tisdag 18 oktober 2011

Angående handarbete och upphovsrätt:

Titt som tätt dyker frågan upp om vad som gäller när det gäller handarbete och upphovsrätt. Vad får man och vad får man inte göra?
Efter att ha upprepat mig i svar till er lite då och då bestämde jag mig för att lista mina svar om upphovsrätt i ett dokument som jag lade upp i Online Stickcafé. Men alla är ju inte med där, och flera behöver nog fräscha upp kunskaperna om det. Så jag postar det även här så fler kan hitta svar på det man undrar om hur man delar med sig i handarbetsvärlden på schysta och tillåtna sätt:


Presenter
Det är helt okej att ge bort stickat i present. Det faller under personligt bruk.

Sälja stickade saker
Du får bara sälja saker du designat själv eller som du köpt rätten att sälja vidare. Även gratismönster har ofta tillägget "för personligt bruk" och du får då inte sälja det du stickat efter det mönstret. Om möjligt - ta kontakt med designern så kanske ni kan komma överens om något! Om du stickat något till dig själv och lessnat på det får du sälja det på samma sätt som andra "second hand"-varor. Du får dock inte sticka enligt upphovsrättsskyddat mönster Med Syfte Att Sälja det.

Att dela mönster
Du får ge bort ett köpt mönster - men inte kopiera det - dvs ge bort tidskriften är okej men inte kopiera mönstret så att man kan behålla det själv samtidigt som man delar med sig.

Självklart får man "lista ut själv" hur ett mönster är konstruerat och sticka det om man kan stickning så väl, men att då skriva ner hur man gjorde och sälja mönster på det är inte okej då det blir kopierad design...

“Endast för personligt bruk” innebär att du inte får kopiera mönstret och dela med dig, inte heller sticka upp och sälja alster efter mönstret. Du får sticka hur många du vill, ge bort i present eller behålla själv. Du får ge bort mönsterpapperet, men i så fall inte behålla en kopia. Ett köpt mönster är Ett köpt mönster.

Garnbutiken säljer stickade plagg?
Om det är deras egna mönster och/ eller design eller om de är "godkända" återförsäljare av dessa mönster (designers kan sälja rättigheter till en butik/ ett märke...) blir dessa stickade alster som vilken vara som helst. Den som har rättighet till mönstret och dess spridning har också rätt till sprindning av uppstickad vara.

Delar av mönster och kombinationer av mönster
När du "citerar" ett annat mönster i delar och man kan se de olika ”lånade delarna” tydligt i det du stickar, är det ju schysst att hänvisa till ursprungsdesigner och även till var man kan få tag på originalmönster. Inom handarbete är det så mycket eget skapande inblandat så självklart komponerar vi själva med kända "pusselbitar" ibland. Det viktiga är att du inte tjänar pengar på andras uppfinningar.

Återigen: Självklart får man "lista ut själv" hur ett mönster är konstruerat och sticka det om man kan stickning så väl, men att då skriva ner hur man gjorde och sälja mönster på det är inte okej då det blir kopierad design...

Om ditt citat gör att ursprungsdesignern uppmärksammas eller hittas av fler har ju verkligen alla tjänat på det. Men som sagt - sälj inte citaten som om de vore dina egna påhitt.


Hur länge gäller upphovsrätten?
Upphovsrätt till ett verk gäller - med vissa undantag - intill utgången av sjuttionde året efter det år då upphovsmannen avled eller om det finns fler upphovsmän efter den sist avlidne upphovsmannens dödsår.

Översättningar:
Återigen är det stor skillnad på att dela med sig och för privat bruk. Du får köpa ett mönster på engelska och be en vän hjälpa dig förstå det - inga problem. Men detta får inte ske i ett öppet forum på exempelvis internet så att tredje person kan tillgodose sig vad som står i mönstret.

Alla översättningar som publiceras (på nätet, på bloggar, på forum) även i en sluten grupp måste ha tillstånd från upphovsrättsinnehavaren - även gratismönster. Detta då upphovsrättsinnehavaren även står som ansvarig för innehållet i mönstret och eventuella missförstånd eller felöversättningar naturligtvis på ett eller annat sätt kan påverka designen eller designern.

