måndag 26 november 2012

København

Vi behövde komma bort. Vi behövde få umgås med bara varandra och inte med vardag och jobb och måsten och borden...
Vi åkte bort.

En helg i Köpenhamn blev det. Helt utan måsten. Jag hann inte till Sommerfuglen som jag hade tänkt då de stängde kl 14, men det gjorde liksom ingenting... Helgen var till för att ta stunden som den kom - tillsammans.

Jag hade bara med mig mobilen till kamera, men det blev en del bilder ändå. Här är några, så kan ni också vila tankarna i Köpenhamn ett tag. Det mår man bra av. Jag har mått bra hela helgen.

Rådhusplatsens leguaner.


Fönster där de behövs. 
Vackraste konsolen?


Ströget och julhandel.
Artist was here. 
Korsvirkeskärlek.
Danska är roligt.
Fint färgglad stad.
Mer fin stad
Älskad älskad.
Tobbe hittar "Vill ha!" (Star Wars-LEGO)
Reservdelslager à la LEGO.
Vi lät fiskarna kalasa på trasktrötta fötter.
Tokmysigt!
Vi gick till Tivoli.
Jul på Tivoli.
En skulptur vi döpte till R2D2s födelse.
Vi gick på Glyptoteket.
Seth God of Hippos på Glyptoteket. It says "Hruuurgh!"
Tobbe går på museum ordentligt.
En del ansikten berörde.
Fasta rumpor och sköna damer.
Hieroglyfer.
Fin fågel.
Sen åkte vi hem.
Visalisa har klantat sig och sedan löst ett mysterium!

 Här är hela historien:

 - Jag fick mail om varv 41 på ROTOR. Jag fick faktiskt tre mail om varv 41 på ROTOR. Så jag räknade efter och fick det att stämma (men hittade ett tryckfel som jag ändrade och bad om ursäkt för på vägen.) Sen fick jag ett mail till och det stämde fortfarande inte.

Idag hann och orkade jag äntligen verkligen gräva ner mig i ROTORs matematik igen. Det hade jag inte behövt. När jag väl hittade felet var det uppenbart. Jag har skrivit 11ggr. Det ska vara 9ggr. Nu har jag ändrat det. Förlåt! Jag vet inte hur jag fick 18/2 till 11, men nåt sånt måste jag ha gjort… Ni som köpt mönstret via Ravelry kan ladda ner uppdatering automatiskt. Ni som köpt mönstret i butik - maila mig så får ni uppdateringen.

lördag 10 november 2012

inte riktigt efit

Jag åkte till Värnamo i lördags. Jag försökte ta ett foto i timmen (som man kan se på instagram) men det blev inte riktigt varje timme. Jag åkte i alla fall till Värnamo, och den lilla byn Bor utanför, till Tine och C-knit för att hålla kurser. På lördagen var det mönster på engelska och på söndagen lärde jag ut att sticka flätor och att tyda och rita flätdiagram. Åh så roligt jag har haft! Och deltagarna verkade också nöjda!

9.00 Dagen börjar på tåget med en Pressbyrå-latte i fin mugg. Kopp-hus!

10.00 Vi passerar Borås.

11.00 Jag stickar dubbelstickning på tåget.

11.10 kommer jag fram. Här är en bonusbild. Jag älskar att åka tåg.

12.00 Framme i Tines jättesöta butik C-knit i fina stationshuset i Bor!

Nån gång under eftermiddagen: Förutom kurs så passade jag på att visa mina stickade alster och sälja lite mönster...

15.00 var det dags för kurs. Digitalt ska det vara! (Och jag är fortfarande ganska jättestolt över mitt ambigram...)

Så småningom var både kursen och kaffet slut... Då fick jag följa med hem till Tine där vi gapskrattade tills alldeles för sent. Åh så härliga ni är! Tack för en Toppenhelg!

torsdag 8 november 2012

Lisa Bomble

Jag har bytt namn. Det tog lite tid, men nu är allt klart.
Jag heter Lisa Bomble. Från och med idag.

Vi blir familjen Bomble.

Namnet är ett gammalt släktnamn från min mormors farmors sida som både jag och Tobbe väljer att ta som vårt gemensamma efternamn. Namnet uttalas på svenska så som det stavas - Bomble. Inga konstigheter, accenter eller andra språk inblandade där. Namnet är dock från början ett vallon-namn som kom till Sverige 1629 och stavades då Bomblé. Ännu längre tillbaka kommer det av "bon blé" som betyder "bra vete".

