tisdag 8 januari 2013

Tillbehörsväskan

Ja, jag vet att jag har en välfylld tillbehörsväska, men jag gillar att ha allt jag behöver för alla eventualiteter. Kanske nån behöver låna något? Åker jag på stickevent av nåt slag är både stickfodralen, tillbehörsväskan och minst tre projekt med mig. Jag gick igenom min tillbehörsväska och tänkte visa vad jag hittade:

(Klicka på bilden för större format.)
Jag har satt ut lite siffror för att berätta vad ni ser på bilden.
1. Det här är en svart necessär som hängt med länge nu. Den har ett innerfack och allt som ligger framför den får plats i den. Den har en självklar plats i stickkorgen och försvinner Den Svarta Väskan skulle det nog vara ganska mycket kris för mig.
2. Siffran syns dåligt, men visar den gula, sydda lilla fickan som jag har långa, raka och vassa saker i. I den här ligger även virknålarna som ligger mitt i bilden. Här ligger också flätstickor, både raka i trä och de "vanliga" böjda. Mina favorit-hjälpstickor är ett stumpstickeset 3mm/10 cm långa i ebenholtz. I fickan ligger också hållare - såna där låååånga säkerhetsnålar. Jag har fler, men tre sitter i projekt. Här finns en markör jag aldrig använder då den är för stor och tung, men som var en kär present från kär vän, så den är en liten turbringare i stället. Här ligger också min garnkapare från Knitpicks och nyaste tillskottet - wpi-måttet i horn som min make snidat.
3. Två gamla Albyl-askar är nödvändiga i min väska. I den ena ligger stoppnålar, en synål, nycklar och hopkopplare till Knitpro-kablarna. Här ligger också två varvräknare som jag väldigt sällan använder. Om de används så har jag ställt in dem på antal varv och lagt ihop med nåt UFO för att kunna plocka upp det senare. I den andra Albyl-asken ligger markörer i massor av former och sorter. Mina favoriter köper jag från Beagin. I den blå asken längst till vänster har jag säkerhetsnålar i olika storlekar och färger.
4. Stickmått och masktäthetsmått med en liten kniv i. En fiffig pryl.
5. Farmors trådsax är fenomenal och en ständig följeslagare.
6. Jag tog med nål och tråd för att sy i knappar i ett projekt en gång. Sedan dess är det alltid nån som frågar efter just sytråd och är glad när jag har, så en rulle svart sytråd har fått ett permanent hem i min väska.
7. En bordskrok. Den här är fenomenal, för då jag är på stickträff kan jag hänga min väska eller stickpåse under bordet, så kan fikat få stå ostört och garnet hamnar aldrig i kaffet...
8. Min älskade lilla mini-våg som jag hittade på E-bay och sen inte hittar tillbaka till, eller åtminstone inte till samma pris. Jag hade gärna köpt in och sålt mängder av dessa. Den mäter ner till tiondels gram och upp till 300gr. En oumbärlig hjälp när man räknar garnåtgång!
9. Måttband med både cm och tum. Jag har ett löst även om jag har ett sånt där med knapp både i syskrinet och i Knit-Kit. Jag gillar att rulla mitt måttband...
10. Värktablett. Ja, väskan är ju fyllt med allt jag kan tänkas behöva för att må bra på en stickträff...
11. Jag har samlat på mig en hel del kabelstoppar i takt med att KnitPro-samlingen växt. Men för två år sedan försvann en hel liten väska full med kablar, så den här samlingen känns onödigt stor, även om jag använder många såna här. Jag lägger gärna upp maskor på en kabel för att fortsätta sticka senare... Även mitt i projekt. (Maskorna till Offens ärmar vilar t ex på varsin kabel tills det är dags att sticka dem.)
12. Finast av allt är förstås det lilla wpi(wraps per inch)-måttet i hjorthorn som maken snidat åt mig. Men det ligger bara här tills jag hittat rätt rem att hänga det i, för då kommer jag att bära det som smycke.

Sedan har jag tre specialsydda stickfack - Ett till Knitpro och virknålar från Stickfrossa, ett till strumpstickor som var en present från Dödergök och ett for mina rundsticke-favoriter som jag sytt själv. Båda de senare är det flodhästar på. Och så hade jag som sagt en liten röd tygficka med en massa kablar i, men den samlingen har fått börja om...

Och eftersom askarna är öppna på stora bilden bjuder jag på en extra bild av mina Albyl-askar. De var farmors. I farfars cigarill-lådor har jag delar av knappsamlingen.

9 kommentarer:

 1. Det var sannerligen en välsignad necessär, som rymmer allt detta.
  Jag gillar verkligen de gamla albylaskarna (har några sådana själv. Tänk så mycket vackrare de är än papplådorna som finns nu.

  SvaraRadera
 2. Jisses, vad många små finurliga saker du har :) Jag borde organisera alla mina småpryttlar också, dom ligger mest lite här och var.

  SvaraRadera
 3. Anonym6:10 em

  Kul läsning och vackert! Jag kanske får lov att fixa ett färdigt set med nödvändigheter istället för att alltid packa om till de projekt jag för tillfället håller på med i snygga papperskassar?
  Iréne

  SvaraRadera
 4. Anonym6:49 em

  Va kul! Jag har en precis likadan Albylask med knappnålar som jag fick av mor när jag flyttade hemifrån. "En sån har ALLA. Det måste man ha." påstod hon. Min dotter har fått en likadan.

  SvaraRadera
 5. Vilken fantastisk väska, och vad organiserad den är! Jag ser genast flera saker som jag genast borde införskaffa (bordskroken tex, varför har inte fler sådana?) och så vill jag organisera allt i en fin väska. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 6. Oj så fiffigt!! Mycket bra att ha för en stickerska :-) å vilken fantastisk ordning!

  SvaraRadera
 7. Underbar liten samling :)

  SvaraRadera
 8. Albyl-askarna är oumbärliga! Mina innehåller synålar och säkerhetsnålar. Jag har en liknande, något mindre ask som det står "HYSKO suppositorier" på, den brukar jag inte ta med.....

  SvaraRadera