söndag 24 mars 2013

Fry much? Why yes, thank you.

Inser att Stephen Fry just nu är del av alldeles väldigt många delar av min kulturkonsumtion.

Han är rösten i min ljudbok (Hitchhiker's guide). Jag njuter just nu av hans språkdokumentär-serie Planet Word. Jag youtubade hans serie QI igår och när jag skulle välja film igår förbannade jag att jag inte har Wilde, som hade passat mitt humör prefekt och som jag gärna vill se.

lördag 23 mars 2013

nörd-garn

Jag vet inte hur jag ska börja, så jag berättar tre saker och sen knyter jag ihop dem:

1. Jag är en nörd. Ja, jag vet att ni redan visste det, men jag kanske är mer nörd än så.
När Mia berättade att hon skulle till Nya Zeeland, slängde jag ur mig att om hon hittar nåt nördigt fint litet garnnystan eller ulltuss från andra sidan planeten som jag skulle tycka var kul, och som skulle få plats i hennes väska, köpte jag gärna det via henne... Mia svarade att hon hade nog redan mitt garn här hemma, sedan sist hon var i Nya Zeeland. Förra helgen fick jag köpa det av henne och det är det nördigaste garnet i min samling. Det måste jag nog erkänna.

2. Jag är inte bara garn-nörd. Jag är lite boknörd och filmnörd också (även om det här doktorerandet har pajjat mitt läsande!) och något som verkligen fascinerar mig är Tolkien och Hobbiten och Sagan om Ringen. Nej, jag är inte med i några Tolkien-sällskap eller så. Jag är "bara" fascinerad nörd. Med början i min djupa kärlek för böckerna är jag fascinerad av filmerna och hur filmerna genererat en hel värld av rekvisita-, kostym- och mojäng-industri genom Weta Workshop. Omsorgen om detaljer i filmerna fascinerar mig. Plötsligt är det ett hippt jobb i  Nya Zeeland att smida svärd eller designa rustningar... eller göra garn.

3. Det finns en fårfarm som heter Stansborough i Nya Zeeland. De har en helt egen får-ras (Stansborough-får), som finns bara där. De är dessutom framavlade ur Gotlands-får. Det tycker jag är fantastiskt. När Peter Jackson och hans kumpaner letade material till Sagan om Ringen-filmerna hittade de Stansborough och därifrån beställde man ull och garn. Bland annat så spanns ett lace-tunt, tvåtrådigt garn för att väva mantlar. De är tunna vävda tyger som faller tungt, för att det är riktigt ullgarn i dem. Gandalf fick sin mantel med huva, och alverna fick ett helt gäng mantlar som de gav bort till brödraskapet... Ja, ni vet de där magiska alvkapporna som man kan gömma sig under. Garnet framställdes bara för att väva dessa kostymer. Det producerades inte som stickgarn. men det blev lite över i produktionen, så det har sålts/säljs i fina små härvor spetstunt garn. Jag har två sådana härvor. En ljusgrå och en grön. Det är det nördigaste garn jag har. (Nu står det på Ravelry att detta nu är en ny kvalitet som säljs från Stansborough... så kanske gjorde de mer när de upptäckte att stickerskorna blev som galna i det?)


Låt mig säga det där igen: Jag har alltså restgarn från tillverkningen av alvkapporna och Gandalfs mantel.


Bilderna har jag helt fräckt snott från andra sidor på internet - men med länk till deras ägare går det bra. Bilderna från filmerna ägs såklart av New Line Cinema och Warnerbros.


Sen köpte jag även sex nystan annat ullgarn från samma farm av Mia. Det tänker jag sticka något Hobbit-inspirerat av. För till filmen the Hobbit vände man sig till Stansborough igen.

Den här gången köpte man ull - inte garn. Sedan har en kvinna som heter Beverly (Jag har inte hittat hennes efternamn) handspunnit all ullen OCH handstickat alla plaggen i the Hobbit! Är det inte otroligt? Filmen är dessutom full av handstickade kläder. Nästan varenda dvärg har något stickat designat efter just den dvärgens personlighet. Så nu längtar jag efter att DVDn släpps så att jag kan spana efter stickat, och kanske lära mig mer om kostymerna i extramaterialet.

Ja, jag är en nörd. Jag står för det.

måndag 18 mars 2013

SiV13

Jag har varit på Stickfest hela helgen. Jag har ätit gott, stickat, njutit, hållit workshop, skrattat, stickat, klämt på garn, köpt stickor, köpt lite silke, tävlat, vunnit lite garn, stickat...
Jag hade kameran med mig, men glömde använda den. Jag har dock några mobilbilder, framför allt på min egen stickning.
Fredag: Jag lade upp en provlapp. Det var allt jag hann.

