lördag 28 augusti 2010

människosyn

Jag har försökt formulera något blogg-anpassat men politiskt de senaste dagarna, men jag tycker det är svårt. Det jag vill säga är i korthet något om värdegrund och människosyn. Om att jag blir så less på hur valrörelsen verkar handla mer om individens plånbok, än om det samhälle vi har chans att skapa om vi hjälps åt. Jag är inte så intresserad min egen plånbok i sammanhanget. Jag har det nämligen ganska bra. Jag skulle önska att fokus i stället kan ligga på att bygga ett samhälle där alla har samma möjligheter till välfärdens service. Utbildning, vård och omsorg först och främst. Det ska absolut löna sig att arbeta, men man ska också få chansen att komma tillbaka när tillvaron går sönder. Eller när en närstående går sönder. Eller när något annat går sönder.

En väldigt bra Linus skrev så här på Facebook igår:

"(...) Dessutom vill jag bara påpeka att Kollektiv Bestraffning är förbjudet enligt Svensk lag, men trots det så ägnar man sig på regeringsnivå åt det för att komma åt en grupp som utgör max 2 av 10 medborgare (jag har för mig att den undersökning som har gett högst andel fuskare inom sjukförsäkringen landade på ca 20%). 80% av alla sjuka bestraffas alltså för vad 2 av 10 gör. Något som vi, de dum-snälla svenskarna, bara går med på. Möjligen knyter en och annan handen i fickan och muttrar en aning, men det är också allt.

Principen är, i sig, densamma som att döma hela Gnosjö till 8 års fängelse eftersom 4 av invånarna har begått urkundsförfalskning. Alternativt så borde hela Riksdagen dömas till dryga böter eftersom flera av dem, medvetet, har struntat i att betala TV-Licens."


3 kommentarer:

 1. Håller fullständigt med både dig och en Linus. Om man inte vill använda sin stickblogg som arena (vilket ju inte jag heller vill) så finns det ju andra arenor och barrikader att beträda :-)
  Tilsammans är vi starka!

  SvaraRadera
 2. Det är sannerligen helt riktigt det du påtalar - att valrörelsen så lite ger oss de verkliga ideologiska grundpelare de olika partierna respektive blocken vilar på. Själv har jag sedan 35 år varit helt klar över min ideologiska syn, men oroas när det inte finns med i dagens politiska debatt. Vad är de rädda/skäms för?

  SvaraRadera
 3. Anonym9:24 em

  När det gäller de sjuka så började jakten på de sjuskrivna redan under den förra regeringen så det finns verkligen inget av partierna/blocken som ger en den ekonomiska trygghet som man så väl behöver när man är sjuk! Jag går bara och väntar på att dom ska rycka undan mattan för mig också och för första gången i mitt liv så vet jag inte hur jag ska rösta, det är pest eller kolera!
  Hur länge orkar man med denna oro?
  /Tina

  SvaraRadera