lördag 30 juni 2012

efit

Idag är det Ett Foto I Timmen som gäller. Fler deltagare hittar du här
8.30 Vaknar och tittar ut på utsikten - byggnadsställning.

9.15 Jag och Rolff tar ett varv runt trädgården. Han kissar. Jag tittar på pioner.

10.00 Svåger och svägerska är på besök och den som njuter mest är Evert. Det finns alltid en hand över nånstans som kan klia på honom.

11.30 Vinkar hejdå till gästerna och laddar för resten av dagen. Vi ska upp på ställningarna och måla kantbrädor och vindskivor.

12.30 Fästmannen jobbar natt numera, så han är seg i starten sådana här lediga dagar. Han äter frukost nu. I bakgrunden ligger en hög med kuvert jag fixat med senaste stunden...

13.30 Vi litar inte riktigt på vädret och vågade inte börja måla. Det borde vi nog ha gjort, men vi åkte till Floda och postade alla kuverten i stället. Och så tog vi en extra tur med vovven.

14.40 Så skulle vi Äntligen byta till arbetskläder och börja måla, men Tobbe bestämde sig för att först prova byxorna han köpte på High Chaparall i torsdags. Och så hänga nya antik-revolvern på och känna sig lite häftig en stund...

15.30 Äntligen är vi igång. Och där vi är vill hunden vara. Trip tripp uppför byggnadsställningen, jajemän.

16.20 Vår hund är rädd för vatten, men inte för höjder. Här ligger han vid takfoten och spanar ner över vägen. Perfekt utkiksplats.

17.00 Dags att börja tänka middag. Jag plockar in rödbets-gallrings-blad till en getostsallad och rädisor (som försummats lite för länge -  några är träiga och jättestora) som snacks. Tobbe är kvar på ställningen, men ska snart tända grillen.

18.00 kunde jag inte ta nåt kort, för jag hade somnat i soffan med Rolff. Han sov fortfarande kvart över och då tog jag bilden.

19.00 Tobbe pysslar med sin nyinköpta antika puffra.

20.00 Äntligen mat. Till allt det grillade blir det rädisor och rödbetsskott med getost från trädgården, coleslaw och hemgjord potatissallad.

21.00 Jag har äntligen tagit fram stickningen. Kommer ni ihåg den här? Jamen visst, det är Westknits mysteriesjal från Förra Året. Jag tyckte min blev fin, men för liten, så nu har jag repat upp kanten och stickar på ett par ränder till.

22.30 Det blev inga fler bilder. Jag är på väg i säng. Först duscha och bädda rent. Ren Lisa i rena lakan. Ahhh...

fredag 29 juni 2012

hela brödraskapetSjalen blev stor. Jättestor.
Rolig stickning, från början till slut! 

En riktig alvkappa.


Mys-pys!

Jag hade inga vajrar som passade, så den "raka" kanten blev nästan rak med täta nålar. Och cirka 2m lång. Här är sjalens ravelry-sida. 

söndag 24 juni 2012

Samwise Gamgee

Igår blev jag färdig med ledtråden "Sam". Det är så fint med trädgårdsmästaren Sams blommor, men jag var tveksam först till hur det passade in med mönstret innan. Jag håller fast vid att min favoritkombination är Gimli-Gandalf-Aragorn i det här mönstret, men fint blir det! Nu är jag väldigt nyfiken på sista kanten. Hur binder Frodo ihop det? Jag gissar på maffiga hål för att representera Ringen. (Hela sjalen blir ju "bara" en halv Ring...)

lördag 23 juni 2012

Mer garnfunderingar

Jag kommer att se vid första ledtråden till Westknits mysteriesjal om det funkar. Om inte använder jag det på en annan sjal, men här är mina förslag på garnkombos om jag gör något ton i ton, med olika yta. (Fotot på de lila är kasst. Det är min favoritkombination just nu.)
 
Silketweed-varianter från Drops och Lavold. De blanka garnerna är Madelinetosh Sock (Fig) och Malabrigo Sock (plum).

torsdag 21 juni 2012

Den blir stor...

Jättestor till och med. Min Fellowship the Shawl alltså. Här har jag satt i ytterligare 180cm kabel och min 80cm-sticka sitter också i... Mina tår i övre bilden bör ge ett hum om hur stor den är.

Det är svårt att fotografera den här grönfärgen. Den är lika grön som ovan, lika grå som nedan och är på något sätt ljusare än på någon av bilderna.  

Men fint blir det!

