torsdag 24 november 2011

ett citat

"Det samhälle vi vill ha skapar trygga människor som orkar dela med sig av det goda till varandra. Det hårda, egoistiska samhället skapar otrygga människor, som vänder taggarna mot varandra i sin ensamma oro för att bli en av de många, många förlorarna i de få vinnarnas paradis.
I det hårda konkurrenssamhället finns det inte något förtroende människorna emellan. Ty där måste människorna ständigt bekämpa varandra; den som inget har, måste slåss för sina möjligheter att få det bättre.

Och den som har något, måste ängsligt skydda och bevaka det från angrepp. Varje människa blir en medtävlare och ett tänkbart hot. Ur detta föds misstro och misstänksamhet. Ur detta föds slutligen också förtrycket, när de välbeställda tar sig rätten att till skydd för sin egendom och sina privilegier bygga murar mot vanliga människors krav på en mera rättvis fördelning. Det blir ett i längden isande kallt och ödsligt samhälle för alla att leva i."


- Olof Palme, i ett tal till SKTF 11 feb 1986.

Det här sammanfattar på ett bra sätt varför jag tycker ordet Tillsammans är det viktigaste i svenska språket.

4 kommentarer:

 1. Anonym9:46 em

  Det citatet känns än mer aktuellt än någonsin för den unga kvinna som i slutet av 80-talet brann av framtidstro men idag är äldre och känner en sådan stor frustration över att av allt det som under många år byggts upp, snart bara finns ruiner kvar.

  Tack från en kommunalarbetande stickvän i Sverige och
  för en energigivande kurs i lördags samt fina guidade lektioner i "ditt förra liv" på muséet!

  SvaraRadera
 2. Det var verkligen ett högaktuellt citat. Det känns som att hårdheten den nuvarande politiken smittar av sig på alltför många människor. Att det är tillsammans vi är starka tycks ibland glömmas bort när alla är för upptagna med att tänka på sig själva. Jag hoppas bara att det ska vända snart...

  SvaraRadera
 3. Jag har haft den stora glädjen att se och höra honom live en gång. I valrörelsen 1976 talade han på torget i Bollsta. Jag kommer inte ihåg vad han sa men jag fick hans autograf. Den har jag kvar fortfarande. Kan inte låta bli att undra hur världen skulle ha sett ut i dag om han fått leva.

  SvaraRadera
 4. Vi brukar säga att det samhälle som inte kan ta hand om sina svagaste är inte värt namnet.

  Stämmer väl med det Olof Palme sa.

  SvaraRadera