Slöjdforum säger:
-------------------------------
Följande har jag klippt och klistrat från Slöjdforums sida om upphovsrätt i samband med handarbete
(länk: http://www.slojdmagasinet.nu/kopiera.htm )

Upphovsrätt
Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket (1 kap 1§).

Upphovsrätten innebär ensamrätt att förfoga över verket genom att kopiera det, mångfaldiga det, och göra det tillgängligt för allmänheten, i ursprungligt eller ändrat skick, i översättning eller bearbetning (2§).

När ett verk kopieras eller görs tillgängligt för allmänheten ska upphovsmannen anges (3§).

Den som medvetet eller av grov oaktsamhet gör intrång i upphovsrätten kan dömas till böter eller fängelse i högst två år (7 kap 53§).

Mönster
Broderi-, stick- virk-, väv-, knyppelmönster mm får endast kopieras för enskilt bruk, med undantag för mönster från dataprogram som ej får kopieras ens för enskilt bruk. Man får endast kopiera mönstret för att använda kopian själv och spara originalet. Det är inte tillåtet att mångfaldiga ett mönster, man får inte kopiera upp ett antal ex.

Sälja kopierat mönster
Det är inte tillåtet att sälja ett kopierat mönster, det krävs tillstånd från upphovsmannens och denne ska ha ersättning. Den som har upphovsrätten till ett mönster och ger tillstånd för kopiering kan ange det på mönstret t ex med en stämpel och ett avtal om ersättning upprättas mellan upphovsmannen och säljaren. Misstänker man att ett mönster är kopierat utan tillstånd och dessutom säljs, bör man informera upphovsmannen. För upphovsmannen går miste om inkomster.

Färdig produkt från ett mönster
I vissa fall är det inte heller tillåtet att använda den färdiga produkten från mönstret i kommersiellt syfte. Det är alltså viktigt att läsa det finstilta på ett mönster och se vad man får göra med det. Är man osäker är det bäst att kontakta upphovsmannen.

79 kommentarer:

 1. Bra innlegg! Jeg henviser til det i min blogg i dag.
  Ha en fortsatt fin dag!

  SvaraRadera
 2. "med undantag för mönster från dataprogram som ej får kopieras ens för enskilt bruk."

  Nu förstår jag inte. Man måste sitta vid datorn och sticka? Man får inte skriva ut en stickbeskrivning från datorn?


  Sen finns det en annan aspekt som jag tror skulle vara bra att ha koll på: Hur länge gäller upphovsrätten? I förhållande till utgivningsår/ skaparens dödsdag.


  Sen kan man också fundera på hur mycket verkshöjd som finns i produkten. Det finns tydligen någon dam som gör tomtar som blir arg om andra gör tomtar och stämmer dem. På hur många sätt kan man göra tomtar, typ?

  SvaraRadera
 3. Tillägg: Cecilia! Jag har lagt till att upphovsrätt gäller till 70 år efter upphovsmannens/kvinnans död (Tänk på det med vintage stickmönster!)

  Meningen med dataprogram förstår jag inte helt heller faktiskt - men tagen från Slöjdforum kan jag inte svara på vad det betyder. Du får skriva ut mönster från datorn, men inte i en massa kopior till flera användare - Bara till dig själv.

  SvaraRadera
 4. Mycket bra inlägg, aplåder och hejjarop och allt det där. Sakligt och lättläst. Mycket bra Lisa!

  SvaraRadera
 5. Jag kom och tänka på en sak! Personligen stickar jag bara för eget bruk och presenter men hade man inte kunnat köpa ett mönster för varje plagg man stickar (om det är någon annans mönster), typ om någon/några jag känner vill ha en kofta som jag redan stickat till mig själv (oh så tjusigt!), så köper man helt enkelt ett mönster för varje plagg man ska göra. Hur fungerar det enligt lagen? Moraliskt sätt tycker jag det är ok, eftersom den som gjort mönstret får pengar + den som stickar tar inte credit för mönstret. Nu menar jag givetvis inte massproduktion, utan att sticka något för en slant till någon man känner som inte kan sticka det själv. Är det vid sånna tillfällen man ska kontakta upphovsrättsinnehaven och be om lov tex?

