måndag 11 juli 2011

rabarberchutney

Många har mycket rabarber. Många gör mycket paj. Förra sommaren åt vi en hel massa rabarberpaj (och blandade gärna rabarber och jordgubbar i pajen. Mums!) Men i år har vi dragit ner en hel del på mycket och både vetemjöl och socker i en paj verkade bara betyda ont i magen. Så i år har jag gjort rabarberchutney. Den har man sedan till allt grillat (som vi äter en hel del av) och man tar bara en tesked eller så till varje måltid. Flera gäster har tittat skeptiskt på den brunröda sörjan innan de provat. Sen har de smakat, och genast bett mig om receptet. Tja, första gången jag gjorde det följde jag Vår Kokboks recept, men bara minskade på sockret (från 6 dl till 4 dl. Hur man kan rekommendera än sötare än hur min blev förstår jag inte!). Nu har jag mixtrat med mängder igen, så även om alla ingredienser utom en är desamma, så är mängderna annorlunda. Och koktiden. Här är visalisas rabarberchutney:

1 liter hackad rabarber i tärningsstora bitar.
2 stora (eller fyra vintersmå) rödlökar finhackade
2 dl socker (ska prova 1,5 dl nästa gång - och råsocker)
1/2 dl flytande honung
1 dl vatten
2 msk ättika
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk mortelkrossad kryddpeppar (De lite större bitarna blir glada överraskningar i chutneyn!)
1 tsk kanel

Häll alla ingredienser i en gryta och koka upp under lock. Låt puttra i 40-50 minuter. Den ska inte vara varken för reducerad eller för vattnig. Värm rena glasburkar (Det blir en dryg liter chutney) i ugnen medan chutneyn kokar. Inte tokvarmt, men så att burken inte spricker när du häller i den varma chutneyn.
Låt svalna på köksbänken och förvara sedan i kylen. Tre grillmiddagar med vänner senare är den slut och du måste göra en sats till...

7 kommentarer:

 1. Du borde lägga upp en egen sida på kokaihop.se med. Din blogg har ett par fina recept nu =)

  SvaraRadera
 2. Fler sidor att hålla reda på... Gah... Men kanske det, nån gång.

  SvaraRadera
 3. Ska pröva ditt recept men jag tar STEVIA istället för socker

  SvaraRadera
 4. Anonym9:10 fm

  hej! kokade rabarberchutney enligt ditt recept igår. Den är inte provsmakad ännu men doftade jättegott och var lätt och snabb att göra. Fick rabarber av en granne så nu ska de få en burk som "gåbortspresent" när vi ska på grillmiddag till dem på fredag.
  Gillar både dina recept och resten av din blogg.
  hälsningar Britta

  SvaraRadera
 5. Tack Britta vad roligt!
  Lotta - det kan man såklart göra, men jag har lite dåliga erfarenheter av Stevia (högst personliga) så jag vänjer mig vid Inte Sött i stället.

  SvaraRadera
 6. Skulle ha med ditt recept till ICA idag när jag handlade, men glömde det hemma. Som tur var så kom jag ihåg det enda som fattades hemma (visade det sig), dvs ättika :) Så nu ska här ut och skördas rabarber!

  SvaraRadera