lördag 16 oktober 2010

inte så fredagsmys

(Varning för ännu ett ganska äckligt inlägg om hur det kan vara att vara hundägare...)

Rolff var ensam hemma ett tag igår. Det brukar gå bra och jag kom hem till en hund som var glad att se mig, viftade på svansen och var så där skuttig som Rolff ska vara. Men på golvet i vardagsrummet var det lite stökigt. Rolff verkade ha hittat nån påse eller någon förpackning som han haft sönder. Vad var detta?

För första gången hade Rolff bestämt sig för att själv leta efter ett mellanmål i köket, och det kunde inte ha varit en sämre idé än vad det var just igår. På köksbänken låg nämligen en hel, oöppnad kaka med mörk blockchoklad som jag skulle baka en kaka med... Den. Åt. Han.

Choklad är giftigt för hundar. Ju mörkare desto värre.

Efter en telefonkonsultation med veterinären i Alingsås konstaterades att beroende på när han fått i sig den kunde det vara bråttom. När Rolff dessutom skakade och gnydde fanns det liksom inget att tveka om, så jag åkte till Blå Stjärnans akutmottagning i Göteborg. När vi kom fram var Rolff kokhet. Han skakade, smackade och trampade på stället som om han ville krypa ur sitt eget skinn. Han fick kräkmedel och så stängde de dörren till vårt undersökningsrum. Där satt jag och en skakande Rolff som snart började kräkas. Och kräkas. Och kräkas. Och... Efter en kvart verkade det vara klart och en mycket svag liten Rolff och jag satt kvar tjugo minuter till.

Sen höll jag också på att kräkas.

När det äntligen kom nån och öppnade dörren rusade jag ut i korridoren och satte mig, sniffandes på min pappersservett med tvål. Då hade jag och Rolff suttit instängda i ett litet rum med hundspyor överallt i en dryg halvtimme. Vi blev båda piggare av att sitta i korridoren.
Ytterligare tjugo minuter senare hade Rolffs feber gått ner till nästan normal temperatur och han var nyfiken igen på alla spännande lukter och ljud. Svansen viftade och ögonen sökte kontakt igen.

Vi fick åka hem.

Idag verkar han frisk. Han tiggde till och med frukost. Men jag har haft mysigare fredagskvällar...

16 kommentarer:

 1. Vad skönt att allt gick bra med hunden! Tänk att choklad som är så gott kan vara så farligt för de små liven. Hoppas du får en trevligare lördagskväll :)

  SvaraRadera
 2. Vad skönt att det gick bra även om fredagsmys fick en annan innebörd.
  Susanne

  SvaraRadera
 3. Usch!!!!! Men skönt att det gick bra i alla fall!!!

  SvaraRadera
 4. Ha ha ha! Den där hunden är ju obetalbar. Som en olydig busunge. Fast jag förstår att du inte hade det så roligt när du satt där... Undra om han gör om den med chokladen...

  SvaraRadera
 5. Hej

  Ursch då, det lät inte kul alls men skönt att det gick bra!
  Ja den där mörka (hög %) chokladen är inte så bra för hundar, ska väl säga att jag själv är inte så förtjust i den heller max 65-70 % får det vara sen är den bläääää. Har testat 80% på en choklad provning och ursch säger jag bara. de kan nog klara en liiiten bit men inte en hel choklad kaka.
  Min Sunny snöt en bit häromdan men det var en vanlig Marabou choklad (en av de nya sorterna de gjort reklam för)och den tuggade, nej svalde hon med fart och glad min :-). Ingen ara på färde där, mjölkchoklad och denna klarar de utan problem. Min hane Luppe älskar Center, får bara en bit nån enstaka gång om året.

  Hmmm hade de inte en korg/sopsäck/papperskorg som han kunde spy i?? Brukar finnas det så det inte blir överallt. Men som sagt det brukar lukta och är det dessutom choklad som komme rupp...... Jag hade nog kännt på samma sätt tror jag.

  krama vovven och säg till honom att ge fa......n i mattes choklad :-)

  mari + Luppe(13½) och Sunny(8)

  SvaraRadera
 6. Åh, stackars dig och stackars Rolff! Tur att det gick bra till slut i alla fall.

  SvaraRadera
 7. Stackare......men skönt att det gick bra. Hoppas att lördag-söndag blir bra.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Tur att allt gick bra.
  Önskar dig lite lördagsmys istället!

  SvaraRadera
 9. Stackars Rolff, skönt att allt verkar som vanligt igen :)

  SvaraRadera
 10. Stackars Rolf (och Lisan förstås) men vilken tur att det gick bra ändå, trots allt!

  SvaraRadera
 11. Å hjälp vad hemskt! Tur att det gick bra. Att ha hund är många gånger lika ångestladdat som att ha småbarn...

  SvaraRadera
 12. Skönt skönt att det gick så bra!!
  Finaste lille Rolffen!

  Kraaam!

  SvaraRadera
 13. Så himla skönt att det gick bra!
  Stackars stackars Rolff!!
  Och er, förstås!

  Skönt att det slutade lyckligt!

  SvaraRadera
 14. Fy så hemskt, stackars både dig och Rolf! Skönt att det gick bra iallafall!
  Kram kram

  SvaraRadera
 15. Vad skönt att det gick bra till slut, men så otäckt när det händer!

  Det hände faktiskt mig också för ett tag sen, min nya hund är en f.d. strykarhund från Irland och mycket skicklig på att gräva fram ätbara saker. Vi hittade också en tom mörk-chokladförpackning men efter googlande och ringande konstaterade vi att hon borde ha uppvisat symtom redan, vi räknade ut att det måste ha gått ca 8 timmar och symtomen kommer efter 3-4. Så vi åkte aldrig till veterinären. Och det är bara att konstatera att hon är en sann överlevare, det här är ett par månader sen!

  Min "gamla" hund är inte alls lika förslagen, så vi var inte beredda på tjuverier från "oåtkomliga" platser. Det är bara att konstatera att det är väldigt få platser som är oåtkomliga ...

  SvaraRadera
 16. Vår hund har också mumsat i sig choklad... Dock typ mjölkchoklad, men även den är väl inte direkt bra att hon äter. Men det enda vi har märkt med henne är att hon varit väldigt nödig, om man säger så... Knappt har hon hunnit utanför dörren innan hon sätter sig... I julas var jag ut med henne fyratiden på natten efter att jag hört prassel från dotterns rum och hittade våran hund mumsande på geisha...

  SvaraRadera