torsdag 11 augusti 2011

pretentiöst

Världens fulaste ord är prestige.

Jag blir faktiskt riktigt provocerad och irriterad på folk som lägger prestige i stickning. Berättar hur det ska vara. Påpekar när det är fel.

Stickning är ett glatt hantverk med utrymme för så många sätt att vara, uttrycka sig, leka...

Ta vara på traditioner, javisst, men gör vi inte det allra bäst genom att lära oss tillräckligt om dem för att våga leka med dem? Testa dem? Utveckla dem? Göra dem till våra egna? Det tror jag. Då blir de levande. Nutida. För vi vill väl inte bara sticka museiföremål och vara nostalgiska? Hur lär vi oss i så fall vad stickning från 2011 är?

Mycket inom stickning handlar om att våga för mig. Våga göra fel, våga prova något nytt, våga repa upp, våga vara stolt, våga utvecklas. Jag vågar göra "fel" i stickning just för att det inte gör något. Det är ju bara att repa upp och göra om.

Våga göra som du vill, för stickningen är till för dig, dina händer, din fantasi och ditt välmående. Tycker jag.

Den här texten fick också bli Tankenystan hos Stickamera! Hon är alltid på jakt efter små funderingar om stickning och garn, som små kåserier, att lägga på sidan, så har du ett tankenystan - Skicka det till Ulrika!

17 kommentarer:

 1. det finns inget fel i stickning, bara olika varianter! <3

  SvaraRadera
 2. Hurra! Heja heja! "Fel" är kul! "Fel" är bra för utvecklingen! Våga "fela" mera!

  SvaraRadera
 3. Jag tror att det var ett gäng anarkiser jag umgicks med på Sticklägret! Men trevliga och kloka sådana! /Liisa

  SvaraRadera
 4. Anarkister menade jag, men det har ni ju fattat redan! /Liisa

  SvaraRadera
 5. Så självklart rätt det du skriver!

  SvaraRadera
 6. Så sant som det är sagt/skrivet!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Apselut.
  Gäller resten av världen också :-)
  Våga göra "fel" - leva sitt eget liv. Inte på det sätt någon annan bestämmer.

  SvaraRadera
 8. Absolut! Det är först när man gjort "fel" som man vet vad "rätt" är. Hur ska man annars veta att det blev som det skulle?

  SvaraRadera
 9. Så rätt, så rätt. Tack för dom orden!

  SvaraRadera
 10. Vem avgör vad som är fel eller rätt. Finns det en stickpolis som har till uppgift att hålla nån sorts maskordning? Det är ju med olika varianter som sticknngen utvecklas och nya mönster kommer till.

  SvaraRadera
 11. Kloka ord som får mig att fnissa lite och gudarna ska veta att det behövs. :)

  Tack så mycket för ditt lilla paket, jag är såå sugen på att teststicka på en gång men jag ska besinna mig lite.

  SvaraRadera
 12. Du har fel! Stickning är att göra rätt sorts maskor på rätt ställe med rätt baktanke, använda rätt sorts garn till rätt sorts projekt med rätt sorts stickor till just det rätta garnet. Eller var det kanske just det du sa? ;)

  SvaraRadera
 13. Bästa fina Elin! Ja, det var precis det jag sa - men jag sa att du själv får välja mycket mer av vad som är "rätt" för dig än vad pretentiösa typer ibland anser...

  SvaraRadera
 14. Äh, det var ju det jag sa. Fast kanske inte i klarspråk...

  Fast jag säger att jag inte håller med bara så folk kan bli lite upprörda :)

  SvaraRadera