Nu väntar jag på nästa ledtråd. 

måndag 18 juni 2012

Baldur


Baldur är en dvärgskäggagam. Baldur är liten och söt. Men inte mot sin bror.

Han bodde med sin bror Zeus i ett terrarium och det gick inte så bra längre. Baldur behövde flytta. Han flyttade till oss.

Ja, det var alltså inte alls planerat det här, men det är ganska mysigt. Baldur är handvan och trivs bäst där det händer saker. Gärna i någons knä. Gärna i min stickning, i sjalen jag har om halsen eller i luvan på min kofta.

Baldur har flyttat in.

välja garn

Idag har varit en gräslig dag, så jag väljer att glömma bort den och fokusera på det roliga.

Jag ska sticka ännu en sjal. Är ni chockade? Inte jag heller.
Jag har hoppat på ännu en mysteriestickning! Stephen West gör om succén från i fjol och släpper en design i delar. Första delen av mönstret kommer i början av juli, men tills dess kan man diskutera garn- och färg-val. Vi har fått en liten ledtråd om hur man kan tänka i sitt färgval och hur mycket, hur tunt garn som går åt. Jag har nu stått i en hög av garner och slitit mitt hår. Ingen av de kombinationer jag trodde var klockrena i mitt huvud vill samsas riktigt. Så det blev nya kombinationer. En del hittar Nästan Rätt Partner, så risken är att jag måste köpa nytt garn igen ändå - vojne vojne.
Här är några av de idéer jag leker med:

Uppifrån från vänster till höger:
1. gul Norrgårdens mohair och svart Silky wool 2. Lila Malabrigo sock, senap Manos silk blend
3. handfärgat olika ull grönt, brunt, senap 4. Lila Silky wool, lila Malabrigo sock
5. handfärgad ull senap, lila Silky wool, 6. mörk tweed, tegelröd Zauberball...

Just nu lutar jag åt den hel-lila varianten med ett strävt och ett blankt garn. Annars blir det någon av senap-lila paren... tror jag.

söndag 17 juni 2012

ur annan synvinkel

Takomläggningen fanns med i beräkningen vid husköpet. Att de två första vintrarna i vårt hus skulle bli snötunga hade vi dock inte räknat med. I höstas läckte vattnet in. Sedan dess har det legat en provisorisk tätning över nocken. Men nu är det dags. Torpet ska få nylagt, tätt tak.

Så då kom byggnadsställningarna. Jag är glad att de är här, även om de satte mina vallmo i bur...

No Problems. Byggnadsställning.

Här är trappan upp till "takterassen".

Vi får se hemmet ur helt nya vinklar.

I fjol bättrade vi på allt det röda och nu i samband med takbytet blir det nya vindskivor och lite pyssel med våra vita detaljer. De behöver det...

Enkupigt tegel är vackert, även när det ligger lite snett och vint och behöver bytas.

Och ALLT är snyggare än vinterskev plywood.

Merry

Jag stickade klart ledtråden som heter Merry på Mysteriesjalen också. Det här blir alldeles fantastiskt och det är en så rolig stickning!

Men det är svårt att bara ta bild på sjalen när världens vackraste Rolff ligger intill...

handspunnet

Igår var jag hos "Massor Av Garn" i Kyrkås och firade Världsstickardagen med Susanne som bor på gården och många andra. Susanne köper upp gamla partier garn och säljer. Återbruk av bästa sorten, och hennes garnbod är ett litet himmelrike. Plötsligt räcker Susanne mig ett par nystan och säger "Kan inte du se om det går att göra något av det här?" Det var hennes första nystan handspunnet! För mig hade sådana nystan varit klenoder mina gäster knappt fick röra, och att jag då fick dem är liksom en riktig ära. Så jag tog hem nystanen och här är det första resultatet: 


ÅH så roligt detta är! Det gick åt EXAKT det vita nystan Susanne gav mig. (Jag har en halvmeter kvar). Kragen är dessutom stickad enligt mitt eget Opsa-mönster! Man kan använda det lövmönstret lite hur som helst tydligen!

Jag lade upp 50 maskor och stickade rapport 1 i diagrammet i 5 horisontella repetitioner och maskade av enligt sjalmönstret.

Garnet är Grovt. Jag använde stickor 7mm.

TACK Susanne! Det här var en Underbar stickupplevelse!

trädgårdsbilder

Jag tog några bilder igår, på det jag skrev om i förrgår natt. Idag ser det annorlunda ut. Det ligger regndroppar på allt och det står byggnadsställningar runt huset...

