svarvad och pyntad, men fin. Gjord med omtanke. Och damen får berätta sin historia om att bli lite trasig under årens lopp, men utan att behöva den där fyrkantiga kryckan.

Stora delar av gårdagen putsade och tvättade jag, skrapade och snurrade och gjorde rent. Och så upptäckte jag ETT problem. Och det är inte så bra.

Drivtrissan som man skrivar fast på vingen har vid något tillfälle spruckit. Då blev det fyrkantiga hålet för bulten lite för stort och glappt, så någon har försökt "fixa" det. Men det var varken fint eller bra gjort. Någon hade nämligen inte gjort något åt sprickan, utan satt kopparstift runt om bulten för att hålla den på plats. Det funkade säkert ett litet tag, men kopparen ärgade och åt i träet, och hur jag än försökte hade jag brutit sönder hela trissan om jag hade tagit i för att skruva loss den. Så det här är fortfarande ett problem. Jag drog ur kopparstiften och lyckades få trissa och bult av vingen. Tobbe har dragit ihop och limmat sprickan hjälpligt längst in, men det är en mycket tillfällig lagning trots allt. Sprickan är för stor. Och där kopparstiften suttit ramlade gammalt ruttet trä bort, och som ni kan se är hålet som ska fixera den fyrkantiga bulten nu alldeles för stort. Den här går inte att spinna med.

Så nu återstår att försöka få trissan kopierad av en slöjdare (vilket inte kommer att hända förrän i höst) eller att hitta reservdelar. Jag ska prova en lite kortare, komplett vinge om några dagar, men jag kommer nog ha trissan i fickan när jag går på loppis framöver. Antingen för att hitta en ny trissa, eller kanske troligare en hel spinnvinge... Har du reservdelar till en gammal spinnrock hemma, så hör gärna av dig!

Äventyret fortsätter. En dag ska jag spinna på henne... 

onsdag 17 juli 2013

Color Affection


Jag har stickat en Color Affection.

Jag började med att randa två likadana Zauberball.

Sen fortsatte jag randningen i EN Zauberball och i vitt. Då kunde jag behålla färgskiftningen. Att randa tre garner i den sektionen blev inte bra.


Jag verkar ha fastnat lite i regnbågs-humör.

Det vita garnet är en ny bekantskap. Jag trodde jag var ute efter vit Lanett, men hos Garntua blev jag rekommenderade detta Ciao Trunte från Hjertegarn. Det var jättemysigt och alldeles förträffligt att randa den här sjalen med!

På de här bilderna syns även trädgårdens nytillskott. En mini-gärdesgård som vi hoppas att bärbuskar ska vilja klättra lite på...

måndag 15 juli 2013

EFIT

En semestermåndag med ett foto i timmen - EFIT!
Jag ska försöka vara med...

8.30 vaknar jag med en hund utsträckt tätt intill mig.

9.30 har dagen börjat på bästa sätt. Mysbyxor, kaffe, stickning och lite slösurf.

10.30 Vi andra har startat vår dag och ska snart åka till Alingsås. Rolff tycker dock vi borde sova ett tag till och har gosat ihop sig i soffhörnet.

11.30 Vi har hamnat i Alingsås och Tobbe letar fiskeprylar. Finns mycket färgglatt bland fiskeprylar.

12.30 Vi är kvar i Alingsås, men nu på Jordnära där vi köper lite kompletterande material...

13.30 Hemma med vovve och stickning och lite sommardeckare. Semester med mulet väder gör att man får ha det så här bra...

14.30 Slumrade lite nyss. Så här är jag kvar med vovve, stickning och ljudbok.

15.30 Gick ut i trädgården och ställde i ordning för lite målarpyssel vid badtunnan. Men vädret är så opålitligt mulet och blåsigt att jag hamnade i hängmattan en stund också... Det här bloginlägget visar verkligen min lataste sida. Hoppas på lite aktivitet om en timme.

16.30 Mycket mer aktivitet! Tobbe grejar med nytt trappsteg till bastudörren och har tänt grillen för att röka lax. Jag har pysslat lite smått runtom och nu samlas det ingredienser till salladen vi har till laxen. Från trädgården kommer förutom rädisor och tomater även babyspenat, sallad och lite örter. Nu är salladen klar och det är även ekologisk avokado och mango i den. Och lite strimlor serrano-skinka. Det ska göras en liten röra på rökt ost också... Usch, nu blev jag hungrig bara av att skriva om det.

