onsdag 14 juli 2010

amerikanska konstigheter

Det finns en del saker jag inte kan låta bli att undra efter USA-besöket. En del saker är naturligtvis ovana helt enkelt för att jag är svensk och van vid mina vanor, men en del saker är svåra att förstå ändå.

Som att allt toapapper i USA är så fasligt jättetunt. Jag vill inte ha ett riktigt så intimt förhållande mellan fingertopp och ringmuskel precis efter att jag bajsat, så är det verkligen meningen att jag ska använda 2m papper varje gång?

Eller det faktum att First Amendment to the Constitution lyder så här:

"Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances"

Är det någon som har läst detta nyligen? Alls? Min antagligen alldeles för fritänkande hjärna skulle vilja lägga till ett -S i Pledge of Allegiance:

"I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under GodS, indivisible, with liberty and justice for all..."

Faktum är att "...under God" lades till först 1954, och frågan är hur det gick till egentligen? Jag fick detta utpekat för mig och en enkel sökning på Wikipedia berättar ännu mer. Hur gick det egentligen till när Kristendom och Nationen blev så inblandade i varandra, när det så tydligt står i konstitutionen att religion och nation inte hör ihop?

And Several Gods Bless America.

2 kommentarer:

  1. Pappan3:21 em

    We must be related. Read it to Leanne. She loved it.
    The Canal is still full.

    SvaraRadera
  2. jag hade precis tänkt att skriva ett inlägg från min nyhemkommna resa och det var också just om toalettbesök. Gladast nu när jag kom hem är jag nog för att jag faktiskt får spola ner pappret efter att jag gjort min grej och inte lägga den i en papperskorg.

    SvaraRadera