lördag 2 april 2011

grått och färgglatt

En grå dag. Igår kröp dimman som famnande armar av rök mellan träden, men idag var det jämngrått. Ett tunt grått täcke av löst kardad fukt som bäddade in torpet och skogen. Jag vaknade tidigt och väntade vid brevlådan på skjuts till loppis-lördag. Blå bil hämtade vid orange brevlåda och min lila jacka lyste i den grå morgonen. Kalhygget var extra vackert när jag såg hur mycket gult och ockra som lyste genom dimman i morgonljuset. Den lilla sjön är fortfarande frusen och ser ut som en pöl med spilld mjölk i landskapet.

Loppis. En lång, ringlande kö med förväntansfullt folk innan öppningsdags. En lång ringlande kö som plockar kundkorgar och sipprar ut bland kaffekoppar, 80-talsmode, virkade dukar och slitna vinterdäck till en gammal Fiat. I jakt på Fynd. Vi gjorde inte många fynd idag, men mina två är jag glad för. Ett fat som är finare än finast för en hundring och en bok om knyppling för 5 kronor. En dam försökte locka fatet ur mina händer. "Är det plast eller?" frågade hon snäsigt om fatet i min famn. "Nej, verkligen inte. Ugnsfast och fint från Rörstrand" svarade jag glatt. "Men nån Lindberg är det inte!" sa tanten triumferande. "Nej, det är det inte, men det är precis vad jag vill ha!" svarade jag glatt. Då kunde hon inte hålla minen längre utan skrumpnade ihop och dröp iväg. Surt muttrande. Fatet är mitt och tanten var bitter.
Finaste sällskapet J ordnade en lista på saker man inte vill köpa begagnat på loppis i sin Facebook-status. Med lite hjälp från vännerna ser listan just nu ut så här:
1: Läppglans
2: Trosa med fläck
3: Skor för en låghalt
4: Kamouflagemönstrade platåsandaler med sjöstensimitation på sulan
5 : Begagnade fotbad
6: Napp....
7: Beg. amnings-BH. Även den med fläck...

Sedan åkte vi hem. Katter mötte mig med jamanden och ville in för att torka sina blöta tassar. Skorna sa tjip tjipp på gräsmattan. Jag bytte till kängor och gav mig ut igen. Hunden fick rusa ett par varv i skogen. Hans bruna färg matchar den nyvakna skogen precist. Som en liten barkbit som flyger runt med vinden ser han ut där han rusar av sig mellan tallstammarna.

Senare på eftermiddagen åkte jag iväg igen. Denna gång till stickcafé i mysig bokhandel. Pendeltåget och jag kom till perrongen samtidigt. Tillsammans med en massa grå- och svart-klädda människor rullade jag mot Göteborg. Jag kände mig lite som den där stunden vid brevlådan i morse. Min lila jacka lyste verkligen mot allt det grå, svarta, beiga... En man med en elefantmönstrad väska fick mig att le. Trots att elefanterna var vita mot svart botten kändes det färgglatt i sammanhanget. Mitt emot mig satt en liten skrynklig dam och tjuvläste över axeln på en medpassagerare. Han läste en Aftonbladet och skrynkliga damen skakade på huvudet åt världens hemskheter. Förbi mina fötter går ett par gröna kängor med röda skosnören, och trots att jag inte hann titta upp för att se hans ansikte ler jag åt att jag fått en färgglad vän på tåget.

Stickcafét var mysigt. Jag stickade grå och röda ränder. Latten var god. Efter en lång stunds garn-lycka i trevligt sällskap åkte jag hem. Jag var färggladast på tåget den här gången också.

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Kul att du vill vara med i min tävling! Det skulle vara roligt om du vann, men annars finns sjalen att köpa hos mig.
  kram AnnaJohanna

  SvaraRadera
 2. Åh vad fin du är! Färgglatt är underbart, stickcafé också! :)

  SvaraRadera
 3. En gång så hittade jag och en kompis en halvfull deodorant på loppis, den kostade 10 kronor, rena rånet om jag får säga det själv.

  SvaraRadera
 4. Finaste fatet och härligaste färgerna - mer färg åt folket och mer härliga loppisfynd!

  SvaraRadera