fredag 20 november 2009

Mojäng

Vi har en Mojäng. Den är helt oumbärlig, Sambo vet inte varifrån han fått den och vi kallar den bara "Mojängen". Är det någon som känner igen den och vet var man får tag på fler? Jag är beredd att köpa styv ståltråd och börja tillverka snart! Mojängen är nämligen en helig pryl i vårt kök. Ligger den på fel ställe ropar någon av oss, utan undantag, nästa gång det är dags att laga mat:

- Älskling! Var är mojängen!?

Men det går inte att få tag på någon extra. Jag har aldrig sett en Mojäng någon annan stans än i vårt kök...
Så här ser Mojängen ut:
Och så här använder man Mojängen:
När man lägger locket på grytan med mojängen hängande på grytans kant, bildas en liten glipa. Vet ni vad det betyder? Inget kokar över!

8 kommentarer:

 1. Verkligen smart! Jag skulle också vilja ha en mojäng. Lägger två mynt på plattan vid riskok efter uppkokningen, för att det inte ska koka över. Men det här var bättre.

  SvaraRadera
 2. Det finns inget val, ni får helt enkelt börja tillverka mojänger. Beställer en på studs, tack!

  SvaraRadera
 3. Kan det vara gammaldags gardinfingrar eller vad man skall kalla det, när man har ett rynkband till dom??? Smart

  SvaraRadera
 4. Kan det vara gammaldags gardinfingrar eller vad man skall kalla det, när man har ett rynkband till dom??? Smart

  SvaraRadera
 5. Har sett italienska familjer använda sånna, fast då är de fyrkantiga, och kan oxå läggas under kastrullen för att reglera värmen när tvåan är för svag och trean är för stark...

  SvaraRadera
 6. Wow, vilken toppenmojäng!
  Kanske som sagt är en affärsidé väl värd att fundera närmare på.

  Ser att du befinner dig i Göteborg så jag vill därför passa på att bjuda in dig till mina uppkommande zumbalektioner. Det är mer fart och fläkt, men underbart roligt!!Ta gärna en titt på min hemsida och tveka inte att höra av dig om du har några frågor.

  Har en blogg också:
  http://zumbaigoteborg.wordpress.com/

  Önskar dig en trevlig lördagskväll,
  Linda.

  SvaraRadera
 7. Anonym12:59 em

  Jag har också en mojäng som jag inte klara mig utan. Det är en rektangulär ståltråd med ett litet handtag i ena kortsidan och den lägger jag under kastrullen för att reglera värmen, använder den alltid när jag kokar ris. När vattnet kokat upp på sexan lägger jag dit mojängen samtidigt som jag sänker till ettan, sedan behöver jag inte bry mig om riset förrän övriga maten är klar. Det kokar aldrig fast. Använder den även vid all annan matlagning när jag snabbt vill sänka värmen. Tror att det är samma som Janette pratade om i tidigare inlägg. Jag köpte min första för ca 30 år sedan på NK,s köksavdelning. Nu tror jag att man kan köpa den på Vobis i Uppsala. Jag har tre.
  Hälsningar
  Maria utan Blogg

  SvaraRadera