söndag 25 april 2010

(in)effektivt

Städning. Antingen gör man det eller så gör man det inte. Eller så gör man som jag.

Jag ska få besök, så jag börjar med att fuskstäda (plocka undan, gömma, torka av så att det ser snyggt ut men jag vet...). Sen är det på nåt ställe jag plötsligt inte kan släppa det, så plötsligt står jag och torkar ur lådan där jag bara skulle lägga ner ett par strumpor.

Sedan fortsätter jag fuskstäda någon annan del. Sedan kommer jag på att det är mer effektivt att faktiskt ta en vända med grejer till ladan, än att bara samla dem på hög vid dörren, men för att ta sig till ladan måste jag nog ha nånting mer än morgonrock på mig.

Morgonrocken hänger ovanpå en handduk, som nog skulle behöva tvättas och torktumlaren är nog färdig nu, så den ska ju tömmas. Och medan jag sorterar in i garderoben kommer jag ihåg det där lasset som skulle till ladan, så jag lyckas få på mig ett par strumpor (Åh så skönt, golven är tydligen ganska kalla) innan ögonen landar på lakanen som är upphängda, men inte hopvikta.

Jag viker lakan och stoppar in i vårt provisoriska linneskåp (Åh vad jag längtar till fyndet av Linneskåpet som saknas) och råkar slå tån i garderobsställningen som ju också är ett provisorium. Den ska så småningom ut i ladan...

Visst ja! Jag börjar plocka av garderobsställningen för att få med den till ladan, men inser att jag inte vet vart jag ska göra av vissa saker som hänger på den, så det tar stopp.

Nu följer tankarna min råttan-på-repet-städning bakåt, och jag kommer fram till att det var klä på mig jag skulle göra först. Jag väljer kjol och tröja och medan jag drar på mig kjolen hamnar tröjan ovanpå ett par kassar som väntat länge på att jag ska packa upp dem, och där i hittar jag någonting som ska till köket...

Tjugo minuter senare har jag, iklädd endast strumpor, kjol och BH, plockat ur och i diskmaskinen, torkat köksbänkarna, sorterat en pappershög, matat husdjuren, vikt ihop tre papperspåsar (som katterna lekte med) och tömt soporna.

Är det fler som städar som jag?

19 kommentarer:

 1. :-)
  Jajamensan! Jag brukar passa på att baka också...
  Men till slut är ju läget på många fronter bättre än det var innan. Metoden är inte linjär men tillfredsställande. Bakar man dessutom får man fika efteråt och så luktar det gott!

  SvaraRadera
 2. Det där beteendet känns väldigt bekant!
  Ska nu släppa datorn och börja städa eftersom vi får besök i em...

  SvaraRadera
 3. Haha, ja, det där var det hög igenkänningsfaktor på!

  SvaraRadera
 4. Ja! Jag känner verkligen igen mig!

  SvaraRadera
 5. Inom programmering så kallar man det här fenomenet(som alla känner igen sig i) för "Yak shaving".
  Det kommer från tankemönster i stil med det här:
  Yak Shaving is the last step of a series of steps that occurs when you find something you need to do.
  "I want to wax the car today."

  "Oops, the hose is still broken from the winter. I'll need to buy a new one at Home Depot."

  "But Home Depot is on the other side of the Tappan Zee bridge and getting there without my EZPass is miserable because of the tolls."

  "But, wait! I could borrow my neighbor's EZPass..."

  "Bob won't lend me his EZPass until I return the mooshi pillow my son borrowed, though."

  "And we haven't returned it because some of the stuffing fell out and we need to get some yak hair to restuff it."

  And the next thing you know, you're at the zoo, shaving a yak, all so you can wax your car.

  Det finns också ett annat sådant mönster som kallas "when you're up to your neck in alligators, it's easy to forget that the initial objective was to drain the swamp".

  Människor är nog byggda på det sättet helt enkelt, det är nog därför vi skapade "Att göra"-listor. Om det står "Raka en Jak" i slutet av listan så brukar vi haja til.

  SvaraRadera
 6. Anonym10:30 fm

  Yes, but if you tell anyone else, I will deny it all!

  SvaraRadera
 7. O jisses vad det var en berättelse som kunde varit min :-)

  SvaraRadera
 8. Jag kan bara upprepa ordet "Jajamensan!"

  SvaraRadera
 9. JAG!
  Men idag har jag en sällsynt målmedveten städning ;-)

  SvaraRadera
 10. Här låg jag på soffan i godan ro och slöläste bloggar. Det fungerar ju inte med sådana här inlägg.

  Nu är lägenheten dammsugen och köksgolvet våttorkat.
  Så mYcket för en lugn stund på soffan...

  PS. Det är ett nöje att följa bloggen även om det betyder att man måste städa ibland.

  SvaraRadera
 11. Japp, men jag är sån hela jag, inte bara med städning. :) Lite kul att läsa att så många funkar likadant dock.

  SvaraRadera
 12. Det känns bekant, men ibland när jag städar och får för mig att jag nog får rensa ut mina tidningar. Men jag måste jag ju kika i några av dem så att dem inte behöver sparas. Då kan det ju ta lite extra tid också.

  SvaraRadera
 13. Tja, kan väl hända...
  Men även i listorna Åke nämnde. Mitt bästa boktips: Lennarts listor!!

  SvaraRadera
 14. Jaaaa, du har precis beskrivit en av mina dagar med smått städdille ...

  SvaraRadera
 15. Åååååååååja!

  SvaraRadera
 16. När det gäller min städning har jag alltid fått höra: "jag förstår liksom inte, du städar hur länge som helst, men egentligen flyttar du bara omkring saker" ;)

  SvaraRadera
 17. Pappan4:19 em

  Du verkar vara väldigt effektiv, jämfört med oss. Vi kommer aldrig längre än till att göra plats för tallrikar på köksbordet.

  SvaraRadera
 18. Åh, vad skönt att det finns sådana som gör lite likadant, fast i helgen SKA jag städa de där intryckta hyllorna i garderoben. Eller kanske börja på ett nytt projekt.... Jag är värdelös på att städa och har hatat det sedan barnsben, grät när mamma bad oss städa rummet som femåring. Och städar aldrig bara utan gör mkt annat samtidigt. Drömmer om att detta ska gå över när/om vi skaffar ett hus med större ytor, men vet att så nog inte är fallet. Men det är skönt att de finnas andra som ändå är lite som en själv.. Tack för beskrivningen.

  SvaraRadera