  SvaraRadera
 6. Jättebra inlägg! Detta är en fråga som det ofta uppstår förvirring och debatt kring i slöjdkretsar. Bra att ha en så noggrann genomgång att kunna hänvisa till!

  SvaraRadera
 7. Superbra! Detta borde alla läsa.

  SvaraRadera
 8. Före datorns tid använde man hålkort för att skapa vävmönster som sedan lästes av när man vävde. Nu finns det npg modernare varianter och det är nog de som det syftas på. Att man skriver mönster som tolkas av en dator (ex en broderimaskin).

  SvaraRadera
 9. Funderar på en annan sak som man ofta råkar ut för på nätet:

  Någon har ett mönster på engelska som den inte klarar av att sticka efter utan ber om att andra ska översätta det.

  En sådan översättning, antingen utlagd i samma forum som frågan ställts i eller mejlad (så att säga för enskilt bruk), hur ställer sig upphovsrätten till sånt?

  Det är kanske skillnad om beskrivningen ursprungligen finns att läsa gratis på nätet eller om det är ett betalmönster eller från tryckt media.

  SvaraRadera
 10. Bra fråga Cecilia - med tydliga svar. Jag ska skriva till ett stycke om översättningar så fort jag hinner!

  SvaraRadera
 11. Jättebra inlägg ! Jag är bara lite fundersam om vad som gäller ålder på stickbeskrivnignar och mönster. Jag har snöat in på gamla beskrivningar och mönster från 40-talet. Vad gäller då? Om man rakt av kopierar en beskrivning på en tröja som man sen säljer kan jag förstå inte är ok. Men om man väljer detaljer eller bara ett strukturmönster från 40-50-talet? Man kan ju tillverka någon annan grej i ett annat garn exempelvis.

  SvaraRadera
 12. Nu blir jag lite konfys. När jag köpte mönstret till din sjal ville jag betala för två men fick svaret att jag kunde skriva ut filen flera gånger. Känns ju helt tvärtemot vad du skriver.
  /Anna

  SvaraRadera
 13. kråkspark: Så länge mönstret är upphovsskyddat gäller det jag skriver om att "citera" ur mönster. Ett motiv eller en modell som inspireras av och använder på ditt sätt är helt okej, men om man tydligt kan se i originalmönstret vad du "lånat" är det schysst om du inte tjänar pengar på det lånade och att du berättar varifrån det kommer. Vintagemönster hamnar lätt i gråzoner då få har tillgång till dem, men enligt lagen är det ingen skillnad så länge upphovsrättsreglerna gäller.
  Myggan: Hur Ravelry formulerar det beror ibland på annan lagstiftning än svensk, men det du skriver verkar olyckligt. Ska mönstret till två olika personer hoppas jag förstås att köparen köper två ggr...

  SvaraRadera
 14. STORT Tack, Lisa! Det är så bra att du orkar ta tag i en sådan viktig fråga, fler borde kämpa emot intrång i upphovsrätt. Ibland "ryter jag till", men skulle aldrig orka sammanställa det du har gjort här. Guldstjärna!!

  SvaraRadera
 15. Hei! Jeg fant dette innlegget via Annepålandet. Jeg har også skrevet en kommentar til debatten. Håper det er ok at også jeg har henvist til deg. :)

  SvaraRadera
 16. Anonym9:13 fm

  Om jag lägger ut mitt egna mönster struntar jag fullständigt i om det kopieras eller säljs etc. Men jag får väl skriva ut det då då under mönstret. Men bra för de som inte vill bjuda till ;)
  Roligt att det gäller nästintill recept via internet och hemifrån och gamla receptböcker mm. med :)

  http://www.alis.org/index.php?id=235&parent=90

  SvaraRadera
 17. Enligt min jurist gäller inte lagen om upphovsrätt vid virkmönster (eller liknande hantverk) utan då är det lagen om mönsterskydd som man ska rätta sig efter. Läs mer i mitt inlägg här: http://pysselkiisen.blogspot.com/2011/11/vad-galler-egentligen.html

