lördag 17 april 2010

brasklapp

Och som vanligt kommer det en brasklapp efter ett av mina mer gnälliga inlägg:

Jag förstår misstag. Jag gör dem själv ibland. Jag har respekt för läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Jag förstår verkligen grammatiska missar, särskilt om svenskan inte är ens första språk. Jag håller med om att språket är levande och ständigt under förändring. Jag älskar dialekter.

Men just för att jag älskar språk, vårt och andras, så är det misstagen som görs för att man inte brytt sig om att lära sig rätt som stör mig. "Interjuv" är nonchalans i mina öron. Särskilt när det sägs av någon som har som yrke att intervjua andra.

7 kommentarer:

 1. Ös på! Ibland är (stick-)bloggosfären så tröttsamt mjäkig.

  SvaraRadera
 2. Ös på! Ibland är (stick-)bloggosfären så tröttsamt mjäkig.

  SvaraRadera
 3. Vänligen ta bort en av mina kommentarer. Visserligen menar jag vad jag skriver, men SÅNT eftertryck behövs inte.

  SvaraRadera
 4. Anonym11:46 fm

  I certainly didn't take your comments personally. I hear it all of the time from my (former Swedish teacher) husband, especially when he hears a radio/tv reporter pronounce things wrong. I realize that I get a pass because Swedish is not my first language. But, I know that I sound like an idiot, sometimes, and I have a difficult time dealing with that. I get very childish.

  SvaraRadera
 5. Jag hör också till dessa som (över)reagerar på folk som säger "interjuv" istället för det rätta "Intervju".
  Undrar numera ofta om journalisterna inte får lära sig de rätta orden.

  Nog blir det fel även för mig, särskilt när jag ska skriva på datorn. Bokstäverna kastas om eller så missar jag dubbeltecknat eftersom jag trycker ned tangenterna för löst. Missar kanske en tangent så det blir helt fel bokstav. Men jag skriver inte samma ord igen och igen, utan jag tror att de som läser förstår att det råkade bli fel just då.

  Jag tror att vi språkpoliser behövs, faktiskt. Eller "faksist" som vissa säger. ;)

  SvaraRadera
 6. Får jag fylla på listan? I så fall bidrar jag genast med dax (fel) - dags (rätt) och dagvild (fel) - dagvill (rätt). Detta är ord jag irriterat mig på de senaste fem minuterna men listan kan göras lång!

  SvaraRadera