lördag 23 mars 2013

nörd-garn

Jag vet inte hur jag ska börja, så jag berättar tre saker och sen knyter jag ihop dem:

1. Jag är en nörd. Ja, jag vet att ni redan visste det, men jag kanske är mer nörd än så.
När Mia berättade att hon skulle till Nya Zeeland, slängde jag ur mig att om hon hittar nåt nördigt fint litet garnnystan eller ulltuss från andra sidan planeten som jag skulle tycka var kul, och som skulle få plats i hennes väska, köpte jag gärna det via henne... Mia svarade att hon hade nog redan mitt garn här hemma, sedan sist hon var i Nya Zeeland. Förra helgen fick jag köpa det av henne och det är det nördigaste garnet i min samling. Det måste jag nog erkänna.

2. Jag är inte bara garn-nörd. Jag är lite boknörd och filmnörd också (även om det här doktorerandet har pajjat mitt läsande!) och något som verkligen fascinerar mig är Tolkien och Hobbiten och Sagan om Ringen. Nej, jag är inte med i några Tolkien-sällskap eller så. Jag är "bara" fascinerad nörd. Med början i min djupa kärlek för böckerna är jag fascinerad av filmerna och hur filmerna genererat en hel värld av rekvisita-, kostym- och mojäng-industri genom Weta Workshop. Omsorgen om detaljer i filmerna fascinerar mig. Plötsligt är det ett hippt jobb i  Nya Zeeland att smida svärd eller designa rustningar... eller göra garn.

3. Det finns en fårfarm som heter Stansborough i Nya Zeeland. De har en helt egen får-ras (Stansborough-får), som finns bara där. De är dessutom framavlade ur Gotlands-får. Det tycker jag är fantastiskt. När Peter Jackson och hans kumpaner letade material till Sagan om Ringen-filmerna hittade de Stansborough och därifrån beställde man ull och garn. Bland annat så spanns ett lace-tunt, tvåtrådigt garn för att väva mantlar. De är tunna vävda tyger som faller tungt, för att det är riktigt ullgarn i dem. Gandalf fick sin mantel med huva, och alverna fick ett helt gäng mantlar som de gav bort till brödraskapet... Ja, ni vet de där magiska alvkapporna som man kan gömma sig under. Garnet framställdes bara för att väva dessa kostymer. Det producerades inte som stickgarn. men det blev lite över i produktionen, så det har sålts/säljs i fina små härvor spetstunt garn. Jag har två sådana härvor. En ljusgrå och en grön. Det är det nördigaste garn jag har. (Nu står det på Ravelry att detta nu är en ny kvalitet som säljs från Stansborough... så kanske gjorde de mer när de upptäckte att stickerskorna blev som galna i det?)


Låt mig säga det där igen: Jag har alltså restgarn från tillverkningen av alvkapporna och Gandalfs mantel.


Bilderna har jag helt fräckt snott från andra sidor på internet - men med länk till deras ägare går det bra. Bilderna från filmerna ägs såklart av New Line Cinema och Warnerbros.


Sen köpte jag även sex nystan annat ullgarn från samma farm av Mia. Det tänker jag sticka något Hobbit-inspirerat av. För till filmen the Hobbit vände man sig till Stansborough igen.

Den här gången köpte man ull - inte garn. Sedan har en kvinna som heter Beverly (Jag har inte hittat hennes efternamn) handspunnit all ullen OCH handstickat alla plaggen i the Hobbit! Är det inte otroligt? Filmen är dessutom full av handstickade kläder. Nästan varenda dvärg har något stickat designat efter just den dvärgens personlighet. Så nu längtar jag efter att DVDn släpps så att jag kan spana efter stickat, och kanske lära mig mer om kostymerna i extramaterialet.

Ja, jag är en nörd. Jag står för det.

24 kommentarer:

 1. Vilket lyxgarn!! Skulle gärna ha en sån härva i min ägo ja me, trots att jag inte är nörd vad det gäller Sagan om ringen-filmerna...

  SvaraRadera
 2. Ja, det låter verkligen nördigt på högsta nivå... Så pass nördigt att jag nu helt plötsligt blev sugen att kika på sagan om ringenfilmerna, vilka jag(är nog nästan ensam om det) inte har sett en enda av...
  :D
  Kram

  SvaraRadera
 3. Åh, vad det är härligt med nördar. Häromdagen hittade jag en reservoarpennörd. Man blir lyrisk av alla dessa passioner!