  SvaraRadera
 18. Kära Pysselkisen - Det här inlägget och det din jurist pratar om är olika saker. Det är det skrivna mönstret du har upphovsrätt på - Det går under samma regler som ett litterärt eller konstnärligt verk. Själva formen på det stickade däremot måste du söka patent eller mönsterskydd på om du ska skydda din uppfinningsrikedom på samma sätt som produkt- eller möbeldesigners.

  Inlägget ovan gäller alltså hur du skrivit din beskrivning och hur man inte får följa det någon annan har upphovsrätt på för att tjäna pengar. Man får dock lista ut hur något stickat är gjort och härma det utan mönster utan rättslig påföljd (men kopierar du rakt av tycker jag det är moraliskt fult gjort ändå.)

  SvaraRadera
 19. Det där med dataprogram och förbjuden kopiering tror jag har att göra med formuleringen i upphovsrättslagen om att "sammanställningar i digital form" (har jag för mig det står) inte får kopieras ens för eget bruk. Tror det är tänkt att täcka piratkopiering men i praktiken är det ju väldigt mycket annat som berörs...ska man vara petig så framställer man nog en digital kopia av en digital sammanställning varje gång man laddar ner ett PDF-mönster till sin egen dator.

  Jag googlade lite och hittade den här texten:
  "Den som för privat bruk kopierar ett datorprogram döms till ansvar endast om förlagan för kopieringen används i näringsverksamhet eller offentlig verksamhet. Samma sak gäller framställning av digitala sammanställningar i digital form. Att skriva ut en digital sammanställning bestående t.ex. i en större samling uppgifter är alltså tillåtet om det görs för enskilt bruk men otillåtet om kopieringen sker digitalt oavsett i vilket syfte detta sker. Trots att det är otillåtet att kopiera dessa produkter för enskilt bruk föranleds emellertid inte några repressalier." Länk: http://www.slff.se/Upphovsratt--avtal/Upphovsratt-for-laromedelsforfattare/Sanktioner-vid-upphovsrattsintrang/

  SvaraRadera
 20. Jag funderar på det här med översättningar. Om jag i ett öppet forum ber om hjälp med några rader på en tröja, bryter jag mot upphovsrätten då? Jag menar, ingen annan kan ju egentligen tillgodose sig mönstret. De kan ju inte sticka en hel tröja utifrån ett par rader.

  SvaraRadera
 21. Sara: Ett par rader så där är inga problem. Det är lite som att böja sig över bordet och fråga "Vet du vad det här betyder". Ang översättningar så får du också översätta "för personligt bruk" men inte sprida din översättning utan designers tillstånd. Du får även översätta till en vän, men denna vän får sedan inte lämna översättningen vidare - ens till någon som köpt originalmönstret... Allt detta även det inom rimliga gränser. Om en liten KAL-kompisgrupp översätter ett mönster tillsammans, så vet alla i gruppen hur översättningen gått till och det hamnar under personligt bruk utan problem. Det är spridning som man behöver se upp med. Men även det kan alltså ske med designerns välsignelse...

  SvaraRadera
 22. Anonym4:31 em

  Bra skrivet! Detta är det många som behöver få upplysning om, många vet inte om att de ideligen bryter mot upphovsrätten. Jag har länkat hit från min sida, hoppas att det är ok :)
  Länkat med en bild och text i den högra sidebaren. Om du inte gillar det så säg till!
  hälsningar virkpia

  SvaraRadera
 23. Anonym12:26 em

  Kraven för skydd är att mönstret skall vara nytt och särpräglat. Det skall inte finnas identiska mönster men ej heller mönster som ger samma helhetsintryck hos en kunnig användare av mönstret.
  Designskyddet ger dig ensamrätt till din design och hindrar andra från att utnyttja den. Det innebär bland annat att ingen annan får tillverka, sälja, importera eller hyra ut en produkt vars utseende inte ger ett annat helhetsintryck jämfört med din design.

