lördag 2 februari 2013

dubbelt

En gång försökte jag lära mig att sticka dubbelstickning. Det gick dåligt.

Kanske för att jag var nybörjare på mycket inom stickningen då, så att "kantmaskorna måste göras lite speciella för att det inte ska bli fult" fungerade inte alls för mig - då. Nu kan jag göra kantmaskor också, på flera sätt, för att jag har fått experimentera själv. Men jag var tvungen att få förstå resten av tekniken först.

Det är därför jag lär ut dubbelstickning genom att sticka runt, runt. Om man går på kurs med mig får man lära sig en uppläggning, men får också veta att det finns fler sätt att göra det på. Sedan stickar man en mudd eller en krage runt, runt, så att man hinner förstå vad man gör och hur det fungerar. Sedan blandar vi in bildmönster och läser diagram och man får sticka vilket motiv man vill...

(Den här bilden har jag lånat av Dödergök som var med på min kurs i Rättvik)

Efter en stund pratar jag lite om ökningar, minskningar och avmaskningar och då får kursdeltagarna själva bestämma om de vill prova där och då, bara anteckna eller spara det tills de kommer hem... För då är de i full gång och stickar.

(Den här bilden har jag lånat av Amanda som också var med på min kurs i Rättvik)

Sen kan man få experimentera själv, när man är igång liksom. Det gjorde jag och nu är det bland det roligaste jag vet inom stickning!

Jag stickar vantar! Flera olika samtidigt faktiskt...
Men de här blir finast. Jag följer mönstret till Spring Roses in Vienna av Kamilla Svanlund till punkt och pricka, men i dubbelstickning! Det blir helt vändbara vantar och jag har både ett par blå med turkosa rosor och ett par turkosa med blå rosor när jag är klar. Dessutom blir de jättegosiga!

Jag stickar kragar!
Det här är faktiskt en av två kragar som jag snart släpper egna mönster på. De kommer gå att få tag på via Hjälpstickan! Ett samarbete jag är både stolt och smickrad över. Hjälpstickan är nämligen bland de fiffigaste och mest geniala initiativ jag vet! Den här kragen kallar jag för Valg. Det kommer en som heter Tagg också...

Nu experimenterar jag vidare i små lappar och korvar för att vända och vrida på den här tekniken lite till.

Jag kommer att hålla den här kursen på SiV, två gånger på Vuxenskolan, i Docksta och som det ser ut nu på ett par stickcaféer till som vill att jag ska komma och hälsa på. Det är jättekul!

16 kommentarer:

 1. Gud så roligt det verkar att sticka dubbelstickning. Det blir så himla fint också! Vantarna blev supersnygga, det mönstret är underbart och att ha det vändbart ser fantastiskt fint ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag älskar också rosmönstret och det är verkligen väldigt roligt, även om mina tar låååång tid. Det är projektet jag petar lite i mellan varven på annat liksom.

   Radera
 2. Anonym10:11 em

  Det var en teknik som jag inte sett tidigare men verkar väldigt spännande. Finns någon stickbok med den tekniken utgiven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett någon bok, men jag vet att det finns en blogg om tekniken. Sök på dubbelstickning eller leta på youtube efter double knitting (eller kom på kurs med mig :) )

   Radera
 3. vad då dubbelstickning?????????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Åsa, jag förstår inte riktigt din fråga?
   Dubbelstickning är alltså en teknik som jag håller kurser i som gör att man stickar ett stycke med två rätsidor och det man gör blir helt vändbart.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Underbart vackert! I synnerhet vantarna, tänker oxå att halstuben blir funktionell o inte säckar så som enkelstickning lätt gör. Antar att den går att göra lite bredare neråt, över bröstet, i glipan på jackan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man. Just den här är inte breddad så utan är tänkt att stå i en krage. Men du har rätt i att den just står upp själv. :D

   Radera
 6. Önskar att du hade funnit tid till att komma söderöver :) Jag vill gärna lära mej detta..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska aldrig säga aldrig Sticktokan... Det jobbas på att få loss en dag, men det verkar bli så småningom.

   Radera
 7. Jag har också fastnat i dubbelstickningens underbara värld. För mig "råkade det bara bli så" då jag egentligen hade tänkt lära mig tvåändsstickning...

  SvaraRadera
 8. Valg blev jätteläcker med kanten i en avvikande färg sådär!
  Dubbelstickning är KUL! Och Lisa, du är en underbar lärare. Du förklarar verkligen på ett sätt som passar mig. Kram Kram <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så fin Ann-Louise! Tack för snälla ord!

   Radera