tisdag 31 januari 2012

Armas

Jag stickar vidare på Armas till Fästmannen. Det är en rolig stickning, men jag kan ju inte påstå att jag följer mönstret mer än till hur flätorna är uppbyggda. Och det är nog tur att jag stickat tröjor uppifrån och ner förut. Det är inte det enklast skrivna mönstret, och jag har dessutom fel stickfasthet på min version. Men det blir fint. Jättefint.
Om ni stickar Armas vill jag hjälpa er lite.
Det här är vad som är svårast att komma över i mönstret:
Det finns bara ett diagram, och det används till både ärm-motivet samt till fram- och bakstycket. Detta betyder inte att motivet är likadant på ärmar respektive fram- och bakstycke.
Detta kräver en tankevurpa, och att man vågar lita på sin stickning. Den berättar hur du ska göra.

Till ärmarna följer du diagrammet helt och hållet. Till fram och bakstycket stickar du först några maskor i diagrammet, sen några maskor till enligt hur stickningen säger att de ska vara, sen mitten på diagrammet, sen några maskor till enligt hur stickningen säger att de ska vara, sen kanten på diagrammet... Till slut går kant och mitt ihop och då stickar du enligt diagrammet liksom...

Det där lät väl förfärligt krångligt? Det är det inte när man väl kommit på hur det funkar. Inte alls. Men visst hade mönstret kunnat vara lite enklare skrivet... Jag stickar nu enligt stickningen och inte enligt mönstret, med viss hjälp av diagrammet. Det innebär att jag gjort många fler ökningsvarv än vad det står. Och att jag lagt upp fler maskor i armhålan. Och att jag får prova den på fästmannen då och då. Och fint blir det. Jättefint.

lördag 28 januari 2012

Lite värme


Fästmannen kände sig lite frusen och bäddade ner sig i soffan med vovven intill.
Om nån undrar vad det bästa i livet är, så är mycket av det med på den här bilden...

torsdag 26 januari 2012

tålamod

Alla ni som ber om Offe-mönster på svenska - Förlåt. Jag har inte orkat eller hunnit bita i det äpplet på ett tag. Jag behöver översätta en del tekniska grejer som jag hittills bara läst på engelska, och det har känts lite övermäktigt då jag haft huvudet i tusen andra saker ett tag. Det kommer en översättning. Det vill jag verkligen. Men det dröjer nog till april. Minst. Då lättar en del av det jag pysslar med nu i alla fall.

Men jag kan bara uppmuntra er till att FÖRSÖKA på engelska. Det är inte bara att sticka Offe ni vinner på det, utan möjligheten att utmana er i så mycket mer i stickning! Jag lovar att det inte är så svårt som ni tror - Särskilt då det numera finns en KAL (knitalong) där ni kan fråga andra som stickar Offe.

Jag skulle så gärna vilja hojta att "Här har ni mönstret på svenska!", men jag släpper det inte förrän det är färdigt och tydligt beskrivet osv... Så jag får be om ert tålamod.