  Skyddet gäller under max 25 år. Registrering gäller för en eller flera femårsperioder, räknat från den dag då du lämnade in din ansökan. Du kan i samband med att du skickar in din ansökan fylla i för hur många perioder din registrering ska gälla. Du kan även välja att stegvis förnya ditt designskydd i slutet på varje femårsperiod.

  För design som avser en beståndsdel, som används för att reparera en sammansatt produkt så att den återfår sitt ursprungliga utseende (så kallad reservdel), gäller registreringen aldrig för mer än högst tre femårsperioder, alltså sammanlagt i 15 år. Tänk på att vi inte prövar om beståndsdelen i fråga är en reservdel eller inte. Det innebär att vi inte heller gör någon prövning om registreringen maximalt kan vara i 15 eller 25 år.

  https://lagen.nu/1970:485
  2 § Mönsterrätt kan någon få endast om mönstret är nytt och särpräglat.

  Ett mönster anses som nytt om inget identiskt mönster har gjorts allmänt tillgängligt före dagen för registreringsansökan eller, om prioritet åberopas enligt 8-8 d §§, före prioritetsdagen. Mönster skall anses som identiska trots att de skiljer sig åt, om skillnaderna föreligger endast i oväsentliga avseenden.

  Ett mönster anses ha särprägel om en kunnig användares helhetsintryck av mönstret skiljer sig från helhetsintrycket av varje annat mönster som har gjorts allmänt tillgängligt före den dag som anges i andra stycket. Vid bedömningen av om mönstret har särprägel skall hänsyn tas till det variationsutrymme som funnits för formgivaren vid framtagandet av mönstret. Lag (2002:570).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!
   Allt du skriver har du helt rätt i, men gäller just mönster- och designskydd som man måste ansöka om. Motsvarande patent. Det är mycket svårt att få inom just hantverksbeskrivningar/ design för hantverksbeskrivningar och några få designers har ansökt och fått det.
   Det texten ovan behandlar är Upphovsrätten och spridningrätten av ditt verk som du får automatiskt när du gjort en beskrivning. Då är det din beskrivning du har upphovsrätt på - INTE formen på det stickade... Så det är skillnad på äpplen och päron här helt enkelt :D
   Allt gott!

   Radera
 24. Hej! Å ett sånt bra inlägg och tydligt. Har precis upptäckt att två bloggar har lagt ut mina bilder (utan att frågat) och även kopierat hela mina mönster och lagt där. I och för sig har det skrivit källa ordentligt men det hade varit bättre om de länkat till min sida där mönstret fanns och frågat om det var ok att låna bilden.
  Har du något bra tips på hur man ska göra här?
  Hälsningar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin!
   Tack för komplimangen! Om det är på en blog hade jag börjat med att kommentera i bloggen och påpeka, vänligt men bestämt, att det de gjort är fel, men att ni kanske kan komma överens i all vänlighet om hur de kan göra i stället? Så tänker jag i alla fall. Öppen kommunikation så långt det går.
   Kram!

   Radera
 25. Anonym4:55 em

  Hej

  Det skrevs så mycket om det här, men alltid dyket upp en ny fråga:
  Jag har sparade mönster från gamla tidningar (70-80-90 talet). På Tradera säljs jätte många mönster som är från gamla tidningar. Nu undrar jag om du kan svara på detta:
  Det handlar inte om att kopiera, utan det är tidnings mönster - måste man söka upp den som har komponerat mönstret ?
  mvh Katalin

  SvaraRadera
 26. Anonym2:56 fm

  Jag undrar också en sak. Vi är en liten syförening som stickar och virkar saker inom Svenska kyrkans verksamhet. Sedan lottar vi ut sakerna samt säljer dem ibland, och all behållning går till ett skolprojekt utomlands på vår kyrkas vänort. Är det ok att i så fall sticka från ett gratismönster och sedan sälja på detta sätt? Ja vi tjänar en liten slant på sockarna tex, men vi får själva ingen del av dessa pengar. Hälsningar Ritva

  SvaraRadera
 27. Försöker hitta på nätet en fråga som detta inlägg inte svarar på. Inte heller diskussioner jag läst och frågat i på Online Cafe.

