tisdag 31 januari 2012

Armas

Jag stickar vidare på Armas till Fästmannen. Det är en rolig stickning, men jag kan ju inte påstå att jag följer mönstret mer än till hur flätorna är uppbyggda. Och det är nog tur att jag stickat tröjor uppifrån och ner förut. Det är inte det enklast skrivna mönstret, och jag har dessutom fel stickfasthet på min version. Men det blir fint. Jättefint.
Om ni stickar Armas vill jag hjälpa er lite.
Det här är vad som är svårast att komma över i mönstret:
Det finns bara ett diagram, och det används till både ärm-motivet samt till fram- och bakstycket. Detta betyder inte att motivet är likadant på ärmar respektive fram- och bakstycke.
Detta kräver en tankevurpa, och att man vågar lita på sin stickning. Den berättar hur du ska göra.

Till ärmarna följer du diagrammet helt och hållet. Till fram och bakstycket stickar du först några maskor i diagrammet, sen några maskor till enligt hur stickningen säger att de ska vara, sen mitten på diagrammet, sen några maskor till enligt hur stickningen säger att de ska vara, sen kanten på diagrammet... Till slut går kant och mitt ihop och då stickar du enligt diagrammet liksom...

Det där lät väl förfärligt krångligt? Det är det inte när man väl kommit på hur det funkar. Inte alls. Men visst hade mönstret kunnat vara lite enklare skrivet... Jag stickar nu enligt stickningen och inte enligt mönstret, med viss hjälp av diagrammet. Det innebär att jag gjort många fler ökningsvarv än vad det står. Och att jag lagt upp fler maskor i armhålan. Och att jag får prova den på fästmannen då och då. Och fint blir det. Jättefint.

4 kommentarer:

 1. Hej Lisa! jag skickade ett meddelade på FB - men det försvann... Nu ser jag OFFE-koftor snart överallt - och jag som bara väntar på den svenska versionen av mönstret - kommer det inom en snar framtid - eller kanske det inte kommer alls Lisa? KRAM!

  SvaraRadera
 2. Tänkte nog att du skulle gå igång på Armas! Kul att se den uppstickad.
  Jag är sugen på Esteri.

  SvaraRadera
 3. Coolt och snyggt :) nåt jag inte skulle våga mej på... Än iaf. Kram

  SvaraRadera
 4. Jag har stickat Kuurankukka-vantarna och det mönstret var superbra skrivet - följde det till punkt och pricka och det funkade fint! Köpte båda dessa böcker och vill typ sticka allt!!!

  SvaraRadera