fredag 15 april 2011

tidspessimism

Det här är historien om "Varför Lisa alltid står och väntar i stället för att komma sent" eller
"Hur 5 minuter egentligen är 9"...

Klockan är 8.07.
Tåget går 8.16. Lisa börjar få lätt panik för tåget går ju om fem minuter!
Men, säger du kanske, det är ju nio minuter mellan 8.07 och 8.16? Ja, det skulle man kunna tro, men Lisas tidsuppfattning fungerar inte riktigt så.

Tiden man själv befinner sig i avrundas alltid framåt, så att man räknar med lite mindre tid än vad man egentligen har för då får man avrundningsminuterna till godo när man kommer fram. Avgångstider och mötestider avrundas alltid bakåt, så att man räknar med lite mindre tid än vad man egentligen har för då får man avrundningsminuterna till godo när man kommer fram.
Är ni med?

Alltså:
Klockan är 8.07. Det avrundas så klart till "tio över åtta".
Tåget går 8.16. Det avrundas så klart till "kvart över åtta".
Vips så har nio minuter blivit fem och detta exempel förklarar varför Lisa så ofta rusar upp på perrongen med andan i halsen klockan 08.13. För då är ju klockan kvart över åtta - och när gick tåget? Just det. Kvart över åtta. Alltså är tre minuter innan avgång nästan för sent...

Nästa gång vi bestämt träff så står jag antagligen och väntar på dig när du kommer fram. Var inte orolig, det betyder inte att du är försenad. Men det kan betyda att jag kom dit med andan i halsen och klump i magen, "bara" fem minuter innan utsatt tid - alltså precis i tid och nästan för sent.

12 kommentarer:

 1. Haha! Nu har jag skrattat högt på jobbet igen och folk tittar konstigt på mig!
  Om vi hade möte skulle vi troligen krocka. Så där 5-9 minuter innan avtalad tid.
  Räknar inte alla tid på det här sättet?
  *fniss*
  Men det är rätt skönt att kunna se lugn och samlad ut när andra kommer med andan i halsen flera minuter senare. Det lämnar en illusion av att vi aldrig stressar.....

  SvaraRadera
 2. UNDERBART!!! Äntligen någon mer med samma tidsuppfattning som jag har.
  Fast svärmor är ännu "värre" om vi bjuder hit henne på lunch klockan 13(hon bor i samma radhuslänga, typ högst 1 minut bort) Då får man räkna med att det ringer på dörren mellan 15-10 i... Där kan man snacka om att vara ute i god tid....
  Jag har nog aldrig kommit försent i hela mitt liv, utan brukar försöka vara ute i god tid. Till läkarbesök åtminstonde 15-20 min innan(det kan ju vara kö i kassan)...
  Ha en underbar helg!
  Kramiz

  SvaraRadera
 3. Hrkl, hör också till denna skara...

  SvaraRadera
 4. Anonym1:10 em

  Jag sällar mig till denna skara oxå! :) Skönt att höra att det finns fler! :) /Sofia

  SvaraRadera
 5. Jag känner också igen mig och tycker det handlar om respekt att komma i tid! :)

  SvaraRadera
 6. Precis som jag!!! Alltid sen i mina ögon, alltid tidig i alla andras!!!

  SvaraRadera
 7. Lika bra att jag är ärlig och säger att jag nog tänker tvärtom...
  Fast inte i brist på respekt för någon (även om jag inser att det kan uppfattas så). Snarare i panik över att behöva stå och vänta alldeles ensam och utsatt.

  SvaraRadera
 8. Precis sådär är jag också!

  SvaraRadera
 9. Jag önskar att jag kunde tänka lite mer som du. Istället har jag något tidsuppfattningsproblem som gör att allt jag behöver/tänker/vill göra innan jag ska ge mig iväg alltid tar lite längre tid än jag trott - oavsett hur mycket tid jag hade innan - och så slutar det i stort sett alltid med stress och inrusande i sista minuten. Och om jag kommer iväg i god tid tar vägen dit märkligt nog längre tid. Man kanske kan välja att se det som att jag är anpassningsbar, även om det kan kännas jobbigt att en väg som ena dagen tar en halvtimme att cykla för att man har en halvtimme på sig tar trekvart att cykla när man någon dag senare tänkt vara där i god tid för att hinna ta det lite lugnt (och kanske äta en glass?) innan... Tack för trevlig läsning!

  SvaraRadera
 10. Tur du inte skadade dig! <3

  SvaraRadera
 11. Tur du inte skadade dig! <3

  SvaraRadera
 12. Jag försöker tänka så, men misslyckas ofta. Jag klarar det bäst om det är en ny sak jag ska göra/ ny person som jag stämt möte med.
  Eller om något tidtabellfordon är inblandat. Då brukar jag få vänta.

  SvaraRadera