  Jag får en förfrågan av någon som köpt mönster och garn men inte själv kan sticka. Personen frågar sen mig om jag kan sticka upp plagget enligt mönstret.
  Mitt svar är då, visst kan jag det men då får du köpa tjänsten av mig det vill säga för min kunskap och tidsåtgång.

  Rent Logiskt för mig så är det i ett sådant fall inte jag som går ut och säljer ett plagg som jag stickat efter ett köpt eller gratis mönster itan det är den som köpt mönster och garn. Som vill köpa mina kunskaper/tjänster och då måste jag få ta betalt för det. Men jag vill också ha ett svar som bekräftar eller motbekräftar densamma.

  Lite som att jag köpt en husritning och köper tjänsten att bygga det åt mig av en valfri snickare som jag vill ska bygha mitt hus. Snickaren tar ju då gibetvis betalt för sitt jobb att bygga huset. Såklart!

  Hoppas på lite kloka svar med faktagrund :)

  SvaraRadera
 28. Försöker hitta på nätet en fråga som detta inlägg inte svarar på. Inte heller diskussioner jag läst och frågat i på Online Cafe.

  Jag får en förfrågan av någon som köpt mönster och garn men inte själv kan sticka. Personen frågar sen mig om jag kan sticka upp plagget enligt mönstret.
  Mitt svar är då, visst kan jag det men då får du köpa tjänsten av mig det vill säga för min kunskap och tidsåtgång.

  Rent Logiskt för mig så är det i ett sådant fall inte jag som går ut och säljer ett plagg som jag stickat efter ett köpt eller gratis mönster itan det är den som köpt mönster och garn. Som vill köpa mina kunskaper/tjänster och då måste jag få ta betalt för det. Men jag vill också ha ett svar som bekräftar eller motbekräftar densamma.

  Lite som att jag köpt en husritning och köper tjänsten att bygga det åt mig av en valfri snickare som jag vill ska bygha mitt hus. Snickaren tar ju då gibetvis betalt för sitt jobb att bygga huset. Såklart!

  Hoppas på lite kloka svar med faktagrund :)

  SvaraRadera
 29. Hej!

  Tack för ett bra inlägg fullt med hjälp.

  Jag har ungefär samma fråga som Carola Eriksson här ovan. Om en kompis vill ha ett par vantar och jag stickar dem mot garnkostnad och en extra slant för arbetet, är det brott mot lagen? Jag stickar nästan uteslutande efter gratismönster från nätet. (ibland mönster från någon bok, då kanske det är "mindre" ok?).

  Och så en fråga till: får man låna ut sina mönster? (Alltså inte låna ut så att personen kan kopiera mönstret, utan så att de kan använda originalmönstret.) Jag menar om jag lånar mormors broderiböcker, eller stickar från ett mönster jag lånat på biblioteket eller lånar ut ett mönster jag köpt till en vän? Det blir ju inte riktigt samma sak som om jag ger bort det, jag får ju tillbaka mönstet igen, och då har ju den som lånat producerat en sak utifrån mönstret.

  Elim

  SvaraRadera
 30. Hej! Jag stickar mycket halsdukar. Vanlig rätstickning fram och tillbaka. Är det tillåtet att sälja eller måste jag ha tillstånd? Eftersom jag inte hittat mönstret på datorn eller så utan stickat som vanligt är det ändå olagligt?

