söndag 15 maj 2011

Jag tror ju på politik.

Skulle vilja skriva långt och välformulerat om min förtvivlan. Om min tro på demokratin, på politikens möjlighet att påverka våra liv och därmed vår möjlighet att påverka samhället vi lever i... Och utifrån det vill jag skriva om hur möjligheten inte tas, hur omvalet skadat så mycket av ett redan försvagat förtroende. Om hur 43% valdeltagande är en skandal, ett misslyckande och en fara för framtiden. Jag vill gråta.

Det spelar ingen roll att det gått bättre den här gången, i procent räknat, för de jag röstat på. Jag tror inte de fått fler röster än i höstas. Jag tror bara att färre i mitt parti, än i andra partier, lade sig på sofflocket och sket i hela saken. En annan del av resultatet är att SD blev än starkare. I procent räknat. 95% av oss röstar fortfarande inte på Sverigedemokraterna. Det är värt att komma ihåg. Ilskan består i att deras prat om vi och dom går hem. Att du ska ta hand om dig och de dina, men inte "de där andra". Jag tycker ju inte det finns "vi och dom". Det finns bara vi.

"Varje generation måste erövra demokratin" sade någon - men måste vi ner i botten för att vända? På botten står var och en för sig själv och försöker klara sig så gott det går. Det går väldigt mycket bättre för några än för andra, men skit i det liksom...

Samhället består av människor. Av dig och mig och alla andra (Inte bara vissa). Det är oss det gäller.

Det är en anledning till att jag hatar och inte står ut med begreppet utanförskap som slängs hit och dit. Utanför vaddå?! Hur i helvete kan man som levande människa anses stå utanför sitt samhälle? Man är en av pusselbitarna som bygger det, oavsett om man har jobb, är sjuk, är förtvivlad eller har fallskärmsavtal! Ja, nu blev jag arg igen.

Vi måste bygga på människors värde och värdighet - inte anställningsbarhet.

Viktiga ord har fått alltför partipolitisk betydelse. Viktiga begrepp används inte av rädsla för att låta bakåtsträvande eller förlegad. Men när man smakar på dem och funderar på vad de betyder är de i mina ögon nödvändiga som nästa demokrati-generations modeord:
solidaritet.
gemenskap.
folkrörelse.
tillsammans.

Den här sköt dig själv och skit i andra-eran måste vara slut snart. Måste.

8 kommentarer:

 1. Bra skrivet Lisa!
  Har svårt att förstå soffliggarna. Varför inte ta tillvara sin rättighet, även om rösträknandet blev fel i höstas? Jag tycker man har skyldighet att rösta, det är det minsta man kan göra för att visa hur man tycker saker o ting ska styras.
  JAg brukar aldrig uttala mig om politik, men nu kände jag att även jag behövde lätta på trycket, även om jag inte är så duktig på att uttrycka mig som du är.
  Ha än bra dag söta du!

  SvaraRadera
 2. Så välformulerat! Ilska kan vara en bra drivkraft... Kanske är du redan engagerad politiskt, annars kan jag rekommendera det. Riktigt roligt, viktigt, om än ibland lite tidskrävande :-)

  SvaraRadera
 3. Jag har läst om omvalet och förfäras över reslutatet i procent av deltagande!! Fruktansvärt!

  Jag förfäras också över SD:s frammarsch... jag förstår inte i min vildaste fantasi hur man kan sympatisera med dem. Jag själv lever med en av de människor som kallas för "dom" och har alltså också ett barn som är halvt "dom". Det är ju mina nära och kära... ska jag inte bry mig om dem med deras logik?! Jag känner oro inför framtiden och min dotter, det syns inte på henne men arvet finns där och är den del av henne... Framtiden kan kännas skrämmande, men den känns kall och läskig också...

  SvaraRadera
 4. Du är så duktig på att formulera dig, att få fram dina tankar som jag delar!
  Var rätt skrämd när jag röstade igår, att jag i stort sett var ensam där och att få människor var avbockade i röstlängden.

  Det är en rättighet många i världen dör för att få göra. Och jag är stolt över att ha en möjlighet att kunna rösta!!!!!!!!

  SvaraRadera
 5. Jag är arg med dig, Lisa. Helt jävla heligt förbannat arg!

  Hur kan man tycka att strunta i att rösta är ett bra sätt att protestera emot omvalet? För bland de jag känner var det anledningen. Tragiskt. Som om omvalet kostar mindre för att de inte använt sin rösträtt.

  SvaraRadera