söndag 21 november 2010

camera infracta


Det var en gång en kamera. En dröm om en digital systemkamera som jag skulle lära mig steg för steg och ta fantastiska bilder med. Jag köpte en Nikon D3000. Alla recensioner var positiva. Killen i butiken visade mig lite enkla knep. Allt verkade toppen. Kameran följde med mig hem.

"Motivet är för mörkt" sa kameran. Till allt. Även till strålande dagsljus. Autofokus visste inte kameran vad det var och när jag bad den tänka om (ändrade inställningar enligt konstens alla regler) sa kameran "Motivet är för mörkt". Igen. Och igen. Det spelade ingen roll vad jag gjorde, och allt blev suddigt.

Till slut slog jag av alla inställningar och gjorde allt själv. Utan autofokus. Det innebar förvisso att jag fick klicka minst fem gånger per motiv för att förhoppningsvis få en skarp bild. En del av dessa bilder blev fantastiska, och drömmen om att en gång ha en fungerande kamera hölls vid liv i dessa glimtar av skärpa och hopp...

Så, alldeles för långt senare, men långt innan garantin gått ut också, tog jag mod till mig och gick tillbaka till butiken. "Den här fungerar inte" sa jag. "Får jag se?" sa killen i butiken och testklickade än hit, än dit. "Den här fungerar inte" sa han. Nä precis...
Så tog de kameran ifrån mig och sa att det skulle ta tre till fyra veckor. Det tog drygt fyra. Jag fick tillbaka kameran. Nu skulle drömmen bli sann.

I butiken visade en annan kille att autofokusen vred på saker av sig själv. Min kamera såg ut att ha vaknat. Men det störde mig när han sa att allt de hade gjort var att "ändra lite inställningar"... Och mycket riktigt. Nu fungerar autofokus - ibland - godtyckligt, och inte alltid så att det nödvändigtvis blir skarpt. Och "Motivet är för mörkt" sa kameran. Till allt. har vi hört den förut? Dessutom är nu alla bilder jag tar gryniga på nära håll.

Jag hatar min Nikon D3000, för den har hittills aldrig gjort som det sagts i alla manualer, instruktioner och introduktioner att den ska göra.

I morgon ska jag tillbaka till affären och kräva bättring. Önska mig lycka till för jag har massor att visa er! Stickningar, husdjur, torp och muggar... Men just nu - bara grynigt och mörkt.

10 kommentarer:

 1. Hoppas att du får byta till en annan bra men mer lätthanterlig kamera. Min kamera som jag köpte för ca ett år sedan heter SONY Cyber-shot, den fungerar alldeles utmärkt, ( den är rosa och jättefin) bara att klicka,det går att ställa in den oxå om man vill men jag är nöjd och den tar jättefina bilder. Lycka till. Kram sytanten

  SvaraRadera
 2. Tråkigt
  Grynigt blir det om man har högt ISO-tal inställt, det borde iof motverka "för mörkt".
  Önskar dig lycka till imorgon.

  SvaraRadera
 3. Jäkla skit jue.
  Gå tillbaka och prata med Allvarliga Rösten.
  Så där ska det INTE vara.

  Det bästa vore om du fick pengarna tillbaka och kunde köpa ett annat märke, för säkerhets skull.

  *kram*

  SvaraRadera
 4. Hoppas de lagar den på riktigt den här gången för jag vill se bilder på allt du gör!

  SvaraRadera
 5. Give 'em hell, klart att du ska ha en kamera som fungerar. Dom kostar ju inte gratis de små liven. Håller tummarna för dig!

  SvaraRadera
 6. Hoppas att du får byta den till en annan, håller tummarna.

  SvaraRadera
 7. Känner din frustration vibrera ända hit till Skåne.... Ge dem bara! Du har betalt dyra pengar och bara fått skrutt - det duger inte! Förstår hur du känner, har själv frustrationskramp över segdatorer.. Måste köpa ny, så här i juletider..

  SvaraRadera
 8. Lycka till med kameran. Håller alla tummar och tår för dig.
  Kram kram

  SvaraRadera
 9. Lycka till! En bra fotograf ska ha en bra och väl fungerande kamera. Kräv att få prata med chefen om du inte får byta kamera. Var snäll i början och bli riktigt otrevlig om du inte får som du vill. Hota med Sverker!

  SvaraRadera
 10. Hej Gumman -vi sitter i samma båt-jag har exakt samma kameran-mitt Jul klapp till mig själv-blehhhh -med försäkring...den tar inte alls bra bilder -jag har haft grymma bilder med alldeles simpel kamera.....jag tror personligen att det är försäljnings tricks....Canon jag röstar för -när jag ser andra brevid ta bilder-byt och inte fundera en gång till på den!
  Min ligger i skåpet redan ett år!

  SvaraRadera