  SvaraRadera
 31. Are you blacklisted? Struggling to get a personal loan? Has your application been DECLINED due to Low Credit Score? Over COMMITTED? Affordability? But you know you can afford this loan. Loans Approved in 4hours, you can email us at opploansLLC@gmail.com

  Names:
  Occupation:
  Loan Amount Needed:
  Loan Duration:
  Your Country:
  Mobile NO:
  Purpose Of Loan:
  Email Address:
  monthly income:
  Sex:
  Age:

  Opportunity Financial, LLC

  SvaraRadera
 32. Office Helpline Number

  office.com/setup

  office.com/setup

  office.com/setup


  office.com/setup
  office.com/setup is a product of office setup. Get Support if you face problem to activate www.office.com/setup activate install Microsoft Office product.


  For Downloading, Installing and activating the Office product, visit http://www.office.com/setup and Get Started with Office. office.com/setup


  SvaraRadera
 33. https://pinoytvtambayanreplay.com/

  SvaraRadera
 34. Thank you so much for this post I felt really great after reading it.
  i enjoy a lot from it and i'm really thankful for each and every information.
  https://pinoytvtambayanreplay.com/

  SvaraRadera
 35. Microsoft office.com/setup
  comprises a bundle of useful applications and services, each created for individual usage. Visit office.com/setup to get the Microsoft office Suite on your device,Step-by-Step guide for Office setup , Download & complete installation from office.com/setup. We are provide independent support if you face problem to activate or install Microsoft office product. visit office.com/setup Step-by-Step guide for Office – Activate, Download & complete installation from office.com/setup We are provide independent support if you face problem to activate or install Microsoft office product.

  SvaraRadera
 36. Microsoft office.com/setup
  comprises a bundle of useful applications and services, each created for individual usage. Visit office.com/setup to get the Microsoft office Suite on your device,Step-by-Step guide for Office setup , Download & complete installation from office.com/setup. We are provide independent support if you face problem to activate or install Microsoft office product. visit office.com/setup Step-by-Step guide for Office – Activate, Download & complete installation from office.com/setup We are provide independent support if you face problem to activate or install Microsoft office product.

  SvaraRadera
 37. We are well established IT and outsourcing firm working in the market since 2013. We are providing training to the people ,
  like- Web Design , Graphics Design , SEO, CPA Marketing & YouTube Marketing.Call us Now whatsapp: +(88) 01537587949
  : IT Training
  good post Mobile XPRESS
  Free bangla sex video:Delivery Companies in UK
  good post Mobile XPRESS

  SvaraRadera
 38. تعتبر شركة الدرع المثالي من افضل شركات الخدمات فى المملكة العربية السعودية وتقدم العديد من الخدمات مثل شركة تعقيم بالرياض بالاضافة الى شركة تعقيم بجدة و شركة تعقيم بالدمام و شركة تعقيم بالقصيم بفضل جودة الخدمات التى تقدمها الشركة دائما تحصل على تقيم اعلى مما جعلها من اكثر الشركات ثقة لعملائها

  SvaraRadera
 39. لذلك الشركة تقدم خدمات اخرى مثل شركة رش مبيدات بالرياض و شركة رش مبيدات بالقصيم و شركة رش مبيدات بالدمام و شركة رش مبيدات بجدة كل هذه الخدمات تحتاج الى فريق عمل على اعلى مستوى لذلك هى تمتلك افضل فريق عمل وتقدوم الشركة ايضا خدمة شركة مكافحة حشرات بالرياض وايضا شركة مكافحة حشرات بالدمام و شركة مكافحة حشرات بالقصيم و شركة مكافحة حشرات بجدة بالاضافة الى خدمة اخرى وهى شركة غسيل سيارات متنقل بالبخار

  SvaraRadera
 40. The needlework is also different work as everyone is not doing the same & if we made some knitting & then give somebody as a gift, it should be awesome gift.

  SvaraRadera
 41. https://cookoru.com/three-easy-meals-for-busy-college-students-who-hate-cooking/

  three-easy-meals-for-busy-college-students-who-hate-cooking

  SvaraRadera
 42. https://www.gillitv.net/v/krishna-tulasi-30th-march-2021-full-episode-31-watch-online/


  Krishna Tulasi 30th March 2021 Full Episode 31 Watch Online gillitv

  SvaraRadera
 43. Very nice blog, it is amazing too read it loud.
  office.com/setup

  SvaraRadera