söndag 22 januari 2012

efit

Ett foto i timmen (EFIT) idag. Fler deltagare hittar du här.
8.57 Vaknar. Hunden får inte ligga i sängen, men när husse gått till jobbet och jag sover passar han på att smyga upp. Det är rätt gosigt att vakna med honom nära, nära dock. Har inte hunnit ställa in skärpan för dagen och tänker att kaffe, glasögon och en blöt hundpuss nog ska få igång mig...
10.00 Vi är ute och skottar en gång. Husdjuren kan inte riktigt bestämma sig för om de älskar eller hatar snön, men de hade i alla fall roligare än jag hade med skyffeln. (Det gick inte att avgränsa till ett foto, så kl 10 är ett helt album!)
11.00 Mår lite hängigt så vi har bäddat ner oss i soffan i alla filtar vi hade tillgängliga.
12.00 Vi har inte rört oss ur fläcken. Men jag har plockat fram stickningen. En Fuse i Semilla. Måste komma igång med lite saker under eftermiddagen sen...
12.50 Egentligen hade jag velat gå ut i allt det vita vackra på långpromenad. Men jag mår helt enkelt inte tillräckligt okej för det. Nu är i alla fall kaminen tänd och diskmaskinen urplockad. Heja mig.
13.55 Skulle så gärna orka laga en massa mat eller vara ute i vädret, men det går inte idag. I stället ser jag till att kaminen sprakar och drar på mig ännu en kofta...
14.00 Triumf! En ENORM ansträngning, men jag var tvungen att hämta veden, och det kändes lättare att flytta pudersnö än att pulsa med vedsäcken, så jag skottade ända till vedboden! Heja mig! Nu ska jag kollapsa i soffan med stickning igen som belöning.
15.00 Lilla damen har kommit in och kråmar sig för att jag ska gosa med henne, i stället för att bara fokusera på stickningen.
16.00 Har druckit te hela dagen. Varierar med en hemmagjord capuccino. Känns lyxigt.
17.00 Föreslog för Rolff att han skulle gå ut en sväng med mig, mest för att slita mig själv ur soffan. Han brukar reagera på ordet "ut" med att skutta upp i ett huj. Han svarade ett "mrrrrrf" och borrade ner nosen i soffan. Jag tar det som ett tecken på att jag också ska stanna här. Snart dags att börja laga mat...
18.00 Dagens tråkigaste bild. Börjar laga mat. Det blir vildsvinsskavsgryta.
18.53 HUSSE ÄR HEMMA! Alla blir glada (och kameran gav Rolff laseröga).
20.00 Eftersom jag stickar i ett tjockare garn får vi prova då och då så att fästmannens Armas kommer att passa. Den är Lite för tajt i halsen fram för min smak, men jag tror det går att åtgärda.
21.00 Bilden blev alldeles grynig. Det är kväll. Vi är på väg i väldigt tidig säng, så den fina tröjan får bli dagens sista bild. Godnatt vänner!

fredag 20 januari 2012

hemlis8-frågor

1. Vilken sorts garn tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om?
Ull. Ull, ull, ull. Gärna i blandningar med andra naturmaterial. Gärna silke. Gärna ull-silke. Silke-merino. Silke-Cashmere... Lyx tack. Ull.

2. Vilka är dina favoritfärger?
Grönt, djuprött, grå nyanser, chokladbrun...
Allt utom blaskiga pasteller. Gärna skiftningar - inte fläckar.

3. Är det någon färg du absolut inte tycker om?
Blaskrosa. Blaskaprikos. Blaskorange. Blask. (Undvik pasteller så är du safe.)

4. Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst? (Trä, metall, plast? Rundstickor, raka, strumpstickor?)
Jag är lite kär i Suzanne's ebenholz-stickor. Jag stickar så gott som allt på rundstickor och håller mig helst mellan 2,5 och 4,5mm. Nya älsklingar är Chiagoos metallspetssticka och min rolls royce från Signature Art Needles...

5. Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Sedan sommaren 2005, men har provat mycket sen dess. Det jag inte redan testat eller har en överblick av vill jag gärna lära mig, så jag är avancerad i en del och nybörjare på annat. Villig att testa allt dock.

6. Dricker du kaffe? Te?
Kaffe. Kaffe. Kaffe och kaffe. Svart. Svartare. Svartast.
Te är en humördryck som jag njuter av när det är läge för te. Då helst svart och kryddigt.
Kaffe funkar alltid.

7. Är du allergisk mot något?
Jordnötter.

8. Vilken slags musik tycker du om?
Melodisk och snäll bakgrundsmusik som man gärna drunknar i när man väl lyssnar noga.
Singer-song-writer-pop och ensamma, vackra mansröster fungerar också.
Allt från Sigùr Ros, medeltidsmusik på säckpipa och Teitur till Morcheeba, Sting och Barenaked Ladies passar i mina spellistor.