Vallmo. Idag är 11 utslagna. Under byggnadsställningen.

Sallad. Spenat. Och lite gräs jag inte fått bort riktigt...

Pionbusken. Snart smäller det!

Pumpafrön som grott.

Chili och gurka i växthuset.

Och så min älskade vinranka. Ännu försommarspäd och ljusgrön.

stödja en LYS


Härom dagen pratade jag med en vän som arbetar i garnbutik (en LYS - Local Yarn Store). Då jag vet att det är många stickerskor som läser min blog vill jag ta tillfället i akt att skriva några rader om vad vi pratade om.

Trots det jättestora intresset för stickning stänger flera garnbutiker just nu och det är svårt att ha garnbutik, även i en stor stad som Göteborg! Det är ju alldeles knasigt!

Hon gav mig ett scenario: En kund kommer in och ber om hjälp med ett mönster. I en halvtimme står de och diskuterar garnval och masktäthet. Sedan säger kunden "tack" och går hem och beställer på nätet, där nystanen är lite billigare. Den fysiska butiken ställer förstås upp med den servicen, i hopp om att man ska köpa garnet där? Och det känns väl också schysstast? För de kan inte betala lokalhyran med vänliga leenden tyvärr...

Jag känner även flera som har webbutiker och jag vet hur de når en större kundkrets och att fler har möjlighet att få tag på garner som tidigare bara fanns i storstan... Jag har inget emot webbutiker som komplement till de fysiska, men det är upp till oss kunder som har möjlighet att handla i båda sorter, att också värna om båda sorter! Jag handlar också från webbutiker, men bara de garner jag inte kan få tag på i mina LYS. Jag har tillgång till flera fysiska butiker, så jag kan välja så. Jag är naturligtvis glad för webbutikerna också, så att de som inte har garn i olika butiker lika tillgängligt som jag, också kan bli garnlyckliga!

Men jag skulle vilja vädja till er som har möjlighet att stödja en fysisk butik, där vi garngalningar får klappa på och prata om garn: Betala de där extra kronorna för servicen och lokalkostnaden, så att vi får ha fler sorters garnbutiker kvar!

fredag 15 juni 2012

trädgårdspromenad i kvällsdunkel

England vann fotbollen och jag slog av TVn i slutsignalen. Vill inte ha något eftersnack. Går ut och ställer mig på trappan medan hunden får kissa på vinbärsbusken. Han hade lite bråttom. Rolff går sen sin vanliga tur runt tomten, men vill snart gå in för att krypa ihop och somna. Han är skönt lat ibland. Men jag står där och lyssnar på ugglan en liten stund innan jag tar ett varv i trädgården. Det ligger byggnadsställningar överallt...

Potatislandet blev inte så bra i år. Rolff grävde upp och åt sättpotatis... Vi ska försöka med en andra omgång och sen skörd, men idag upptäcker jag sex blastsamlingar som är på väg upp trots allt. Lite sockerärtsblad tittar upp, men det går segt med de ärtor och bönor jag sådde. Bara små, små blad ännu. Rädisorna växer som bara den och rödbetorna som är första försöket borde jag nog ha gallrat noggrannare, men jag är stolt över de små rödstrimmiga bladen ändå. Salladslandet svämmar över med mangold och bladspenat! Av tretton pumpafrön har två grott och det ska bli spännande om de små skotten växer till sig nu i den utlovade solen. Ett par av tomatplantorna råkade ut för en kall natt i början och ser lite medtagna ut, men min blandning tomatsorter är ändå en frodig samling grönt. Intill står vad jag tycker är häftigast i hela trädgården! Pionbusken (och den lilla begynnande pionbusken av annan sort intill). Första sommaren gladdes jag åt fyra utslagna blommor. I fjol var det sexton och busken var en rosa boll hela den. I år är de närmare trettio och jag har fått binda ihop och stödja den för att den ska klara att hålla uppe bara knopparna! Intill står rabarbern och bara växer och växer och det blir fler omgångar rabarberchutney snart...

I växthuset hittar jag de gladaste nyheterna. Årets experiment är en succé! Mitt livs första gurkplantor har inte mindre än sju stora, jättehäftiga orangea blommor! Och intill står en chiliplanta full med små fruktembryon i toppen. Allt under ett tak av min älskade vinranka som lovar litervis med druvor även i år.

