söndag 4 september 2011

lasagne utan lasagne

Ibland lagar jag lasagne. Utan lasagne. Återigen fanns det en gång i tiden ett recept - med ostsås i - som jag förenklade och ändrade och lekte med. Det kan du också göra, och gott blir det. När vi slutade äta en massa pasta i det här huset saknade jag min köttfärssås, så det första jag gjorde när jag hittade lasagne-idén var att laga min mumsiga köttfärssås. Jag var så stolt över min köttfärssås - den är gudomligt god. Du kan använda din köttfärssås!

Först lagar du köttfärssåsen. Jag steker lök, sen köttfärs, kryddar med timjan och peppar. Sen häller jag i tomatpuré och lite soja samtidigt som jag blandar i nån deciliter rivna morötter. Så småningom har jag i en klick Smetana eller lite grädde och sen kryddar jag efter smak och hittar ibland på tokigheter som att ha i soltorkad tomat eller paprika eller svamp eller... nåt annat. Men du gör som sagt din köttfärssås som du vill.

Sen skär jag en zucchini på längden med en osthyvel. Den första helgröna strimlan slänger jag. Dessa breda zucchiniremsor är dina "lasagne-plattor".

"Ostsåsen" är ett minne blott - Jag gör Klägg. Jag blandar riven, lagrad, stark ost och en burk Smetana. Det ska vara massor av ost. Dubbelt så mkt riven ost som Smetana (Det går bra med Crème Fraiche också, men jag tycker Smetana är godare). Sen täcker jag botten i en gratängform med zucchiniplattor. På det brer jag ut ett lager ostklägg, sen köttfärssås på det. Sen gör jag dessa tre lager en gång till. Längst upp strör jag mer riven ost.

Sen in i ugnen på 200 grader i 30-40 minuter beroende på storlek och tjocklek.

Variationer: Jag gör gärna olika "teman" på den här. Fetaost i ostgeggan om jag haft en massa soltorkade tomater i köttfärssåsen. Kanske mozzarella på toppen i stället för samma ost du hade i klägget? Eller en svamplasagne, med champinjoner i köttfärssåsen och kantareller längst upp på toppen. Till svampen är det ännu godare om osten har rejält med smak. Så som du ser kan du göra som du vill. Gott blir det i alla fall.


8 kommentarer:

 1. Mums!! Nu gäller det bara att försöka "sälja" idén till resten av familjen...

  SvaraRadera
 2. Låter fantastiskt gott! Jag brukar också göra lasagne med courgette/zucchini.

  SvaraRadera
 3. Det låter väldigt gott! Jag brukar ibland strimla zucchini med potatisskalaren till "pasta". Brukar även använda keso eller kesella och riven ost istället för ostsås när jag gör lasagne, eftersom jag inte äter kött blir det lite mer proteinrikt på det viset.

  SvaraRadera
 4. Keso är ett toppentips bland variationerna på det här receptet! Det har jag också provat!

  SvaraRadera
 5. Nu blev jag riktigt hungrig!

  SvaraRadera
 6. Gott! Men släng inte den första helgröna skivan! Varför det? :-)

  SvaraRadera
 7. Anonym7:46 em

  Min står i ugnen just nu. Äter inte kött så det fick bli morötter, linser och soltorkade tomater med klägg ;-) Tack för receptet!!!
  / Kristina

  SvaraRadera
 8. Anonym8:23 fm

  Tack Lisa! Dina recept har varit favoriter hela sommaren; melon-fetasalladen, coleslawen och klägget så jag är övertygad om att det här också är en succé! Har gjort liknande förr, men det här låter ännu bättre.

  SvaraRadera