17.30 Maten var helt vansinnigt god. Så där med många olika smaker, men där allt passar ihop. Lax och mango är en bra start...

18.30 Kaffe, stickning och TV-serie. Vi har börjat se Coppers. Jag vet inte riktigt vad jag tycker ännu, men det är spännande... Det syns på hur koncentrerad min man är.

19.30 Jag målar staketet bakom badtunnan. Det blir enorm skillnad och ser alldeles... piffat ut.
20.30 Vi fortsätter pyssla. Tobbe bygger ny trappa vid bastudörren. Jag har målat och vi har funderat på hur det ska vara ihop, men nu får han fortsätta själv. Jag går in och pysslar lite inför sticklägret i Fattigskogen.

21.30 Trodde jag ja! Tobbe ville åka och fiska, så då gjorde vi det. Den här gången lämnade jag stickningen hemma och kastade jag också. Det var dock bara Tobbe som fick napp. Den enda fisk som vi tar med hem är dock den här lilla gäddan. Inte pytteliten, men verkligen inte jättestor...
22.30 ganska precist kom vi hem igen. Nu har det börjat skymma och mysbelysningen i växthuset ser verkligen mysig ut!

söndag 14 juli 2013

semester

Det är semester och lite tunt med inlägg på bloggen. Felåt.

På instagram dyker det upp lite bilder under dagarna som går, men mest pysslar vi och fixar och grejar och har det sommargott.
Här är lite glimtar:

Mest har vi varit i trädgården. Rolff ligger där det är som varmast och slöast tills han blir för varm... 

...då man hittar honom i ladan en stund där han svalkar av sig.

När jag slöar ligger jag i hängmattan och stickar.

En kväll kom trevliga grannen E på besök. Rolff satt som vanligt med vid bordet som han gör om det finns en stol ledig.

Jag har njutit av ledighet, sol och livet jag valt.

Vi har också hittat ett nytt smultronställe! Hus-till-hus-butiken i Alingsås som säljer byggnadsvårdspryttlar och returprylar till huset! Återbruk och nya grejer för byggnadsvård gör att jag går runt helt salig där. Alldeles intill ligger underbara Nolbygårds ekobageri och café! Hit kommer vi att återkomma ofta! Jättemysig miljö, bra fika och trevlig service! Jackpot!

Här sitter Tobbe under trädet på fiket och njuter gott kaffe.

Mitt efterlängtade inköp som jag hittade på Hus-till-Hus är gjutjärnsgavlar till en parkbänk. Vi håller på att prova ut och greja sits i rätt virke och längder i den här ännu. Den var inte helt... uhm... konsekvent att sätta ihop. Hålen sitter på avstånd som får mig att misstänka att ribborna ska vara i olika bredd! Som bästa sortens trädgårdspussel.

Vår hund fick ett oxben att leka med. Det kommer att räcka heeeela sommaren.

Vi har inte bara varit hemma. En kväll har jag suttit och myst i vännen Js hammock och pratat om livet...

...en annan var vi bortbjudna på middag hos vänner i ett urmysigt hus i Tuve. Här fick jag ta det här fina familjeporträttet på man och hund, men jag misslyckades med att ta ett enda foto av det mysiga huset. Klant-jag.

Katten Evert är överallt hela tiden. Helst vid mina fötter. Eller i en papperspåse.

Eller rullande och snurrande i en skuggig gräsplätt.

Sen har den här sommaren bjudit på ett påhitt som blir en tradition. Då både jag och Tobbe fyller år på vintern, behöver vi nån liten festlighet på sommaren bestämde vi. Så vi har firat juli-afton under pyntat äppelträd. Det blev matjesill med färskpotatis och lök ur egna landet och somrig drink gjord på glögg. En Glögg&Tonic:

Fyll glaset med is och citronbitar.
Fyll till hälften med kall glögg.
Fyll till bredden med tonic.
Njut. 


Jag fick en fällstol i juli-klapp som jag ska ha med till Fattigskogen på sticklägret och Tobbe fick två kock-knivar och ett redskapsset till grillmästarn med förkläde och tång till grillen.

Nu fortsätter vi fira sommar, med att renovera badtunnan lite, bygga trappa till bastudörren och bygga parkbänk. Vi har redan satt ett körsbärsträd och lite bärbuskar samt byggt en liten gärdsgård...
Och så ska jag spinna lite mer också. Snart.