söndag 17 juni 2012

stödja en LYS


Härom dagen pratade jag med en vän som arbetar i garnbutik (en LYS - Local Yarn Store). Då jag vet att det är många stickerskor som läser min blog vill jag ta tillfället i akt att skriva några rader om vad vi pratade om.

Trots det jättestora intresset för stickning stänger flera garnbutiker just nu och det är svårt att ha garnbutik, även i en stor stad som Göteborg! Det är ju alldeles knasigt!

Hon gav mig ett scenario: En kund kommer in och ber om hjälp med ett mönster. I en halvtimme står de och diskuterar garnval och masktäthet. Sedan säger kunden "tack" och går hem och beställer på nätet, där nystanen är lite billigare. Den fysiska butiken ställer förstås upp med den servicen, i hopp om att man ska köpa garnet där? Och det känns väl också schysstast? För de kan inte betala lokalhyran med vänliga leenden tyvärr...

Jag känner även flera som har webbutiker och jag vet hur de når en större kundkrets och att fler har möjlighet att få tag på garner som tidigare bara fanns i storstan... Jag har inget emot webbutiker som komplement till de fysiska, men det är upp till oss kunder som har möjlighet att handla i båda sorter, att också värna om båda sorter! Jag handlar också från webbutiker, men bara de garner jag inte kan få tag på i mina LYS. Jag har tillgång till flera fysiska butiker, så jag kan välja så. Jag är naturligtvis glad för webbutikerna också, så att de som inte har garn i olika butiker lika tillgängligt som jag, också kan bli garnlyckliga!

Men jag skulle vilja vädja till er som har möjlighet att stödja en fysisk butik, där vi garngalningar får klappa på och prata om garn: Betala de där extra kronorna för servicen och lokalkostnaden, så att vi får ha fler sorters garnbutiker kvar!

19 kommentarer:

 1. Lena i Sundsvall (Sköld)10:46 fm

  Håller med fullständig. Det är ju underbart att kunna gå in i en butik & klappa & köpa garn som du har med i en påse när du åker hem. Ingen väntetid på paket.

  SvaraRadera
 2. Jag har också märkt att det försvinner butiker, både verkliga och på nätet. Jag handlar på nätet det som inte går att få tag på i en butik. Till alla: Fortsätt gynna din LYS annars kanske vi snart inte kan känna och klämma på garnet innan köp.

  SvaraRadera
 3. Tack Lisa det är sådana som dig vi behöver som har butiker. Jag kan garentera alla att man blir inte rik av att ha en garnaffär .

  Tack för att det finns sådana som du så att vi kan ha kvar våra butiker.

  Lena

  SvaraRadera
 4. Lena H11:10 fm

  Jag håller med och förstår att det är svårt att överleva idag. Tillhör dom som handlar både i fysik butik och hos webbutikerna.

  Däremot förstår jag mig inte på folk som glatt kliver in och vill ha hjälp, men sedan går hem och handlar för att tjäna några kronor.

  Beställer man från webben så får man antingen klura ut själv eller ta hjälp av vänner.

  SvaraRadera
 5. Jag har ju VÄRLDENS bästa LYS så jag köper bara det hon inte har hemma på nätet och då försöket jag gynna små hantverkare i första hand, men åh andra sidan så går även stora etablerade näthandlare som garntjänst i stå... :-(

  SvaraRadera
 6. Jag håller absolut med samtidigt som jag gärna stödjer en webbutik med ett särskilt sortiment som jag vill komma åt. Som också kan ge mig en service även om det bara är över mail. Däremot skulle jag inte få för mig beställa från tex YP. Inte ens omdet vore gratis. Kram på dig fint inlägg :-D

  SvaraRadera
 7. Jag håller helt med Mickelräv :D

  SvaraRadera
 8. Bra skrivit! Ofta blir de där få kronorna inte sparade heller eftersom man ofta måste betala frakt. Har man då en LYS nära sig, kanske så nära att man kan gå eller åka med spårvagn/busskortet som man ändå är tvungen att köpa sig så kan man kanske tom spara pengar på att köpa hos sin/a LYS!

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet! Jag handlar allt som oftast i en LYS. Det första jag gör när jag kommer till en ny stad är att kolla upp vart garnaffärerna är. Det finns inget bättre än att gå runt och få känna och klämma i en verklig butik!

  SvaraRadera
 10. Helt riktigt. Är det grejor som jag vet att min LYS har så försöker jag handla det där. Beställer inte så mycket på nätet utan passar på om jag är och besöker "godisbutikerna" som har favvogarner.

  SvaraRadera
 11. Så sant Lisa! Jag tror att vi dessutom ska tänka så även i andra butiker än garnbutiker. Bor i en liten ort och månar om de butiker som finns här. Garn köper jag dock på diverse ställen då vi inte har någon. Mestadels hos underbara GarnMalin i Skövde :-)

  SvaraRadera
 12. Sara i Märsta8:34 em

  jag köper uteslutet från min lokala garn/tygbutik. Har varken tålamod eller ork att inte få börja någorlunda direkt om jag verkligen vill göra något NU.
  Dessutom är den riktigt bra! Stort urval, och om jag inte hittar något där kan man be dem beställa in :)

  SvaraRadera
 13. Jag gillar att handla i den fysiska butiken. Där kan man klämma och känna och se den rätta färgen/färgerna på garnerna. Har tyvärr råkat ut för att beställt och färgen stämde inte, men det är säkert många som råkat ut för det.

  SvaraRadera
 14. Jag köper en hel del garn via olika webshoppar (vissa större företag med allt möjligt, men mest små som specialicerat sig på garn/tyg som också har en fysisk butik på annan ort), men utan att tänka på det så mycket så är det sånt garn som mina LYS inte har. Kanske kan bero på min otålighet; när jag köpt något så vill jag ha det NUNUNU.. Att jag bor 5 min gångpromenad från en av mina favorit-LYS kanske också kan ha något med saken att göra.

  Förresten så kom jag på att jag aldrig varit inne i en LYS utan att handla.. Många gånger har jag gått in utan att vara på jakt efter något speciellt, men jag kommer alltid ut med några olika roliga nystan.

  SvaraRadera