9. Favoritgodis?
Saltlakrits och choklad.

10. Håller du på med någon annan "skapande hobby", förutom stickning? (Spinna, scrapbooking, virkning osv.)
Uhm... jag tecknar, skriver och pysslar med lite grafisk design. Är utbildad till arkitekt och leker gärna med att blanda olika tekniker och dataprogram för att ta fram en bild.

11. Vad tycker du är roligast att sticka? Mössor? Sjalar? Tröjor? osv...
Spetssjalar och spännande konstruktioner på tröjor är min sorts stickning.

12. Prenumererar du på någon sticktidning?
Nej.

13. Har du något drömprojekt på önskelistan?
Har länge tänkt på någon av Tikrus koftor/ jackor till mig själv (Greengables eller Sylvi), men har även ett gäng vackra sjalar på listan. Och så bor det en tröja i mitt huvud som jag vill hitta på färdigt en dag.

14. Använder du pulsvärmare/handledsvärmare? I så fall, vad är ditt handledsmått?
17-18 cm.

15. Tycker du om att sticka pulsvärmare?
Hm... har stickat tre par och använder de jag har flitigt. Så jag kanske borde tycka om det mer än jag gjort hittills?

16. Stickar du sockor?
Nej. Det är ett stickhandikapp jag har.

17. Vad har du för fotstorlek? (T.ex. längd, omkrets på tjockaste stället.)
Höger fot är 22cm, vänster 23cm lång (längre stortå). Har ganska högt fotvalv, så ibland är sockor som passar perfekt lite svåra att få på sig.

18. När fyller du år?
27 november

19. Stickar du med pärlor?
Två projekt hittills. Det är inget jag brukar göra.

20. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst? (Deckare? Fakta? Romaner?)
Jag är Harry Potter-nörd (böckerna på engelska) och läser gärna lite lättsammare fantasy (Pratchett t ex). Vill gärna att det jag läser ska skilja sig från min vanliga vardag. Den får jag nog av utanför skönlitteraturen liksom.

torsdag 19 januari 2012

Offe-KAL!

När arbetsveckan är tung, då är det häftigt med sån egoboost som intervjun nedan, ett onlinecafé eller en KAL (!) kan ge en när man kommer hem. Ulrika har startat en Offe-KAL! SKOJ!
Så om du varit osäker på om du klarar mönstret på engelska eller varit sugen på att sticka koftan men inte kommit igång, så samlar sig nu en grupp som kan hjälpa och inspirera varandra kring Offe-mönstret. Tänk så häftigt att se många kreativa varianter på den här koftkonstruktionen sen! Wow...
Tanken är fortfarande att jag ska översätta klart mönstret till svenska, men jag har helt enkelt inte orkat ännu. Men ni klarar den på engelska! Jag lovar!

onsdag 18 januari 2012

tisdag 17 januari 2012

Lista

Jag hittade en lista hos Ulrika. Allt ska besvaras med bara ett ord. Den är nog roligare för mig att skriva i än för er att läsa, men det är ju min blog!

1. Var är din mobiltelefon? Intill
2. Var är din andra hälft? Intill
3. Ditt hår? Oklippt
4. Din mamma? Skriver
5. Din pappa? Tycker
6. Det bästa du vet? Rolff-gos
7. Din dröm i natt? Studentuppror
8. Din dröm / ditt mål? Lugn
9. Rummet du är i? Vardagsrummet
10. Din hobby? Stickning
11. Din skräck? Sjukdom
12. Var vill du vara om sex år? Här
13. Var var du i går kväll? Gråbo
14. Vad är du inte? Färdig
15. En sak du önskar dig? Trygghet
16. Var växte du upp? Härnösand
17. Det senaste du gjorde? Stickade
18. Dina kläder? Prickiga
19. Din TV? Påslagen
20. Ditt husdjur? Rolff
21. Din dator? Mac-älskling
22. Ditt humör? Lättretlig
23. Saknar någon? Ja
24. Din bil? Halvkass
25. Något du inte har på dig? Tofflorna
26. Favoritaffär? Etsy
27. Din sommar? Torpträdgård
28. Älskar någon? Fästmannen
29. Favoritfärg? Grönt
30. När skrattade du senast? Idag
31. När grät du senast? Idag
Åhhhhhhh! Finaste fina Dödergök har stickat en Offe och den är UNDERBAR på henne!