I perennrabatten är mina vallmo sist i trakten med att slå ut, men det är nära nära. Och de är många! Snart kommer hela den rabatten att vara en djupröd och orange explosion! Och jag är så glad att kaprifolen klarade den något styvmoderliga behandling den fick i samband med att vi målade om huset i fjol...

Visst låter det som om jag är värsta trädgårdsgeniet?! Det är jag inte. Vi flyttade till en underbar liten trädgård där någon annan planerat. Jag lägger till och byter ut på amatörers glada vis och lär mig massor varje år. Om några somrar till kanske jag nästan vet vad jag pratar om ibland. Tills dess njuter jag av att det som växer växer!

Nu längtar ni efter bilder va? Jag ska försöka ta lite trädgårdsbilder i morgon, för ljuset räcker inte till nu. Men kattugglan hoar. Det är också vackert.

En fråga: Jag skulle vilja blanda mitt vilda med mitt ordnade och ställa en lupin i min perennrabatt. Vi har massor av vilda lupiner runt tomten. Ska jag plantera om en befintlig blomma, med rötter och allt, eller ska jag ta frö? Några goda råd ni kan ge mig? 

små skillnader

Jag har fått mitt planeringsbehov av min mor. Jag har ungefär en tiondel av hennes organisationsförmåga när det gäller tid, men det innebär att jag uppskattar scheman, listor, deadlines och ramar.

Min älskade fästman... fungerar annorlunda.

Nu har han till sitt försvar ett schema han inte rår över och som ställer till det ibland. Men våra olikheter fungerar så att han förklarar övrig oförmåga till planering med schemats osäkerheter, och jag tycker att det oregelbundna schemat borde ge upphov till än mer behov av att tiden man har att förfoga över görs så värdefull det går. Som när familj hälsar på eller saker ska byggas eller målas, eller om man tänkt sig åka någonstans. Så fungerar inte Älskling.

Ibland Älskar jag hans oplanerade sida. När vi åker norrut och är helt överens om att stanna eller inte stanna på helt oplanerade ställen, eller vårt sätt att välja camping med hjälp av blodsockernivå snarare än klocka och avstånd... Men ibland frustrerar den mig.

När Älsklings i det här fallet fantastiska förmåga till planering och förutsägbarhet möter någon som inte ens lever i samma sorts kalender som jag och min mor... Då blir det spännande. Älskling har frågat när den trevliga och fullbokade snickaren har planerat komma i sommar. Taket ska läggas om och den största investeringen i huset sedan köpet planeras. Snickarvännen säger att det beror på ställningsbyggarna, och när han får veta när ställningsbyggarna kan, så kommer han samtidigt. Denna kommunikation går sedan via Älskling, till mig och sen till slut till mamma, som velat planera sitt besök här i sommar med att hon skulle hjälpa oss när allt med huset var som mest kaotiskt. Alltså i samband med takbytet. Jag har väntat på besked. Mamma har väntat på besked.

I morse kom ett sms från Älskling. "Vi har ställningsbyggare här nu. De väckte mig förut". Taket läggs om i nästa vecka.

Framförhållning var ordet sa Bull.

Nu ser jag fram emot en vecka i juli när mamma är här. Då har torpet nytt tak och vi bygger och målar saker. Kanske bjuder vi hem dig och dig och dig samma vecka. Kanske vill du doppa dig i badtunnan eller svinga en pensel med rödfärg mot vår lada? Trevligt ska det bli i alla fall och ordningssinnet i mig har börjat lära sig att: Det blir aldrig som man tänkt sig, men för det mesta blir det bra ändå.

torsdag 14 juni 2012

STICKNICK!


Världsstickardagen i Göteborg var jättelyckad, men ägde rum inne på ett museum. Flera har sagt mig att man saknade Sticknicken vi haft tidigare år, så nu blir vi än mer publika! På eget initiativ men efter önskemål anordnas därför sommarens stora STICKNICK!


Vi stickar tillsammans i KUNGSPARKEN bakom Storan den FÖRSTA JULI klockan 13. ALLA är välkomna.

Det finns inga måsten eller borden här. Ta med något att sitta på, något att fika och så stickningen förstås. Ta gärna med något extra färdigt alster, så gör vi folk som passerar nyfikna också där vi sitter i ett hav av vackra, stickade alster.

(Virkning, frivoliteter, sländor, spinnrockar... är såklart också välkomna!)

Vi sitter kvar så länge vi vill, men jag sätter en sluttid klockan 17 på själva eventet.

Om vädret skiter sig ställs sticknicken in och återkommer en annan dag.

(Bilden är en målning av Jules Breton)