lördag 3 mars 2012

konsumentrådgivning?

Att handla är att välja. Man måste välja med plånboken, men vi försöker välja med samvetet också. Du hjälper ju faktiskt till att berätta vilka varor vi vill ha, vilka butiker vi vill ha kvar och i förlängningen vilken värld vi vill leva i. En del varor är svåra. Det är dubbelt så dyrt med ekologiskt och plånboken är tunnare än man hade önskat. Man önskar det vore tvärtom. Världen borde fungera så - Att det rätta valet är det lätta valet. Men det är inte riktigt så.

När det gäller garn tycker jag det är enkelt. Det är inte vilken förbrukningsvara som helst och jag kan välja att handla med hjärtat först. Stödja små eldsjälar, lokalproducerat eller i liten skala någon annanstans ifrån. Ibland lyxar jag till det och köper från en eldsjäl långt borta. Då vet jag att garnet fraktas en del, men det stödjer ändå garnproducenter jag tror på och vill stödja.

Det är inte så lätt som man skulle vilja. En vän håller i butiken garnasinne.se som säljer endast ekologiskt eller fairtrade, och jag har fått se hur svårt det är att få reda på hela historien bakom ett garns tillkomst.

Men med våra svenska gårdar är det inte svårt. Kampes, Östergötlands, gårdar kopplade till Ull i Väst, Ateljé Norrgården. Handspunna garner, enskilda fiberälskande människor som spinner på samma gård som djuren bor på... Om det nu är garnets ursprung vi vill vara noga med finns Många Vackra Garner till bra pris som vi kan följa hela vägen bakåt till det enskilda fåret, geten, kaninen...

Men det är inte alltid vi vill ha svensk ull. Ibland vill vi ha ännu lyxigare eller ännu mjukare fibrer eller helt andra kvaliteter till exempel. Då går jag till garnbutiken och pratar med eldsjälar och andra garnälskare. Jag älskar garnbutiker. De måste vi vara rädda om.

Storskalig produktion utan möjlighet att få reda på varifrån garnet kommer, eller hur det kan vara så billigt undviker jag faktiskt helt. Det är att välja bort det jag tycker är fel och att välja hur jag önskar att garnindustrin fungerade överallt. Jag vill förstå och må bra över vad jag stickar med helt enkelt.

Jag förstår att inte ha råd med lyxiga härvor för 200kr styck. Jag får spara för att ha råd med dem ibland. Jag förstår att man väljer "bra och billigt", att man väljer med plånboken. Men man kan välja med hjärtat också. Jag väljer också med plånboken. Det måste jag. Men vad gäller garn väljer jag verkligen med hjärtat först utan att för den skull alltid handla dyrt.

13 kommentarer:

 1. Kan inte annat än att hålla med.
  Jag blir mycket skeptisk när jag ser ett nystan i "ren merino" säljas för runt 20:-.
  Det går inte ihop. Inte om man vill att fåren ska haft det någorlunda drägligt. Att spinneriet ska vara ok. Att garnet ska vara färgat på ett sätt som inte förstör miljön, den som färgade eller mina barns hud.
  För billigt garn är inte ok för mig.

  Köpet hellre mer sällan. För att få fina plagg. Där garnet har lika mycket själ som jag lägger ner i varje maska.
  Allt annat tycker jag är ett hån mot den kärlek jag sakta "väver" in i maskorna jag stickar.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med! Förr i tiden handlade jag bara akrylgarn bara för att det är billigt. Numera går jag till den lokala garnaffären och klappar garn och handlar det jag faktiskt vill ha även om det är lite dyrare. Ibland får jag spara för att ha råd men det är värt väntan.

  SvaraRadera
 3. Har kanske inte tänkt igenom mina garninköp lika väl som du, men inser att jag har liknande tankar. Har alltid (eller sedan 1995) handlat mycket från Östgöta Ullspinneri efter mitt första besök där. Sådana eldsjälar måste stöttas, dessutom gillar jag kvalitén. Har nästan blivit tradition att besöka dem minst en gång per sommar. Ska kanske blir ännu bättre på att tänka igenom mina inköp.

  SvaraRadera
 4. Anonym9:52 em

  Jag tänker lite på YP och vurmen som verkar finnas över dess webshop, och jag kan inte riktigt förstå det hela! Jag köper mellan varven jättebilliga garner - men de fyndar jag i second hand-affärer eller t ex via bloggerskor som rensar bort sina gamla synder. Jag vill tro att jag är lite miljövänlig då, att jag köper sådant som är gjort tidigare. Mitt köp leder inte till den dåliga varianten av garnindustrin göds, inte heller sopberget. Men jag vet inte jag, kanske att jag bara lurar mig självt.

  /Caroline

  SvaraRadera
 5. Verkligen tack för detta inlägget. Jag har funderat massor på detta själv. Så jag vet inte kanske jag är en garnsnobb men egentligen handlar det om att jag vill veta vart jag lägger pengarba =)
  Samtidigt känns det helt rätt gynna de små istället för de stora. Sedan blir det ju ibland ett och annat nystan som är billigt med. Eftersom man inte hittar en motsvarighet till något man vill ha.

  Sedan blir jag ju så lycklig när jag kan fynda de riktiga dyrgriparna på rea mm. Det innebär att jag kanske kan köpa en härva extra.

  Dock är jag svag för estniska garner och kampes är en mycket stor favorit helt klart. Mitt nästa steg på listan visjögarn samt lite sugen på vålberga med.

  SvaraRadera
 6. Tänkvärt!

  Jag är så pass garn-nyfrälst att jag än så länge handlar mer med sinnet (texturen), lusten (färgen), priset (rea), än behovet (uttänkt projekt) och tanken. Men de gånger jag ännu beställt på nätet har det varit från svenska butiker, visserligen mest utländska garner.

  När den här första fasen av "åh jag vill ha alla garner i hela världen" ebbar ut lite och jag börjar handla bara till specifika projekt (jo troligt :) så är dina tankar väl värda att minnas. Jag vill ju stödja våra lokala producenter och våra lokala eldsjälar (http://www.garnasinne.se t.ex! :) så att de finns kvar och kan hjälpa oss i framtiden.

  Men en svår balansgång är det mellan medvetenhet och ekonomin ibland.

  SvaraRadera
 7. Håller med dig! Bra skrivit!

  SvaraRadera
 8. Jessan7:49 fm

  Lite förvånande att du inte nämner sveriges första spinneri certifierat för lönspinning av KRAV-garn. Dvs, om dina får är KRAVuppfödda så får du KRAV-märkning på garnet. Madame Lutuss heter det, ligger utanför Tidaholm, Västergötland. Urkass hemsida men hon är bra att ha med att göra. http://madamelutuss.se/

  SvaraRadera