På två generationer i Sverige hade det betonade e:et på slutet försvunnit och namnet uttalades på svenska. År 1813 dog den sista Bomblen i mina släktled i Sverige och namnet har varit utdött sedan länge. Vi var därför nödgade att ansöka om nybildande av namnet, trots att jag har dokumentation av det i alla släktled ner till den där Jean Bomblé som kom till Finspång 1629... Därför har det tagit lite extra tid.

Så, för att skapa total förvirring för alla, heter jag alltså nu Lisa Bomble.
Jag är lika ovan vid det som ni är.

onsdag 7 november 2012

Garnasinne 1 år

I söndags firade Garnasinne och Åsa att butiken funnits i ett helt år.
GRATTIS GARNASINNE!

Jag och Tobbe var med på kalaset som var en ljuvlig stick- och garnfest där inte bara jubilarbutiken var på plats, utan även textiilkonstnär Katrin Bawah (med sina Ljuvliga spratteldockor!) och så vi! Ja, vi hade ett eget bord där jag sålde mönster och lärde ut uppläggningar, kantmaskor och avmaskningar, och Tobbe satt och snidade och sålde knappar och virknålar.

Åsa hade även anlitat Niklas Stigberg som tagit alla fina bilder från dagen. Jag tog ett par bilder jag också, men ingen blev lika fin som de här...

Här tror jag vi diskuterar strukturen på de här muddarna...

Tack Åsa för att vi fick vara del av ditt firande, för en härlig festdag, för glada människor och färger, för goda skratt och cupcakes (som Åsa B hade bakat! Mums!)! Hurra för Garnasinne! Hipp hipp!

(Åsa själv har skrivit om jubileet här!)

stickmys i Rättvik

Tips tips tips! 

Tillsammans med Stickamera och Garnstumpan har det satts ihop en myshelg med stickning, mys, gapskratt, trivsel och lite kurser! Det blir i slutet av januari och du kan läsa allt om evenemanget här. 
Jag kommer att hålla i två kurser - först en i passformstips och sen en i dubbelstickning.
Garnstumpan lär ut krokning och både Garnstumpan och Stickamera kommer att ha försäljning på plats. Jag har även med mina mönster och Tobbelobbes snidade mojänger.
Kommer du?

lördag 3 november 2012

Njals saga

Jag har stickat en sjal i handspunnet garn. Garnet specialbeställdes av finaste Elin och tanken var att jag skulle sticka mig en bröllopssjal. Den blev färdig veckan efter jag blivit fru... Garnet levde dock upp till alla förväntningar och var precis så underbart som jag hade hoppats! Kanske kan Elin förklara bättre vad det är jag stickat med? Det är i alla fall ett tvåtrådigt spetstunt garn med silke i - Den vackraste tråd jag kan tänka mig.

Men den är så fin och så fantastisk att jag kommer att vara fru klädd i den ganska ofta framöver. Mönstret heter Brennu Njál och enligt designern Anna Dalvi föreställer spetsmönstret flammorna som slukade Njal i den berömda sagan. Det mest fantastiska är att det vackra mönstret är vändbart och flammorna är lika vackra från båda sidor!
Jag kommer nog till och med att sticka det här mönstret igen, för det var en riktig må-bra-stickning!
lyckohjul

Till min sjal ROTOR var finaste och allra bästa Johanna teststickerska. I första versionen hade jag lite dålig koll på stickfasthet och garnåtgång, så Johannas två härvor tog slut innan hon stickat klart spetsmönstret helt. Hon är dock en fiffig filur, så medan jag räknade om sjalen, så maskade Johanna av med en blå I-cord, 8 varv innan spetsmönstret egentligen var klart... Det blev jättefint!

Sedan skickade hon sjalen till mig för att jag skulle få se, och för att jag skulle blocka den åt henne. Nu är det äntligen klart alltihop! Den blev en riktig GLADSJAL!

Färgerna fick mig att tänka tivoli och lyckohjul, och vår lilla photoshoot här hemma blev också inspirerad av den clownglada sjalen. (Jag har aldrig rensat bort fler tokroliga fulbilder ur en bildström...) Jag sparade bilder där man faktiskt ser hur sjalen ser ut. Undvik gärna att titta alltför noga på mig dock...

Sjalens färger är mer vad Jon brukar göra med Deeply Wicked-garnet när han inte blandar i silvergrått för att få det mer metallinspirerat, och jag Älskar denna glada sjal. Johanna har alltså använt en flerfärgad Deeply Wicked och en mer enfärgad, och bytt garn inför andra omgången mosstickning.
 
Johanna får kalla sin sjal vad hon vill, men jag väljer att tänka på den som:
WHEEL.... OF... FORTUUUUNE!