fredag 15 juni 2012

trädgårdspromenad i kvällsdunkel

England vann fotbollen och jag slog av TVn i slutsignalen. Vill inte ha något eftersnack. Går ut och ställer mig på trappan medan hunden får kissa på vinbärsbusken. Han hade lite bråttom. Rolff går sen sin vanliga tur runt tomten, men vill snart gå in för att krypa ihop och somna. Han är skönt lat ibland. Men jag står där och lyssnar på ugglan en liten stund innan jag tar ett varv i trädgården. Det ligger byggnadsställningar överallt...

Potatislandet blev inte så bra i år. Rolff grävde upp och åt sättpotatis... Vi ska försöka med en andra omgång och sen skörd, men idag upptäcker jag sex blastsamlingar som är på väg upp trots allt. Lite sockerärtsblad tittar upp, men det går segt med de ärtor och bönor jag sådde. Bara små, små blad ännu. Rädisorna växer som bara den och rödbetorna som är första försöket borde jag nog ha gallrat noggrannare, men jag är stolt över de små rödstrimmiga bladen ändå. Salladslandet svämmar över med mangold och bladspenat! Av tretton pumpafrön har två grott och det ska bli spännande om de små skotten växer till sig nu i den utlovade solen. Ett par av tomatplantorna råkade ut för en kall natt i början och ser lite medtagna ut, men min blandning tomatsorter är ändå en frodig samling grönt. Intill står vad jag tycker är häftigast i hela trädgården! Pionbusken (och den lilla begynnande pionbusken av annan sort intill). Första sommaren gladdes jag åt fyra utslagna blommor. I fjol var det sexton och busken var en rosa boll hela den. I år är de närmare trettio och jag har fått binda ihop och stödja den för att den ska klara att hålla uppe bara knopparna! Intill står rabarbern och bara växer och växer och det blir fler omgångar rabarberchutney snart...

I växthuset hittar jag de gladaste nyheterna. Årets experiment är en succé! Mitt livs första gurkplantor har inte mindre än sju stora, jättehäftiga orangea blommor! Och intill står en chiliplanta full med små fruktembryon i toppen. Allt under ett tak av min älskade vinranka som lovar litervis med druvor även i år.

I perennrabatten är mina vallmo sist i trakten med att slå ut, men det är nära nära. Och de är många! Snart kommer hela den rabatten att vara en djupröd och orange explosion! Och jag är så glad att kaprifolen klarade den något styvmoderliga behandling den fick i samband med att vi målade om huset i fjol...

Visst låter det som om jag är värsta trädgårdsgeniet?! Det är jag inte. Vi flyttade till en underbar liten trädgård där någon annan planerat. Jag lägger till och byter ut på amatörers glada vis och lär mig massor varje år. Om några somrar till kanske jag nästan vet vad jag pratar om ibland. Tills dess njuter jag av att det som växer växer!

Nu längtar ni efter bilder va? Jag ska försöka ta lite trädgårdsbilder i morgon, för ljuset räcker inte till nu. Men kattugglan hoar. Det är också vackert.

En fråga: Jag skulle vilja blanda mitt vilda med mitt ordnade och ställa en lupin i min perennrabatt. Vi har massor av vilda lupiner runt tomten. Ska jag plantera om en befintlig blomma, med rötter och allt, eller ska jag ta frö? Några goda råd ni kan ge mig? 

5 kommentarer:

 1. Lupiner är bestämda saker. De växer där de själva vill. Punkt. Men ibland går det alldeles lysande att plantera lupin. Att gräva upp en planta eller tre hade varit metoden jag föredragit. :)

  SvaraRadera
 2. Köp en lupin, en krukodlad det är mitt råd de finns i riktigt häftiga färgställningar för vilda lupiner är väldigt tjuriga och inte så lätta att tass med! :)

  SvaraRadera
 3. Fast då blir det väl en triljon lupiner efter ett tag...?

  SvaraRadera
 4. Rabarberchutney låter ju gott, visst har du skrivit receptet här tidigare? Får leta reda på det senare... Kan tipsa om en god marmelad, receptet fick jag utav en kund nu i veckan. Marmelad på rabarber och fikon! Den blev riktigt god, nästa gång måste jag dock koka den lite kortare tid, den blev lite väl stabbig ;) Äta marmelad med kniv och gaffel, du vet ;)

  SvaraRadera
 5. Det låter fantastiskt och jag längtar så tills jag kan åka ner till mitt lilla torp.
  Lupiner gjorde jag ett försök med en gång i tiden, men gav upp. Låt det vilda var vilt, kanske.

  SvaraRadera