måndag 16 januari 2012

tuff musik

Stor täckjacka, men inga vantar. Smala, frusna fingrar. Smala jeans och stora, slitna vinterkängor. Spretigt hår och dyra, stora hörlurar. En typisk tonårspendlare med den typiska måndagsmorgonblicken i fjärran. Han ser lika trött ut som jag känner mig. Jag huttrar till för att han ser ut att frysa.
Han slår sig ner bredvid mig och pendeltåget skakar igång igen, på väg in mot Göteborg.
Hans lurar spiller musik. Många tuffa lurar gör ju det. Särskilt när man spelar musik väldigt, väldigt högt. Hans lurar spiller Chopin. Det är mer oväntat.

Hela vägen in till Göteborg idag lugnades stressen och mina andetag av svagt pinglande, klassisk pianomusik intill mig. Dagens mest oväntade glada överraskning - hittills.

söndag 15 januari 2012

jag har fått vantar

Jag tittar på dem ibland.

Jag funderar vad jag ska ha på mig i morgon så att vantarna matchar, samtidigt som de är den lysande stjärnan i outfiten. Jag vill att folk ska tänka "Wow, sicken kvinna! Och vilka fantastiska vantar hon har!"

Det är magiska vantar. De är gröna och vita och oväntade.
De låg i postlådan i torsdags. Jag har fortfarande inte riktigt förstått hur de hittade hit. Jag är så tacksam!

Nina stickade dem. Maska för maska har hon stickat dem. Den där maskan har hon stickat. Och den. Och den. Och den där också.
Sen skickade hon dem till mig!

Jag känner inte Nina - egentligen. Men hon är en aktiv medlem i onlinecafét. Och jag fick vantarna för att jag håller cafét rullande. Det måste betyda att vantarna på sätt och vis är till alla de 2473 medlemmar som just nu gör gruppen till vad den är - men det är jag som får matcha dem till en outfit i morgon.
TACK Nina! Det är verkligen magiska vantar!

lördag 7 januari 2012

LÖVET


Det är på gång, men trots att jag tyckte jag tog i är lövet större än jag räknar med hela tiden... Stjärnan skulle inte bli riktigt så här uttänjd. Trots att jag mäter och räknar som en galning för att få jättevanten att perfekt passa sin form hela tiden underskattade jag lövet...

Men det blir bra. Snart klar.

fredag 6 januari 2012

ni missar väl inte...

På tisdag - 10/1 10.00 - öppnar anmälan till Årets Stickfest i Väst!

Jag håller workshop i att sticka flätor och jag är redaktör för festens kompendium, men det finns SÅ mycket annat Fantastiskt som kommer att hända dessa dagar. Till exempel kommer finaste Kamilla för att sticka vantar med er!

Ställ en larmklocka!
Fast får man inte plats att bo på stickfesten kan man så gärna komma dit över dagen och bara hänga med all stickspiration som liksom bara osar över hela ön... eller shoppa garn!

torsdag 5 januari 2012


Det här känns ovant men väldigt häftigt.

mormor


Jag har världens sötaste mormor.
Hon är 92 år.