  SvaraRadera
 4. Det är underbart att vara nördig! Och nu är jag helt star-struck av sitt alvkappegarn. :)

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Du är en söt och underbar nörd. Den bästa.

  SvaraRadera
 7. Jag är nog inte riktigt lika nördig som du, men avundsjuk och imponerad blir jag allt! Nu var det länge sedan jag såg filmerna (eller läste böckerna). The Hobbit har jag inte ens sett. Kommer nog precis som du köpa den så fort den finns.
  Mythral känns ju dessutom väldigt nära Mithril :)

  SvaraRadera
 8. Underbart! Låt oss värna nördarna!

  SvaraRadera
 9. Anita Svanér2:25 em

  Ojojojoj, vad jag blir lite (Hm) avis på dej! :) Jag fullkomligt älskar Sagan om ringen o allt va det innebär, har försökt övertala gubben om en hobbitdörr på huset...Misslyckas kapitalt då. :O. Men vilken underbar känsla det måste vara att äga just detta garn... Å så vet jag inte om jag vill kalla detta nördigt, men det kanske det är!!:D. Det finns ju lite av en nörd i oss alla. Jag är också en nörd på mitt lilla vis enligt andra, med min stickning, mitt garn o mitt lilla stickakrypin hemma... Men då ska du känna dej som en mkt stolt nörd isf. ;D

  SvaraRadera
 10. Även jag har suktat efter det garnet!!
  Och Beverlys blogg hittar du här:
  http://yarnz4knitters.blogspot.se/ =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Whoa! Tack! *prenumererar genast* :D

   Radera
 11. Du är min nya idol och inspiration! :-)
  Hurra för oss nördar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men söta fina du så glad och smickrad jag blev nu :D

   Radera
 12. Oooh! Hade ingen aning om att det var så dom gjort kapporna (hur har jag kunnat missa det?!). Älskar Sagan om ringen och älskar att kolla på Wera workshops del av extra materialet. Blev inte lite avis nu heller på det garnet. Hoppas verkligen dom kommer producera mer, även om det inte är samma sak som att ha restgarner :)

  SvaraRadera
 13. Gillar Sagan om ringen-filmerna och även Hobbiten och nästa gång jag tittar på filmerna ska jag även titta på deras kläder :-)

  SvaraRadera
 14. söta fina Lisa om den del av henne jag inte alls förstår, men uppskattar ändå!

  SvaraRadera
 15. Det finns FLER som INTE har sett filmerna. Jag HAR dock LÄST böckerna några gånger - fått med allt liksom :D
  MEN jag vill se dem, dock då helst ha boxen med ALLT, extra allt - då får man med om kläderna i extramaterial... ;) Sägs det... Alla liknande filmer brukar väl göra så, men... kanske det skulle kunna få mig att se filmerna... ngn gång då ;)
  Må så grankott...
  Bim HD

  SvaraRadera
 16. OMG alltså vilket begär jag fick efter det garnet! Måste genast se om det går att få tag på på något sätt.

  Jag tycker själva det fantastiska med filmerna ligger lite i just bakgrundsarbetet, ja i böckerna också egentligen. För ärligt talat, även om jag älskar både böckerna och filmerna är ju karaktärerna rätt enkelspåriga, och det märks lite för tydligt att Tolkien bara satte sig ner och skrev utan att ha några hållpunkter. Världen han byggde upp däremot... I like! Måste nog sätta mig och kolla på extramaterialet till filmerna en gång till :)

  SvaraRadera
 17. Haha, jag bara ler när jag läser det här inlägget! Du är ju helt underbar :)

  SvaraRadera
 18. Jag dööööör. Vilket fantastiskt inlägg!!! Och nu frågan: vad ska du göra med alvkappegarnet???

  SvaraRadera
 19. Anonym11:52 em

  HEJ!
  JAG SKULLE VILJA KÖPA DETTA MÖNSTER AV DEJ.
  Opsa by visalisa
  MEN HAR INTE ravelry KONTO.KAN JAG BETALA IN PÅ ETT KONTO HOS DEJ.
  MVH MARIE.

  SvaraRadera
 20. Anonym12:03 fm

  HEJ!
  JAG SKULLE VILJA KÖPA DETTA MÖNSTER AV DEJ?
  Sjalen Opsa.
  HAR INTE Ravelry KONTO.
  HAR DU ETT KONTO SOM JAG KAN BETALA IN PÅ FÖR DETTA MÖNSTER.
  MVH
  mariapetterson89@hotmail.com

  SvaraRadera