söndag 24 april 2011

trädgårdshjälp

Hej alla ljuvliga läsare av min blog!
Idag tänker jag be om råd lite, för jag är novis på det här med trädgård och även om jag lär mig i rasande fart får jag ibland så motstridiga råd att jag står lite handfallen inför vissa problem. Här är ett sådant:

Vi har ett skojigt växthus som är byggt av husets gamla innanfönster. I växthuset växer en enorm vinranka, men den växer in i växthuset genom väggen och rötterna står utanför. Vinrankan växer in i växthuset i fyra tjockare stammar och klättrar sedan i hela växthusets tak. I fjol gav den otroliga 8 liter vindruvor... (bilden är från i fjol)

Men vintern har varit hård. Även om jag täckte rötterna med ett par stora grankvistar för att skydda dem lite har vintern kanske varit lite för lång. Det är inte ens hälften så mycket knoppar på rankans grenar i år som det var förra året. Förra året var jag på ett trädgårdsforum och fick rådet att klippa av de grenar som inte hade några knoppar alls, och var jag skulle klippa vid knän och så vidare, men i år tvekar jag. Samma råd skulle minska växten med hälften ungefär - långt mer än vad som behövde klippas bort i fjol... Och jag är lite sentimental inför det. Hur tycker ni jag ska sköta om min vinranka+ Bladknopparna har precis börjat visa sig...
Tacksam för goda råd!

1 kommentar:

  1. Klipp! Det mår den bara bra av och ni kommer att få ännu mer vindruvor. Jag lovar.

    SvaraRadera