Hon har världens finaste broderade bonad i köket.
Den har en av morfars systrar gjort.

gårdagens efit

Igår (!) var det ett-foto-i-timmen-dag och jag försökte ta mina bilder, men kom inte åt att blogga. Jag gillar inte att blogga i mobilen utan vill lägga saker rätt, så jag samlade mina bilder och tänkte sammanfatta gårdagen här:
Den började hemma hos moster i Sundsvall. I den här gästsängen vaknade jag vid 9-snåret... Vi kallar det 9.30.
10.30 Långsam morgon i mosters lägenhet, med hela Sundsvall för våra fötter. En grå och isig dag.
12.30 Jag glömde ta bilder! Och det var nog inte så konstigt. Bilden är från senare när jag kom ihåg... Jag var hos Maria och på IRL-besök hos Garnkorgen i Marias källare. Jag hade helt enkelt inte tid att tänka på kamera och efit. Jag var upptagen med att klappa garn! Herregud... Garnkorgen har redan Sveriges bästa webshop-service, men besöket i källaren blev ändå en chock. Vilka garner! Vilken trevlig människa! Vilka garner! Vilken kombination! Lyrisk. De här garnerna från Fleece Artist följde med mig hem, men då tvingade jag mig verkligen att inte go bananas och köpa allt!


13.30 Vi lämnar tillbaka hyrbilen jag och mamma åkt genom Västernorrland i. Jag hasar över parkeringen. Det har varit blixtvisit hos en massa släkt och jag har dåligt samvete för att vi inte hann träffa varken dig, dig, dig eller dig... Men vi tajmade värsta vintervdret nånsin. Is. Is. Is. Och så lite vatten på det. Som frös till is.
15.00 Vi tar en kaffe innan vi ska hoppa på tåget söderut. Det här är nog den roligaste bilden jag någonsin tagit på min mor. Jag skrattade så jag grät av den. Jag har bett henne om lov och jag får blogga den, men jag vill understryka att min mor inte alltid ser ut som en chockad seriefigur. Jag har en mycket söt mamma. Och rolig. Jag tycker bilden är bevis på både och.
16.10 Tåget går. Jag plockar fram Iphone med ljudbok och wordfeud. Mamma löser korsord.
17.00 och 18.00 Samma vy. X2000. Ljudbok eller bok. Wordfeud eller prat med mamma. Högljudda barn och tanter. Afrikansk franska och norrländska blandat i öronen.
19.40 På Centralen. I väntan på buss. Trött. Högtalaren hojtar om tåg till Göteborg och det är nära att jag hoppar på det redan nu, men jag ska sova hos mamma först.
20.20 Buss 53 mot Finnberget. Hem till mamma. Stockholm by night.
21.30 Sovdags. Imorgon åker jag hem till min fästman.

söndag 1 januari 2012

en bra början

Så det kan gå.

Vi röjde och städade igår för att ta emot en liten skara gäster på en mysig nyårsmiddag. Det var fint på torpet.
Både kamin och kakelugn sprakade.
Vi hann till och med sätta oss en stund och invänta den annalkande lilla brisen (ingen storm här inte).
Gästerna kom. Vi åt god mat. Vi pratade om ditt och datt.
De yngre gästerna spelade TVspel och gosade med husdjuren. Livet var och är gott.
Och så blev det tolvslag och Jan Malmsjö räknade fel och de enda som brydde sig om det var Aftonbladet. Och så skålade vi. Och så tittade jag upp på min Tobbe och frågade om vi skulle gifta oss under 2012. Det tyckte han att vi skulle. Så nu är vi förlovade.

Fast det tog en minut för oss att inse att den här gången menade vi det nog som att vi bestämde oss och inte bara som att vi pratade om det... För vi har pratat om det. Och det gjorde liksom att vi gick och väntade på rätt ögonblick och omständigheter och planering och... för själva frieriet! Och det är ju onödigt. Det är ju svaret det är nån mening med - inte frågan egentligen. Så när vi nu mådde bra med lite vänner omkring oss så passade vi på. Men utan ringar, för vi hoppade liksom över det där med att planera frieriet och så. Men vi löser det lite tillfälligt för att fixa bildbevis med en garnstump.

Passar bra eftersom vi sa det stora ordet älska för första gången vår första nyårsnatt 2006/2007.

Nu åker jag till Västernorrland i tre dagar för att träffa lite släkt. Sen kommer jag hem den femte och sen ska vi kanske fundera på lite mer hållbara ringar...