torsdag 8 november 2012

Lisa Bomble

Jag har bytt namn. Det tog lite tid, men nu är allt klart.
Jag heter Lisa Bomble. Från och med idag.

Vi blir familjen Bomble.

Namnet är ett gammalt släktnamn från min mormors farmors sida som både jag och Tobbe väljer att ta som vårt gemensamma efternamn. Namnet uttalas på svenska så som det stavas - Bomble. Inga konstigheter, accenter eller andra språk inblandade där. Namnet är dock från början ett vallon-namn som kom till Sverige 1629 och stavades då Bomblé. Ännu längre tillbaka kommer det av "bon blé" som betyder "bra vete".

På två generationer i Sverige hade det betonade e:et på slutet försvunnit och namnet uttalades på svenska. År 1813 dog den sista Bomblen i mina släktled i Sverige och namnet har varit utdött sedan länge. Vi var därför nödgade att ansöka om nybildande av namnet, trots att jag har dokumentation av det i alla släktled ner till den där Jean Bomblé som kom till Finspång 1629... Därför har det tagit lite extra tid.

Så, för att skapa total förvirring för alla, heter jag alltså nu Lisa Bomble.
Jag är lika ovan vid det som ni är.

28 kommentarer:

 1. Det är mycket vackert! Gratulerar!

  SvaraRadera
 2. Anonym3:41 em

  Fint! Grattis! /Beda

  SvaraRadera
 3. Fint! Grattis till nya namnet, man vänjer sig, men det tar tid

  SvaraRadera
 4. Ovant ellr inte, fint är det i alla fall. =)
  Jag har också valloner i släktleden. Undrar vad det finns för efternamn där...

  SvaraRadera
 5. Roligt med nytt namn! Tycker jag som är inne på mitt tredje o sista. Grunden är oxå valonskt...

  SvaraRadera
 6. Så fint! Och vad roligt med ett eget namn med en färgstark historia! Grattis (till både bröllop och namn!)

  /Blenda

  SvaraRadera
 7. Tack alla vad söta ni är!
  Jag har redan fått höra diverse ordvitsar och associationer till namnet, men efter alla evinnerliga år som Lisa Fisa (Kalla mig inte det är ni snälla) är detta en baggis :D

  SvaraRadera
 8. Anonym8:18 em

  Lisa - verkar som nån spammat din sida med reklam. :( Men grattis till det nygamla namnet! Fint!

  SvaraRadera