För resten av kvällen gick nästan åt, till invigning och till garnlotteriet! Först hade jag hand om att samla in alla vinsterna... sen om att lotta ut dem. Det blev ett enormt vinstbord!

Jag deltog inte, men jag och Febe drog vinnare en lååååång stund.
Senare på kvällen blev det Knitquiz och vi VANN! Tillsammans med Lea, Åsa och Helena hade vi många nördiga rätt. Men det här knasiga fåret hade vi tyvärr inte koll på... Där vann jag en fin härva garn från Vickevira som inte har fastnat på bild.

Sen blev det lördag och jag lade upp "på riktigt". Det ska bli världens bästa kofta har jag tänkt. Jag har valt ett mönster av Veera Välimäki och garnet är Scrumptious High Twist DK från Fyberspates.
Under lördag förmiddag höll jag kurs och hela eftermiddagen satt jag med koftan... Och så pratade jag en massa, och shoppade lite och fikade lite och skrattade lite. Jag hann inte så långt, men jag var i alla fall i gång!

På kvällen blev det tävling. Snabbaste Stickerskan i Väst heter verkligen inte Lisa. Särskilt med de här förutsättningarna: 20 m rätstickning inkl uppläggning i 5 min med Drops Alaska på 8mm plaststickor. Stickerskan som klarar alla kvalisorter i högt tempo heter i stället Ingela. Jag är djupt imponerad.

Stilstudie vid uppläggningen. Sandy kastade inte stickorna i golvet den här gången...

Men jag deltog och jag vann pris! Jag är alldeles extra glad för priset från fina Magasin Duett, då jag vann både favvogarnet Jitterbugg och fina knappar till!

Efter tävlingen var slut låg det fina priser i knät på många. Det här flerfärgskitet från Charlotte Kaae var en höjdare!

På söndagen gjorde jag följande: Vaknade, åt frukost, stickade. 

Min rumskamrat under eventet var Marie- Hon stickade på en elefant. När det bara var ett halvt öra kvar behövde hon en paus och lämnade den stackars elefanten i det här skicket! Voodoo eller akupunktur... Det är frågan.
 
Efter en härlig helg kom jag hem till en nybadad hund, en brasa i kaminen, en kramig make och färdig middag på bordet. Nu stickar jag vidare hemma.
Vissa helger är verkligen bättre än andra.

TACK alla som bidrog till helgen! SiV-team, särskilt Linda, deltagare, vänner, Hotell Gottskär... Tack!

söndag 10 mars 2013

frusen skog


Vi tog en promenad i skogen. Mossen där bäcken rinner ut på andra sidan sjön är en frusen värld. Här sticker träden upp ur isen och det är en märklig syn. Fotot vill inte riktigt fånga ljuset som spelar mellan träden och över isen tyvärr, men det var så att jag väntade mig att herr Tumnus skulle titta fram och varna för att drottningen var på väg...

onsdag 6 mars 2013

lolcats

Internet is a place where we gather funny photos of our pets.
Right?
söndag 3 mars 2013

rätstickad meditation

Ibland, när man har stressiga tankar i knoppen och massor av måsten som kryper omkring i en. Ibland när tvång känns som sandpapper mot inspirationen...

Då behöver man börja sticka en viktig liten present i mjukt garn och rätstickning på snälla stickor.
Som balsam.

TK yarns Amaretto i gråblått på Karbonz 3mm.

fredag 1 mars 2013

efit

Ett Foto i Timmen idag alltså? Jag är inte helt säker på att det här är en bra idé. Jag är inte direkt fotogenisk idag. Jag jobbar hemma och har bråttom med en text (som vanligt), som verkar ytterst motvillig och inte vill bli skriven. Så denna första timme har sett ut så här:

8.30 - Jag har inte kammat mig. Inte klätt mig. Men vid jobbdatorn sitter jag.
9.30 - Sällskap på jobbet. 
10.30 - hämtar mer kaffe och skämmer bort Larsson med en skvätt laktosfri grädde. Så glad att han är inne.
11.30 Frusna tår i trasiga tofflor. Letar strumpor.
12.30 Lite lunch. Och den nattarbetande maken har klivit upp. Hej älskling!
13.30 Lite paus med annan sorts jobb i en kvart.
14.30 Hunden surar. Matte är tråkig.
15.30 Ahhh... Den här promenaden behövde vi.
16.30 Polarna gosar i soffan.
17.30 Och... vi är tillbaka till "Matte är tråkig".
18.30 Nej, nu får det räcka ett tag.