lördag 19 mars 2011

sockerfri pannacotta

Jag har inte varit riktigt så strikt som jag borde för att gå ner i vikt som jag gjorde i början, men min kropp mår väldigt mycket bättre av LCHF-dieten. Då vi firar extra goda middagar med sockerfri pannacotta till efterrätt och jag tjoat lite lyckligt om hur gott det är då och då, har ett par vänner bett om receptet... Nu blir det så där svårt igen - Jag är dålig på recept. Jag börjar med ett recept och sen leker jag med det. Fyra middagar senare är receptet ett minne blott och det jag lagat är "nästan" det där som stod i kokboken. Så också med pannacottan. Jag har mixtrat med mängder, med koktid, lite på en höft, med smaker, med kombinationer och med serveringsvarianter. Dessutom är Sambo känslig för laktos, och laktosfri vispgrädde kommer i förpackningar om 3,3 dl... Så lite mixtrande med mängder utifrån det kändes självskrivet. Det här har lett till ett eget grundrecept som man sedan kan leka sig vidare från. Här har jag försökt att skriva ned en variant av receptet på en fet, sockerfri och helt gudomlig efterrätt så gott det går:

LIME- och CHOKLAD med HAVSSALT-pannacotta (Laktos- och sockerfri)
Fyra portioner att serveras i motsvarande whisky-glas-storlek

6,6 dl laktosfri vispgrädde (två paket)
Ca en matsked limejuice (Rejäl skvätt ur limejuice på flaska eller saften från EN lime)
Tre gelatin-blad
Fyra rutor från en Lindts Mörk Choklad Med Havssalt
En rejäl klick osaltat smör (Jag brukar använda en smörkniv i plast till chokladsmältandet - Då tar jag lika mycket smör som jag brukade ta till en limpmacka när jag åt bröd... Uppskattningsvis 1 msk eller... 12 gram? En klick.)

Vi börjar med gräddkoket för när det är klart behöver de fyra glasen med pannacotta stelna i ca 4h i kylen.
Lägg gelatinbladen i blöt i KALLT vatten.
Häll all grädden och lime i en gryta och låt koka upp under omrörning. Det här är rena rama kemi-experimentet för limen får grädden att tjockna medan den är kall, men det blir lösare och lösare ju varmare det blir. När grädden kokar och börjar höja sig i grytan - Skynda dig att dra den av plattan och rör sedan ner gelatinbladen ett i taget i den jättevarma grädden. (Krama gärna ur vattnet ur gelatinlövet, för stora vattendroppar märks i grädden). Rör lite till för att fördela gelatinet i grädden. Häll upp den varma lime-grädden i serveringsglasen och ställ in i kylen med ett lock på. Låt dem stå där i fyra timmar. Minst.

Chokladbadet:
Smält choklad och smör under omrörning över ett vattenbad. Se upp så det inte blir FÖR varmt - då blir chokladen grynig. När chokladsmeten är jämn och blank - skopa upp med sked på varje pannacotta-portion och servera genast!

Några av mina varianter på detta har varit vanilj och passionsfrukt, choklad och hallon, blåbär och choklad, lime och mango och äpple och kanel... Hittills har ALLT varit gott. Barnmatsburkar med osockrad fruktpuré ger massa spännande varianter.

Varsågoda!

4 kommentarer:

 1. Mmmmmmmmmmmmm..... Ska göras!!! Jag äter också LCHF/GI. Äter väl lite mer grönsaker än det är i LCHF, men går stadigt neråt, och det är skönt och man mår såååå bra! Fantastiskt är det! Lycka till med fortsättningen!

  SvaraRadera
 2. Yum! Tack för receptet ^^

  SvaraRadera
 3. Det låter jättegott! Brukar med jämna mellanrum göra pannacotta bara för att det är såå gott.

  SvaraRadera
 4. Åh, shit också, jag tror jag just dreglade ner i tangentbordet...

  Och så måste jag hålla med damen på museet i Borås, jag gillar också din blogg och dina stickningar!

  Ha en bra vecka!
  /Blenda

  SvaraRadera